Minilening of Minikrediet Aanvragen 2019

Een minikrediet is een leenvorm die eveneens bekend staat onder de namen: flitskrediet, flitslening en minilening. Deze lening is een prima manier om een tijdelijk tekort aan geld op te vangen. In de regel zijn het vooral mensen met een tijdelijk tekort vaan financiële middelen die een minkrediet aangaan. Een minikrediet heeft een erg korte looptijd en een gering leenbedrag. Om deze reden is bij de aanvraag van een minikrediet geen check bij het CKP wettelijk verplicht gesteld en heb je al binnen een korte tijd het gevraagde geldbedrag op je rekening staan. Het geleende geld betaal je overigens in één keer, samen met de leenvergoeding terug aan het einde van de looptijd.

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.42.40

Een minikrediet betekent namelijk dat je slechts een beperkt geldbedrag, van tientallen tot een paar honderd euro’s, in handen kunt krijgen. Deze leenvorm kan dan ook erg handig zijn als je wasmachine gerepareerd of vervangen dient te worden, maar je je salaris nog niet hebt ontvangen. Maar ook een onverwachte, hoge factuur of een kleine aflossing van een openstaande schuld kan goed met behulp van een minikrediet op worden gevangen. Vaak gebruiken mensen een minikrediet dan ook om een om een korte periode van geldnood te overbruggen. Op het moment dat zij vervolgens weer geld binnen krijgen, zullen ze de gemaakte schuld weer afbetalen. Uiteraard bestaat de afbetaling niet alleen uit de geleende geldsom, maar eveneens uit een deel vergoeding voor het verstrekken van het krediet.

Waarom een minikrediet afsluiten?

De redenen om een minikrediet af te sluiten, kunnen niet alleen van persoon tot persoon, maar ook van geval tot geval, sterk uiteenlopen. Zo zal bijvoorbeeld de één een minikrediet nodig hebben omdat er onverwacht een hoge rekening betaald dient te worden, terwijl een ander het geld wil gebruiken om een reparatie te laten uitvoeren aan zijn auto. In alle gevallen wordt een minikrediet aangegaan omdat er gedurende een korte tijd gebrek is aan eigen financiële middelen. Zodra er weer voldoende geld aanwezig is, bijvoorbeeld omdat een salaris of andere inkomsten zijn binnengekomen, zal de schuld weer af worden betaald.

Voordat je een minikrediet afsluit, moet je je echter bedenken dat dit een relatief dure leenvorm is. De leenvergoeding die, samen met de leensom, voldaan moet worden, is dan ook ronduit hoog te noemen. Indien je er desondanks voor wilt kiezen om een minikrediet aan te gaan, dan moet je uiteraard ook rekening houden met dit extra geldbedrag dat je moet gaan betalen. Je zou je dan ook af kunnen vragen of er geen (voordeligere) alternatieven zijn voor een minikrediet.

Vrijblijvende simulatie maken voor een minikrediet of minilening

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Alternatieven voor een minikrediet

Een minikrediet is een relatief dure manier van geld lenen. Niet alleen betaal je aanzienlijk meer leenvergoeding, maar ook moet je dit op korte termijn kunnen voldoen. In bepaalde gevallen, bijvoorbeeld wanneer je vooraf weet dat je niet de beschikking zult hebben over voldoende geld om de leensom en de rentevergoeding af te betalen, dan is op zoek gaan naar een alternatief zeker aan te raden.

Je zou dan bijvoorbeeld kunnen overwegen om familie of vrienden te vragen je tijdelijk een geringe geldsom te lenen. Vaak hoef je dan namelijk weinig, of zelfs helemaal geen, leenvergoeding te betalen. Andere manieren om, net zoals bij een minikrediet, snel geld in handen te krijgen, zijn: rood staan bij de bank of betalen met een kredietkaart. Beide methoden zijn echter ook erg dure leenvormen waar je vooraf goed over na moet denken voordat je deze aanvraag of gaat gebruiken. Het meest gunstige alternatief voor een minikrediet is, en blijft, natuurlijk regelmatig geld sparen voor het opvangen van onvoorziene omstandigheden. Helaas is dit niet voor iedereen altijd mogelijk.

