Facebook gaat u volgen voor de goede zaak

Het sociale netwerk Facebook heeft een algoritme ontwikkeld dat kan tracken of gebruikers de socialdistancingregels naleven. Het wil zo overheden helpen om te bepalen in welke gebieden er meer kans is op een Covid-19-uitbraak.

Het bedrijf ontwikkelde een programma, Data for Good, dat data opslaat en die op een kaart toont. Het programma toont waar mensen naartoe gaan of wie er thuisblijft, hoeveel kans er is dat bepaalde mensen op een bepaalde plaats met elkaar in contact komen en hoever mensen verwijderd zitten van hun vrienden.

Met dat laatste wil Facebook in kaart brengen in welke gebieden er meer psychologische of financiële steun nodig is.

‘Niemand viseren’

De techgigant benadrukt dat hij geen individuele mensen zal volgen en niemand zal viseren omdat hij of zij de maatregelen niet volgt. ‘Ons project wil de privacy van mensen niet breken, we willen gewoon een oplossing aanreiken in deze crisis’, zegt een woordvoerder.

Het programma is opt-in, wat betekent dat gebruikers hun toestemming moeten geven om gevolgd te worden. CEO Mark Zuckerberg zegt in een Facebookpost dat het project zal uitgerold worden over de hele wereld als de resultaten in de VS goed zijn.

App

Het concept doet erg denken aan de plannen van een aantal landen om een app te lanceren die u overal volgt en alles in kaart brengt om zo goed mogelijk te kunnen reageren op de crisis. Het is nog geen wijdverspreide praktijk, maar er is in verschillende landen politiek getouwtrek rond.

Heel wat overheden proberen het evenwicht te zoeken tussen een degelijke bescherming van de privacy en een goed zicht op de bevolkingsstromen. Ook in België woedt de discussie al een tijd.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20