Nederlanders vinden datalek in Belgische corona-app

In Nederland is ophef ontstaan over Covid19-Alert, een Belgische applicatie die contact-tracing mogelijk maakt. Nog geen dag nadat de app er voorgesteld werd, kwam er een datalek aan het licht.

Dit weekend vindt er in Nederland een zogenoemde ‘appathon’ plaats. Alle ontwikkelaars van mogelijke corona-apps mogen online hun product voorstellen aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het gaat dan om applicaties die contacten op geanonimiseerde wijze in kaart brengen. Als u bijvoorbeeld in de buurt kwam van iemand die besmet is met Covid-19, krijgt u nadien een melding.

Bij onze noorderburen dingen er zeven ontwikkelaars mee naar de titel van ‘officiële corona-app’. Maar bij de Belgische app van Wouter Van Hecke en Sander De Vries liep dat niet van een leien dakje. In de broncode van Covid19-Alert vond het Nederlandse RTL Nieuws oude bestanden, met daarin net geen 200 volledige namen, e-mailadressen en versleutelde wachtwoorden van gebruikers van een verwante applicatie.

Privacykwestie

Een anonieme expert maakt daarop brandhout van de applicatie. ‘Dit is gewoon ontzettend amateuristisch. Er is zo veel mis met deze app. Ik begrijp niet dat dit door de selectie heen is gekomen’, stelt de persoon tegenover RTL Nieuws. Aan de krant De Tijd zegt de oprichter dat het om een foutje gaat. ‘Bij het openstellen van de broncode is een bestand teveel, van een andere app, mee opgeladen’, zegt Wouter Van Hecke.

Ook in eigen land is de regering op zoek naar een zogenaamde corona-app. Het is onduidelijk of Covid19-Alert door minister van Digitale Agenda Philippe De Backer (Open Vld) overwogen wordt. Wel zorgden de plannen de voorbije weken al voor verhitte discussies. Alles draait rond privacy: wat is een goede gezondheid ons waard? Ook de Europese Unie hakte daaromtrent al enkele knopen door. Apps mogen enkel geanonimiseerde gegevens gebruiken, en bluetooth draagt de voorkeur weg.

Lees ook:

Bekijk ook: ons interview met privacy-activist Matthias Dobbelaere-Welvaert.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20