Wie kan een minikrediet afsluiten?

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.42.01

Om een minikrediet af te kunnen sluiten, dien je aan een aantal voorwaarden te voldoen. Zo moet je onder andere:

 • in ons land woonachtig zijn,
 • een leeftijd van 18 jaar of ouder hebben,
 • voldoende geld binnen krijgen om de schuld tijdig af te lossen.

Dit betekent dus dat elke volwassen inwoner van België, die regelmatig geld binnen krijgt een minikrediet aan kan vragen. Je hoeft dus niet over een vast inkomen te beschikken omdat ook een uitkering, alimentatie of andere inkomstenbron aangewend kan worden om het geleende geldbedrag terug te betalen aan de kredietverstrekker. Op het moment dat je dus zeker weet dat je, voor het verstrijken van de looptijd, de beschikking hebt over voldoende geld dan kun je een minikrediet afsluiten. Voor de kredietverstrekker is aflossing van de schuld, en de betaling van de leenvergoeding, immers het meest belangrijke. Het financieel risico dat een verstrekker van minikredieten loopt is echter vrij klein omdat de leensom erg klein, en de looptijd van de lening erg kort, is.

Kosten van een minikrediet

Naast de leenvergoeding, die afhankelijk is van de hoogte en de duur van het minikrediet, kan een aanbieder van een minikrediet ook nog een aantal andere kosten in rekening brengen. Hierbij kun je denken aan:

Identificatie kosten

Deze kosten zijn uitsluitend voor nieuwe klanten. Als klant kun je je onder andere identificeren door middel van je elektronische ID kaart. Deze methode is in de regel kosteloos. Wanneer je jezelf op een andere manier wilt identificeren dan kunnen daar kosten voor in rekening gebracht worden, bijvoorbeeld als je een kopie van je identiteitskaart opstuurt via e-mail, per post, per fax of via een upload op de website van de kredietverstrekker,

Kosten voor de betaalsnelheid

Bij bepaalde aanbieders van minikredieten kun je kiezen voor een normale uitbetaling van de leensom of voor een extra snelle betaling. Voor de laatste optie wordt echter een extra toeslag in rekening gebracht.

Kosten voor een bepaald aanvraagkanaal

In de regel zijn aanvragen via de website van de kredietverstrekker of sms kosteloos. Daarentegen wordt er een meerprijs in rekening gebracht als je het minikrediet aanvraagt per e-mail, per fax, per telefoon of persoonlijk contact.

Facturatiekosten

Wanneer je je factuur op papier wilt ontvangen brengen steeds meer kredietverstrekker dit in rekening. Kredietverstrekker zijn er immers steeds meer op gebrand om hun papierverbruik en CO2-uitstoot terug te dringen. Facturatie per e-mail is dan ook gratis

Een voordelig minikrediet zoeken

Op het ogenblik dat je geld wilt lenen in de vorm van een minikrediet dan doe je dit bij voorkeur zo voordelig mogelijk. Toch zal niet elke aanbieder van dit soort leningen dezelfde voorwaarden en tarieven hanteren. Als gevolg van dergelijke verschillen kun je bij een bepaalde kredietaanbieder een stuk voordeliger geld lenen.

Door de kosten, die berekend worden door een aantal verschillende aanbieders van minikredieten, met elkaar te vergelijken, zie je al snel waar je het meest voordelig snel geld kunt lenen. Het maken van een dergelijke vergelijking is overigens erg simpel. Het enige wat je hoeft te doen is een aantal offertes aan te vragen bij verschillende kredietverstrekker en deze onderling vergelijken, of gebruikmaken van een online leensimulatie of vergelijkingswebsite. Vaak weet je, zeker als je een simulatie of vergelijkingswebsite gebruikt, dan al binnen een paar minuten waar je tegen de meest gunstige tarieven een minikrediet aan kunt gaan. Door goed de producten van meerdere kredietverstrekkers door te nemen, kun je al snel behoorlijk wat op de uiteindelijke leenkosten besparen.

