4 miljoen Belgen krijgen dit jaar een vooraf ingevulde belastingaangifte

Je kunt vanaf vandaag online de nieuwe belastingaangifte invullen. De papieren versie wordt in mei verstuurd. Vier miljoen landgenoten zullen een voorstel van vereenvoudigde aangifte (VAA) ontvangen.

In het nieuws: De nieuwe belastingaangifte is (online) beschikbaar.

  • Wie zijn aangifte op papier invult, heeft tot en met 30 juni de tijd om dat te doen. De deadline wordt opgeschoven naar 15 juli voor wie een beroep doet op Tax-on-web. De fiscus verwacht de complexe aangiften ten laatste op 16 oktober in zijn brievenbus.
    • Het gaat in dat laatste geval om “specifieke inkomsten”: bijvoorbeeld inkomsten (van zelfstandigen) uit winsten en/of baten, bezoldigingen van bedrijfsleiders, bezoldigingen aan meewerkende echtgenoten (wettelijk samenwonenden) of buitenlandse beroepsinkomsten (van werknemers).
  • Elk jaar ontvangen meer en meer mensen een voorstel van vereenvoudigde aangifte. Dat aantal is dit jaar al opgelopen tot 4 miljoen. België telt zo’n 7 miljoen belastingplichtigen.
    • De VVA is uitgebreid naar mensen met kosten voor kinderopvang. De opvangorganisatie moet hiervoor wel tijdig de gegevens verstuurd hebben naar de fiscus. Ook is er voortaan een VVA voor overleden personen mogelijk.
    • Het kan even duren voordat je de papieren versie van de VVA in de bus krijgt. De verzending ervan loopt tot eind mei.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er zich afspeelt in de financiële wereld? Niels Saelens, een journalist met een passie voor financiën, volgt alles op de voet op. Via deze link kan je je inschrijven op zijn dagelijkse nieuwsbrief.


Meer