Voordelen en nadelen van een minilening (minikrediet)

Soms lijkt de ene maand langer te zijn dan de andere op financieel gebied. Het kan dan ook gebeuren dat je in een bepaalde maand wat krap bij kas komt zitten en bijvoorbeeld dringend extra geld nodig hebt om een bepaalde betaling te kunnen doen. Je kunt dan niet altijd wachten totdat je maandelijkse inkomen op je bankrekening staat. In een dergelijke situatie kun je ervoor kiezen om een zogeheten minilening of minikrediet af te sluiten.

Snel geld lenen

Het meest belangrijke voordeel van een minilening is dat je in een zeer korte tijd extra geld in handen kunt hebben, zonder dat er eerst na wordt gegaan of je een CKP codering achter je naam hebt staan. Voor de snelheid waarmee je het geld kunt lenen dien je echter wel een hoge rentevergoeding te betalen. Op het moment dat je snel wat extra financiële speelruimte nodig hebt, dan kan een lening aangaan soms een oplossing zijn. Je kunt dan een minilening aanvragen bij één van de betrouwbare kredietaanbieders op het internet.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: Geld lenen kost ook geld!

Wat is een minilening?

Een minilening kenmerkt zich in het bijzonder door het geringe geldbedrag dat je kunt lenen. Aan deze kleine leensom dankt de minilening dan ook zijn naam. Naast de kleine leensom kenmerkt een minilening zich verder door de aanzienlijk snellere aflossing van het geleende geldbedrag in vergelijking tot de looptijd van een reguliere lening. In de regel is de looptijd van een minilening een aantal weken, maar nooit meer dan drie maanden. Een ander significant kenmerk van een minilening is dat een eventuele registratie bij het CKP geen belanghebbende rol speelt bij het beoordelen van de aanvraag van deze lening.

Verstrekkers van minileningen

Dankzij de snelle ontwikkeling van het internet heeft zich eveneens op het gebied van leningen een brede online markt gevormd. Online schieten verstrekkers van minileningen dan ook als paddenstoelen uit de grond. Om die reden is het altijd aan te bevelen om verschillende aanbieders van minilening goed te bekijken voordat je je uiteindelijke keuze maakt. Je laten leiden door je dringende geldnood kan je immers met een heleboel onnodige kosten opzadelen. De aanbieders van minileningen kunnen onder andere verschillen laten zien als het gaat om:

  • maximale leensom,
  • rente,
  • overige leenkosten,
  • de looptijd van de minilening,
  • de tijd die nodig is om het geld op je rekening te storten.

Voordelen van een minilening

Geen controle bij het CKP

Bij het aanvragen van een minilening zal niet na worden gegaan of je geregistreerd bent bij het CKP. Een dergelijke controle bij het CKP is wettelijk alleen verplicht bij leningen vanaf 1000 euro of een looptijd van minimaal drie maanden. Overige leningen die je dus hebt lopen zullen dan ook geen invloed hebben op de verstrekking van een minilening.

Snel geld in handen hebben

Een minilening aanvraag gebeurt in de regel op een erg effectieve- en eenvoudige manier door middel van online en/of sms-contacten. Het invullen van je persoonlijke- en de leengegevens kost je namelijk maar weinig tijd. Ook de beoordeling zal snel worden afgewerkt zodat je snel geld op je rekening kunt verwachten. Deze snelle procedure wordt als een belangrijk voordeel gezien door mensen die snel verlegen zitten om wat extra financiële speelruimte.

Nadelen van een minilening

Hoge leenkosten en rente

Bij het afsluiten van een minilening, zal de leensom weliswaar snel op je rekening worden gestort. Aan deze snelle procedure hangt echter wel een fors prijskaartje. De kredietverstrekker zal je aanzienlijk hogere kosten of rente aanrekenen in vergelijking tot die van een reguliere lening. De exacte kosten van een minilening hangen sterk af van de kredietverstrekker met wie je zaken doet omdat de voorwaarden van minileningen per aanbieder kunnen verschillen. Vooraf grondig de verschillende aanbieders en hun leenvoorwaarden vergelijken kan dan ook behoorlijk wat leenkosten of rente besparen.

Beperkt leenbedrag

Door een minilening aan te gaan kun je slechts een beperkt geldbedrag lenen. Je kunt bovendien niet meer dan één minilening, tot 1000 euro, bij een kredietverstrekker afsluiten. Wel is het mogelijk om bij meer dan één kredietverstrekker een minilening aan te gaan.

Zeer korte looptijd

Geld lenen in de vorm van een minilening betekent niet alleen dat je het geld snel in handen hebt, maar ook dat je dit weer op zeer korte termijn dient terug te betalen. De looptijd van een minilening is eveneens beperkt en immers nooit langer zijn dan drie maanden.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20