Een betrouwbare aanbieder zoeken

Geld lenen is iets dat je doorgaans niet elke dag doet, en waar je dus ook niet echt bedreven in zult zijn. Toch kost het aangaan van een lening, en dus ook een minikrediet, vaak erg veel geld en is het vinden van een betrouwbare aanbieder cruciaal. Je wilt immers niet in zee gaan met een kredietverstrekker die opeens met de meest onmogelijke voorwaarden voor de dag komt.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

Om meer zekerheid te krijgen over de betrouwbaarheid van een aanbieder van minikredieten, hoef je overigens niet helemaal en aarde te bewegen. Het enige dat je hoeft te doen, is de naam in te voeren in een online zoekmachine en de reviews en klantbeoordelingen aandachtig door te lezen. In deze beoordelingen worden immers niet alleen de positieve-, maar zeker ook de negatieve, kanten van een kredietverstrekker belicht. Blindelings afgaan op de mooie verkooppraatjes van een adviseur is dan ook absoluut niet aan te raden als je uiteindelijk niet onnodig veel voor je minikrediet wilt betalen.

Een offerte aanvragen

In een offerte staat een heleboel informatie die je op weg kan helpen om een voordelig minikrediet te vinden. Zo zal de aanbieder van deze leenvorm onder andere de leenvergoeding, de looptijd en de eventuele andere kosten, die bij deze lening in rekening worden gebracht, vermelden. Door de kosten per jaar met die van andere offertes te vergelijken, kun je al snel het meest voordelige minikrediet vinden.

Een offerte is overigens altijd maar een bepaalde tijd geldig. Alleen wanneer je binnen de vooraf vastgestelde termijn gebruikmaakt van het aanbod dan kun je tegen de gestelde voorwaarden en tarieven een minikrediet afsluiten. Zodra de vervaldatum echter is overschreden zul je een nieuwe offerte aan moeten vragen die geheel of gedeeltelijk afwijkt van het eerste aanbod dat je hebt ontvangen.

Vandaag de dag bieden steeds meer kredietaanbieders hun (potentiële) klanten de mogelijkheid om een offerte online aan te vragen. Zo heb je dan alle benodigde gegevens binnen een paar minuten bij de hand en kun je desgewenst direct een minikrediet afsluiten. Wanneer je op een andere manier een offerte aanvraagt voor een minikrediet, dan kan het uiteraard wat langer duren voordat je deze in je bezit hebt, en dus ook een minikrediet aan kunt gaan.

Een minikrediet aanvragen

Zodra je de meest voordelige offerte hebt gevonden en de betrouwbaarheid van de aanbieder hebt gecheckt, kun je overgaan tot de aanvraag van een minikrediet. Doordat de meeste verstrekkers van dit soort leningen voornamelijk online actief zijn, kun je de aanvraag ook vaak digitaal regelen. In de regel hoef je dan ook alleen maar een online aanvraagformulier in te vullen en de gevraagde bewijsstukken te uploaden. Je aanvraag voor een minikrediet zal dan direct door de kredietverstrekker in behandeling worden genomen.

Een minikrediet is een kleine en kortlopende lening waardoor er geen wettelijk verplichte controle bij het CKP plaats hoeft te vinden. Door het achterwege laten van dit tijdrovende proces kan een kredietaanbieder je al binnen een paar minuten vertellen of je in aanmerking komt voor de gevraagde lening. Uiteraard zal er wel een interne beoordeling worden uitgevoerd ten aanzien van je terugbetalingscapaciteit.

Voor nieuwe klanten wordt er doorgaans een schatting gemaakt van het risico dat de kredietverstrekker loopt door geld uit te lenen. Wanneer je echter vaker een minikrediet bij dezelfde aanbieder aan hebt gevraagd, dan zal je leen- en aflossingsgeschiedenis als leidraad worden gebruikt voor de nieuwe aanvraag. Op het moment dat je in het verleden je minikrediet altijd volgens de gemaakte afspraken af hebt gelost, kun je vrij zeker zijn dat ook dit keer de lening zonder problemen zal worden verstrekt.

