Minilening aanvragen als student

Het gros van de studenten komt zo nu en dan geld tekort aan het einde van een maand, of blijkt de maand net wat te lang te duren met het budget dat voor de meesten beschikbaar is. Op die ogenblikken kan het echter soms handig zijn als er tijdelijk wat extra financiële speelruimte gecreëerd kan worden, bijvoorbeeld omdat je een belangrijke rekening moet betalen of aankoop wilt doen, terwijl je studiefinanciering of het salaris van je bijbaantje nog niet op je rekening staat, Het afsluiten van een minikrediet kan dan wellicht uitkomst bieden.

Wat is een minilening?

Schermafbeelding 2016-08-28 om 16.36.01

Zoals de naam al aangeeft is een minilening een klein krediet (meestal enkele honderden euro’s).Verder kenmerkt de minilening zich door een korte looptijd (niet langer dan 3 maanden) en het gemak waarmee deze lening aangevraagd kan worden. Om een minilening te kunnen krijgen is het namelijk niet noodzakelijk dat je beschikt over een vast salaris (onder andere studiefinanciering is ook voldoende) en tevens zal er geen wettelijk verplichte check bij het CKP plaats hoeven vinden. Een minilening kan dus vaak ook veel sneller worden verkregen dan een reguliere lening. Uiteraard zal de verstrekker van de minilening wel een vergoeding willen ontvangen voor het risico dat deze loopt door het uitlenen van geld. Deze vergoeding is vaak wel aanzienlijk hoger dan de leenkosten die worden berekend over een reguliere lening.

Waar kan een minilening worden afgesloten?

Minileningen worden doorgaans online aangeboden. Om een geschikte minilening te vinden, dien je dus een zoektocht op het Internet te starten. Vandaag de dag zijn er namelijk steeds meer (online) financiële instellingen die dit soort leningen verstrekken. Niet alle aanbieders zullen echter dezelfde tarieven en voorwaarden hanteren waardoor een goede vergelijking je al snel veel leenkosten kan besparen. En dat is, zeker voor een student, mooi meegenomen.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€ 500€ 10.001Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000 Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Maar niet alleen de voorwaarden en tarieven dien je goed onder de loep te nemen, ook de aanbieder zelf kun je het beste vooraf even op betrouwbaarheid controleren. Online zijn immers een heleboel malafide personen en bedrijven actief die maar al te graag misbruik maken van de geldnood van bijvoorbeeld een student. Het enige wat je hoeft te doen om na te gaan of het wel verstandig is om met een bepaalde aanbieder van minileningen in zee te gaan, is klantbeoordelingen en reviews op te zoeken via een online zoekmachine, zoals Google. Indien een minilening te mooi lijkt om waar te zijn, dan zitten er waarschijnlijk wat addertjes onder het gras en kun je beter afzien van een aanvraag. Ook bij twijfel of een onprettig gevoel bij een aanbieder, doe je er verstandig aan om je speurtocht te vervolgen.

Zie ook:

Voordelen van een minilening

Zeker voor studenten kan het afsluiten van een minilening erg veel voordelen met zich meebrengen, zoals:

 • je hoeft geen vast salaris te hebben om de lening te kunnen krijgen, vaak is je studiefinanciering, en een eventueel salaris vaneen bijbaantje, voldoende,
 • je kunt slechts een kleine lening aangaan en dus geen immense schuld opbouwen,
 • een minilening kan al binnen enkele dagen zijn geregeld omdat er geen tijdrovende
  • CKP check uitgevoerd hoeft te worden,
  • je geen afspraak hoeft te maken bij een financiële instelling,
  • je geen financieel dossier hoeft aan te leveren,
 • alleen je leengeschiedenis bij een bepaalde aanbieder een rol speelt bij een volgende aanvraag van een minilening. Indien je de vorige minileningen volgens afspraak hebt afgelost, zal dat echter geen probleem zijn,
 • je kunt, met een minilening, een soort voorschot krijgen op je studiefinanciering of salaris, en bepaalde aankopen of betalingen eerder doen. 

Nadelen van een minilening

Helaas kleven er aan een minilening ook een aantal minder positieve kanten, te weten:

 • de kosten die een minilening met zich meebrengt zijn in de regel een flink stuk hoger dan die van een reguliere lening,
 • de looptijd van een minilening is er kort. Dit wil dus ook zeggen dat je binnen deze tijd de aflossing ook bijeen moet hebben,
 • een minilening is slechts een geringe lening waardoor je slechts relatief kleine financiële hiaten op kunt vangen,
 • niet alle aanbieders van minileningen hanteren redelijke voorwaarden en tarieven waardoor je soms behoorlijk lang moet zoeken voordat je de meeste geschikte lening hebt gevonden.

Minilening en CKP

Het grootste voordeel van het afsluiten van een minilening is dat er geen wettelijk verplichte check uitgevoerd hoeft te worden bij het CKP. Dit soort checks nemen in de regel namelijk veel tijd in beslag. Het CKP registreert alle afgesloten leningen en kredieten vanaf 1000 euro, of een looptijd vanaf 3 maanden. Verder worden betalingsachterstanden en wanbetaling door het CKP bijgehouden. De databanken van het CKP worden aangevuld, maat eveneens ingezien, door de belastingdienst en financiële instellingen die kredieten en leningen verstrekken.

Verantwoord lenen

Het ontbreken van een toetsing bij het CKP kan echter bij het aanvragen van een minilening ook een valkuil zijn. Sommige mensen worden op deze manier immers in staat gesteld om minder verantwoord geld te lenen. De kans op betalingsachterstanden, wanbetaling en andere financiële problemen liggen dan ook zeker op de loer. Wanneer een student echter zeker weet dat de minilening probleemloos terug kan worden betaald, dan zal er meestal niets aan de hand zijn.

Dit wil echter niet zeggen dat je zonder eerst goed na te denken een minilening aan moet gaan om één of andere impuls aankoop te kunnen financieren. Ook een minilening brengt namelijk financiële verplichtingen en gevolgen met zich mee. Alleen wanneer het niet anders kanen je absoluut zeker weet dat je het geleende bedrag volgens afspraak weer af kunt betalen, dan kan een minilening het overwegen waard zijn. Hierbij mag je echter niet vergeten dat het geen goedkope manier is om geld te lenen. Door te vaak een minilening af te sluiten, is het zelfs mogelijk dat je jezelf nog verder in de financiële problemen stort. De ene minilening afbetalen met de andere is dan ook geen goed idee en biedt op de lange termijn ook geen ideale oplossing voor structurele financiële problemen van een student.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20