IT-bedrijf legt recruitment in handen van werknemers: “Sleutel zit bij verantwoordelijkheid van de groep”

Recruitment van personeel moet weloverwogen gebeuren. Veel bedrijven doen een beroep op een extern bureau, maar bij IT-bedrijf Protime komt een deel van het personeel binnen via de werknemers. Die worden daar ook voor vergoed. Jonas Van Herck, people en culture manager bij Protime legt uit.


Beluister hieronder het volledige interview met Jonas Van Herck:


  • Van Herck legt uit: “We hebben aan ons personeel gevraagd om ons mee te helpen omdat daar ook de meerwaarde van inzien. Mensen blijven langer. We geloven heel hard in het vinden van die match.”
  • “Als werknemers een nieuw iemand binnenbrengt in het bedrijf, krijgen ze daar ook een stukje voor terug. We geven ze een budget waar ze verschillende zaken mee kunnen doen. Ze kunnen daar verlofdagen mee kiezen of een aantal andere voordelen.”
  • “Nu gaan we het bedrag zelfs verdubbelen omdat we best nog wel wat mensen zoeken. We gaan dat nog extra vergoeden.”

Verantwoordelijkheid van de groep

  • Deze aanpak van recruitment werkt, want 1 op de 5 werknemers die binnen komt, werd aangetrokken door iemand die er al werkt. Van Herck: “We zien ook dat dat onze eigen mensen het heel fijn vinden om dan effectief mensen binnen te trekken waar zij van voelen dat die persoon hier hoort. We zetten heel hard in op die samenwerking, op die camaraderie. Om om effectief een heel goede werkrelatie te hebben met elkaar.”
  • “De sleutel zit voor een stukje bij de verantwoordelijkheid van de groep. We zijn samen verantwoordelijk voor de groei en het halen van onze resultaten. (…) Dan ga je kijken wie er nu echt bij past.”
  • “Dat is niet zomaar voor eventjes. We nemen mensen aan met een mindset voor vijftien jaar. Maar dan moet je er wel heel volwassen inzitten en effectief heel verantwoordelijk zijn. En dat merk ik ook wel. (…) Die screening is al gebeurd door iemand van ons. Mensen zijn verantwoordelijk voor de groei van het bedrijf, maar ook voor het resultaat. Je gaat niet eender wie binnenbrengen”, besluit Van Herck.
Meer