5 tips voor een ‘future proof’ carrière

Wie kent het beroep van telefoniste, typiste of telexiste nog? Twintig jaar geleden konden we ons dan weer de functie van social media-expert niet inbeelden. Tijden veranderen (snel), beroepen en functies ook. Het is dus een slimme zet om je carrière ‘future proof’ uit te bouwen. Staffing specialist Walters People geeft ons hiervoor vijf tips.

1. Denk technisch 

Digitalisering is overal. De kans is dus groot dat je in gelijk welke functie met digitalisering te maken krijgt. Vooral in accountancy, investment banking en productie speelt technologie een steeds grotere rol om processen te automatiseren. Breid je je technische vaardigheden uit, dan heb je alvast een streepje voor op je cv. En je hebt zeker een extra troef in handen als je ook kan aantonen dat je iets over coderen weet. Nog nooit van gehoord? Check het internet voor tal van coderingscursussen voor beginners.

2. Soft skills: belangrijker dan je denkt

Soft skills zijn niet de specifieke vaardigheden die je voor een bepaald beroep of in een bepaalde sector nodig hebt. Het zijn de meer algemene skills zoals het oplossen van problemen, creatief en communicatief zijn. In een snel veranderende arbeidsmarkt zijn specifieke vaardigheden vaak snel verouderd, maar soft skill-kernvaardigheden kan je altijd en overal inzetten. Werk je bijvoorbeeld graag in een team en breng je graag zelf ideeën aan? Dan is dat een kans om jouw leiderschapskwaliteiten en communicatievaardigheden aan te scherpen.

3. Gezocht: spreadsheet expert

Excel-spreadsheets lijken intussen al zo oud als de straat maar toch zijn ze tot op vandaag onmisbaar op de werkvloer. Zeker in de financiële sector, in project management, in data-analyse en voor het presenteren van resultaten. Excel helpt je ook bij het identificeren van trends en het interpreteren van gegevens. Zeer handig mocht je ooit met CRM-platforms willen werken. School je dus om tot een echte Excel-expert en pak uit met handige formules en snelkoppelingen. Ook hierover vind je veel online cursussen. 

4. Vergeet je ‘menselijke vaardigheden’ niet

People management is hot en blijft dat gegarandeerd in de toekomst, of je nu in een groot of klein bedrijf werkt. Het uitbouwen van succesvolle zakelijke relaties en het creëren van een aangename sfeer binnen een team, blijven belangrijke musts. Schaaf dus maar al je inlevingsvermogen, communicatievaardigheden, overtuigingskracht en leiderschapskwaliteiten bij. 

5. Flexibiliteit maakt alles

Volgens het World Economic Forum gaat 65 procent van de huidige basisschoolkinderen straks aan het werk in een functie die op dit moment nog niet bestaat. Het zou dus te zot zijn om krampachtig één bepaald carrièrepad voor ogen te houden. Hiermee beperk je je kansen sterk op de toekomstige arbeidsmarkt. Door je flexibel op te stellen, en je aan te passen wanneer interessante kansen zich aanbieden, geraak je veel verder.

Kan je aantonen dat je net zo goed presteert vanop afstand als op kantoor? Dat zal je sowieso een extra troef opleveren.

(ddw) (jvdh)

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.