Een minkrediet aflossen

De leensom van een minikrediet is erg laag waardoor een kredietverstrekker dit doorgaans in één keer terug wilt ontvangen (uiteraard samen met de leenvergoeding die je hierover verschuldigd bent). Er zal dus geen sprake zijn van terugbetaling is termijnen. Zodra de looptijd van het minikrediet bijna is verstreken, dien je de openstaande schuld ineens af te lossen. De meeste mensen gebruiken een minikrediet dan ook om een aankoop of betaling te doen voordat hun vaste inkomen binnen is gekomen. Ze lossen vervolgens de openstaande schuld, samen met de overige leenkosten, af zodra er wel geld weer aanwezig is op hun bankrekening.

Bekijk ook: Wat kan ik doen als ik dringend geld nodig heb?

Voordat je een minikrediet aangaat, is het dus goed om te weten of je wel over voldoende financiële middelen beschikt om aan je betalingsverplichting te voldoen. Wanneer dit namelijk niet het geval is, zul je te maken krijgen met erg hoge rentetarieven en/of boetebedragen die de kredietverstrekker zal berekenen over het geldbedrag dat je nog niet af hebt gelost. Het lenen van een klein geldbe4drag kan in dat geval extreem duur uitvallen en je zelfs nog verder in de financiële problemen brengen.

Minikrediet en het CKP

Het CKP (voluit Centrale voor Kredieten aan Particulieren) beheert databases met alle leningen en kredieten die in ons land af zijn gesloten, maar eveneens met alle betalingsachterstanden en wanbetalers. Deze databases kunnen echter alleen in worden gezien door bevoegde instanties, zoals de belastingdienst en financiële instellingen die leningen en kredieten verstrekken). Bij wet is vastgelegd dat bij elke aanvraag voor een lening, vanaf 1000 euro en/of een looptijd vanaf 3 maanden, nagegaan moet worden of de kredietnemer wel op een verantwoorde manier geld kan lenen. Dit wil zeggen dat er niet te veel andere schulden aanwezig mogen zijn, of er zelfs sprake is van een betalingsachterstand of wanbetaling.

Aangezien een minikrediet een lening is van minder dan 1000 euro, en bovendien binnen 3 maanden afgelost dient te worden, is een toetsing bij het CKP niet verplicht. Om die reden is het mogelijk dat de aanvraag van een minikrediet vrij snel kan worden afgehandeld. De verstrekker van een dergelijk krediet loopt immers relatief weinig financieel risico door je een dergelijke kleine lening te verstrekken. Uiteraard moet je altijd wel voor jezelf beoordelen of je het minikrediet probleemloos af kunt lossen tegen de gestelde voorwaarden en leenvergoeding. Het niet nakomen van je betalingsverplichting zal in dit geval immers eveneens aan het CKP gemeld dienen te worden en toekomstige leenaanvragen negatief kunnen beïnvloeden.

Gevolgen van een minikrediet

Schermafbeelding 2016-06-10 om 11.40.31

Net zoals bij elk ander krediet dat je aangaat, zal ook bij een minikrediet een leenovereenkomst aan worden gegaan. Door een dergelijke overeenkomst te ondertekenen, verplicht je jezelf tot de terugbetaling van de gemaakte schuld, samen met de bijkomende leenkosten, binnen de vooraf afgesproken datum. Je zult de terugbetaling dus goed in moeten plannen in je budget.

In veel gevallen zal dit betekenen dat je, zodra er weer voldoende geld op je bankrekening staat, je tijdelijk toch wat minder te besteden zult hebben. Het geld dat je met behulp van het minikrediet hebt geleend dient namelijk eerst te worden voldaan. Om niet te maken te krijgen met een torenhoge leenvergoeding, of zelfs een boete, is op tijd aflossen van een minikrediet dan ook zeker aan te raden. Sommige mensen zullen zelfs om, deze schuld af te kunnen betalen, opnieuw een minikrediet aan moeten gaan.

Dit is echter een erg dure manier van geld lenen en absoluut niet aan te bevelen. Beter kies je in een dergelijke situatie voor het afsluiten van bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Voortdurend geld lenen om een schuld af te lossen, zal je niet helpen om uit je geldnood te komen. Je kunt dan beter een structurele oplossing gaan zoeken voor je geldproblemen in plaats van steeds weer een duur minikrediet aan te gaan.

