“Een op drie bedrijven ziet steeds vaker ex-werknemers terugkeren”

Uit een studie van recruitmentbureau Robert Half blijkt dat ex-werknemers steeds vaker terugkeren naar hun oude werkgever. Een op drie bedrijven geeft aan steeds meer van dit soort ‘boomerang-recruitment’ mee te maken.

In het nieuws: Uit het onderzoek blijkt dat 31 procent van de werkgevers steeds meer vragen krijgt van ex-werknemers om terug te keren.

  • In het ‘boomerang-recruitment’ ziet Jeroen Diels, regional managing director bij Robert Half, een groot voordeel: “Voor werkgevers kan dit een aanvullende aanwervingsstrategie zijn in een krappe arbeidsmarkt”.
  • “Een doordachte boomerang-strategie getuigt van een allesomvattende aanpak inzake talent management en kan een waardevolle aanvulling op je HR-beleid zijn. Contact onderhouden is daarom erg belangrijk. Zet bijvoorbeeld een vorm van alumni-werking op, blijf oud-medewerkers volgen via sociale media of blijf persoonlijk contact houden”, geeft hij mee als tips.
  • Maar, zo legt Diels uit, pak het wel doordacht aan: “Wanneer je bedrijf een transformatie doormaakt, kan dat een opportuniteit zijn om ex-medewerkers te laten terugkeren. Als dat dan gebeurt, is het noodzakelijk om de wederzijdse verwachtingen helder met elkaar door te spreken, kwestie van een nieuwe ‘mini-boomerang’ te vermijden.”

En ook: Door boomerang-recruitment is een goed exitgesprek goud waard.

  • “Niet iedereen lijkt zich bewust van de waarde van zo’n afsluitend gesprek. Een goed exitgesprek laat voldoende ruimte om de redenen voor vertrek te bespreken”, aldus Diels. “Afsluiten met rancuneuze gevoelens is voor niemand positief. Zorg er dus voor dat je tijdens je exitgesprek de drempel om terug te keren zo laag mogelijk houdt voor toekomstige samenwerkingen.”
  • “Je weet nooit wat de toekomst brengt of hoe iemands leven verandert, mensen en bedrijven evolueren. Een high-performer die omwille van welke reden dan ook ontslag neemt: hou er contact mee, om hem op later een tijdstip nog eens te contacteren“, is dan ook een belangrijke raad die hij wil meegeven.