Brussel wordt duurder voor expats, Hong Kong en Singapore blijven duurste steden ter wereld

Hong Kong en Singapore zijn opnieuw de duurste steden ter wereld voor internationale werknemers. Dat blijkt uit de jaarlijkse Cost of Living City-barometer van adviesbureau Mercer. Brussel steeg op de wereldwijde ranking naar plaats 37.

In het nieuws: Brussel en ook Londen worden duurder voor expats.

  • Mercer baseert zijn rangschikking op de kosten van meer dan 200 artikelen op bijna 500 locaties wereldwijd, waaronder huisvesting, vervoer, voeding en vrijetijdsactiviteiten. Factoren zoals inflatie, wisselkoersschommelingen en de oorlog in Oekraïne hebben geleid tot stijgende kosten van levensonderhoud.
  • “Hoge kosten van levensonderhoud kunnen ertoe leiden dat ook deze internationale werknemers hun levensstijl moeten aanpassen, bezuinigen op uitgaven voor hobby’s of vrijetijdsactiviteiten, of zelfs moeite hebben om in hun basisbehoeften te voorzien”, legt Yvonne Traber, Global Mobility Leader bij Mercer, uit.

De wereldwijde ranking van duurste steden

Genoteerd: De top vijf van duurste steden voor expats wereldwijd blijft ongewijzigd

  • Op een en twee blijven Hong Kong en Singapore staan. Het cliché dat Zwitserland een duur land is, wordt andermaal bevestigd. Op plaatsen drie, vier en vijf staan respectievelijk Zürich, Genève en Basel. Ook op plaats zes staat een Zwitserse stad, Bern.
  • Vervolgens staat New York op zeven, Londen op acht en Nassau op de Bahamas op negen. Los Angeles sluit de top tien van duurste steden voor expats af.
  • Andere dure Europese steden zijn Kopenhagen, Wenen, Parijs, Amsterdam, Berlijn en Frankfurt. Ook dat stemt erg overeen met de verwachtingen.
  • In de ranking van duurste steden ter wereld voor expats stijgt Brussel van de 41ste naar de 37ste plaats. Als we enkel naar Europese steden kijken, staat Brussel op plek 12. Het is de enige Belgische stad in de top 20 van duurste Europese steden.
    • Ter vergelijking: Nederland neemt met Amsterdam op 9 en Den Haag op 16 twee plaatsen in. Frankrijk staat verbazingwekkend genoeg enkel met Parijs op 8 in de lijst. Duitsland kent heel wat meer dure steden, met Berlijn op 10, Frankfurt op 11, München op 13 en Dusseldorf op 18. Uiteraard staat van de buurlanden ook Luxemburg-Stad in de lijst, op plek 17.
  • Minsk blijkt de goedkoopste Europese locatie voor expats, op de 212de plaats. Sarajevo, Skopje, Krakau en Wroclaw zijn andere goedkope Europese steden.

Tot slot: “De Europese economie heeft een vertraging doorgemaakt, maar in de meeste lidstaten zijn er positieve tekenen van groei”, besluit Mercer. Het adviesbureau merkt op dat de zuidelijke rand van de EU een snellere economische expansie kent in vergelijking met het noorden en westen. “De inflatie op jaarbasis in de eurozone zal naar verwachting in 2024 dalen”, schrijft men ook, “wat wijst op enige stabiliteit van de prijzen”. Vandaar dus dat de globale top vijf ongewijzigd bleef.

Bron: Mercer
Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.