Voordelen van een minikrediet

Door een minikrediet af te sluiten kun je profiteren van een aantal voordelen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 • je krijgt snel het Afbetalingsproblemen,
 • er hoeft geen tijdrovende toetsing bij het CKP uit te worden gevoerd,
 • je gaat geen enorme lening aan zodat je schuld overzichtelijk blijft (mits je niet meerdere minikredieten aanvraagt bij meerdere aanbieders),
 • je hoeft geen vast inkomen te hebben om een minikrediet aan te vragen, ook een uitkering, alimentatie of studiefinanciering is voldoende om een aanvraag te kunnen doen,
 • je hoeft niet te wachten met een aankoop of betaling totdat je weer geld op je bankrekening hebt staan,
 • onverwachte rekeningen kun je vaak al snel voldoen zodat je bijvoorbeeld een reparatie aan je auto of huishoudelijk apparaat niet uit hoeft te stellen,
 • een minikrediet kun je in de regel online aanvragen zodat je er niet eens de deur voor uit hoeft,
 • een minikrediet kun je 24 uur per dag aanvragen waar en wanneer je maar wilt.

Nadelen van een minikrediet

Een minikrediet heeft weliswaar een groot aantal voordelen, maar dat wil niet zeggen dat er helemaal geen haken en ogen aan zitten. Als nadelen van deze leenvorm kunnen namelijk worden genoemd:

 • een minikrediet is een erg dure manier om geld te lenen. Wanneer je er regelmatig gebruik van wilt maken, die je er meestal beter aan om een doorlopend krediet af te sluiten,
 • niet elke aanbieder van minikredieten is even betrouwbaar en kan dus vreemde voorwaarden hanteren of ongewone kosten in rekening brengen,
 • de leensom van een minikrediet is altijd minder dan 1000 euro, en dus relatief laag,
 • de looptijd van een minikrediet is altijd minder dan 3 maanden, en dus moet je het geleende geld ook weer snel terugbetalen (samen met de leenvergoeding uiteraard),
 • je kunt maar één minikrediet aanvragen bij een kredietverstrekker. Indien je meerdere minikrediet aan wilt gaan, zul je ook meerdere aanbieders moeten benaderen,
 • de aflossing van een minikrediet gebeurt niet in periodieke termijnen, maar in één keer,
 • wanneer je te laat bent met de terugbetaling dan worden er in de regel erg hoge boetes in rekening gebracht. Op tijd aan je betalingsverplichting voldoen is bij een minikrediet dan ook zeker aan te raden.

Afbetalingsproblemen

Elke lening en ieder krediet moet vroeg of laat terug zijn betaald. Dit geldt natuurlijk ook voor een minikrediet dat je af hebt gesloten. Bij een minikrediet is het zelfs zo dat je de leensom, samen met de leenvergoeding, in één keer af dient te lossen. De erg korte looptijd van een minikrediet kan hierbij echter soms voor problemen gaan zorgen. Je kunt bijvoorbeeld te maken krijgen met meer financiële tegenslagen waardoor je niet op tijd aan je betalingsverplichting kunt voldoen.

Bekijk ook: wat moet ik doen bij hoge schulden? 

De meeste verstrekkers van minikredieten zullen, als er sprake is van betalingsproblemen, een boetebedrag in rekening brengen bovenop de openstaande schuld. Op die manier zal deze leenvorm nog duurder worden en kom je wellicht nog dieper in de geldzorgen te zitten. Bovendien is de kredietverstrekker wettelijk verplicht om je betalingsproblemen te melden bij het CKP. Bij het afsluiten van een nieuwe lening kan een dergelijke notering dan weer tegen je werken en er zelfs voor zorgen dat je via de officiële wegen geen geld meer kunt lenen.

De verleiding om je geldnood op te lossen met behulp van een minikrediet is vaak toch erg groot. Voordat je echter een aanvraag de deur uit doet, is het verstandig om eerst je financiële situatie op korte termijn grondig onder de loep te nemen en je te verzekeren van voldoende terugbetalingscapaciteit. Dit kan je immers achteraf een heleboel kosten en ellende besparen

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20