In tegenstelling tot de meeste andere leenvormen is een minilening een leenvorm die slechts voor een korte periode kan worden afgesloten en waar maar een beperkt leenbedrag kan worden aangevraagd. Hiermee kun je dus prima een tijdelijk geldtekort opvangen en de schuld weer aflossen als je wee voldoende geld voor handen hebt. Omdat een minilening maar een korte looptijd heeft en de leensom erg laag blijft, is het niet wettelijk verplicht om bij de aanvraag ervan een check bij het CKP uit te voeren. Door het ontbreken van deze tijdrovende procedure kun je dus met een minilening al binnen een korte tijd geld in handen hebben. Het geleende bedrag moet je echter wel weer in een korte tijd volledig, en samen met de afgesproken leenvergoeding, aflossen.
Verschillen met een reguliere lening
Een minilening is op een aantal cruciale punten anders dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening. Je kunt hierbij onder andere denken aan:
- je kunt slechts een beperkt geldbedrag lenen (tot 1000 euro),
- de looptijd van een minilening is erg kort (minder dan 3 maanden),
- er hoeft geen CKP-check uitgevoerd te worden tijdens de aanvraagprocedure,
- je hoeft geen vast salaris te hebben om een minilening aan te kunnen vragen. Ook met een uitkering of andere bron van inkomsten is dit namelijk mogelijk,
- er hoeft geen dik papieren dossier overlegd te worden aan de kredietverstrekker om een minilening aan te vragen. Vaak zijn enkele persoonlijke- en financiële bewijsstukken voldoende om je identiteit en terugbetalingscapaciteit te verifiëren.
In de regel wordt een minilening alleen in uiterste nood aangevraagd, bijvoorbeeld als er een betaling dringend gedaan moet worden, maar er nog even gewacht moet worden op de vaste maandelijkse inkomsten. Uiteraard moet je rekening houden met het feit dat de afbetaling van een minilening niet alleen bestaat uit de geleende geldsom, maar ook uit de vergoeding voor het uitlenen van het bedrag.
Geen papieren voor een minilening
Om een aanvraag te kunnen doen voor een minilening is het dus niet per definitie noodzakelijk om met één of meerdere loonstroken of bewijzen van een vast salaris over de brug te komen. Al evenmin hoef je je volledige leengeschiedenis bloot te geven bij een dergelijke aanvraag. Uiteraard hoeft ook de aanbieder van de minilening al deze documenten niet door te spitten om je aanvraag voor een minilening te kunnen checken. Door het uitblijven van deze tijdrovende handelingen zal het verstrekken van een minilening dan ook aanzienlijk vlotter verlopen dan die van een reguliere lening.
De kredietverstrekker zal nieuwe klanten echter wel gaan beoordelen, aan de hand van de wel verstrekte gegevens, om het eigen financieel risico zo gering mogelijk te houden. Uit de informatie van deze klanten moet immers voldoende duidelijk worden dat aan het einde van de looptijd de openstaande schuld, samen met de leenvergoeding, zal zijn weggewerkt. Bij klanten die al eerder een (mini)lening bij een bepaalde aanbieder af hebben gesloten, is het meestal voldoende om hun leengeschiedenis en huidige terugbetalingscapaciteit te beoordelen. Indien hier niets op aan te merken is, zal de verstrekking van de minilening vaak ook geen probleem zijn.
Wie kan er een minilening aanvragen?
Om een minilening aan te kunnen vragen, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Je kunt hierbij denken aan onder andere:
- je moet in ons land je hoofdverblijf hebben,
- je dient minstens 18 jaar oud te zijn,
- je moet regelmatig genoeg geld ontvangen om de schuld tijdig af te betalen.
Dit wil in de praktijk dus zeggen dat elke volwassen ingezetene van België, die regelmatig geld binnen krijgt, een minilening zou kunnen krijgen. Voor de aanvraag van een minilening hoef je dan ook geen vast salaris, en dus een vaste baan, te hebben. Een uitkering, alimentatie of andere inkomstenbron kan eveneens aan worden gewend om het geleende geldbedrag aan de verstrekker van de minilening terug te betalen. Voor de kredietaanbieder is afbetaling van de schuld, samen met de leenvergoeding, het meest cruciaal omdat daardoor het financieel risico van de aanbieder tot een minimum wordt beperkt. De beperking van het risico zijn eveneens te danken aan de korte looptijd en de kleine leensom van de minilening.
Een offerte aanvragen voor een minilening
In een offerte staat de nodige informatie om je te helpen de meest gunstige minilening te vinden. Ook voor de aanvraag van offertes hoef je echter niet over veel papieren te beschikken, maar wel moet je je bedenken dat een offerte altijd slechts tijdelijk geldig is. Vaak hoef je namelijk alleen maar het gewenste leenbedrag en wat persoonlijke- en financiële gegevens in te voeren. Dit kun je bij een minilening gemakkelijk en snel doen omdat de meeste aanbieders van dit soort lening vooral online actief zijn. Door de kosten per jaar van de verschillende offertes te vergelijken heb je in een ommezien een voordelige minilening gevonden die bovendien het beste aansluit bij je persoonlijke situatie.
Eigen verantwoordelijkheid
Dat je bij de aanvraag van een minilening geen bergen papieren hoeft te overleggen, wil echter niet zeggen dat je niet met een zekere papierwinkel te maken kunt krijgen. Je dient namelijk altijd een leenovereenkomst te tekenen en de algemene voorwaarden die bij de lening horen te kennen. Alleen dan weet je exact waar je je aan dient te houden en wat je kunt verwachten. Helemaal vrij van papieren is het aangaan van een minilening dus absoluut niet. De papieren die je ontvangt na de aanvraag van een minilening zijn dan ook van cruciaal belang voor beide partijen. Indien iets niet duidelijk is dan doe je er altijd verstandig aan om opheldering te vragen en pas je handtekening onder de leenovereenkomst te plaatsen als alles helemaal is uitgelegd. Alleen dan ben je er vrijwel zeker van dat je niet te maken gaat krijgen met onnodige frustraties, misverstanden, teleurstellingen of miscommunicatie achteraf.