Dringend geld nodig

Er zijn van die momenten in het leven dat je dringend wat extra nodig hebt, maar bijvoorbeeld je salaris nog even zich laat wachten of je gewoon niet voldoende financiële speelruimte hebt om bepaalde aankopen of betalingen te kunnen doen. Natuurlijk kun je familie of vrienden vragen om even bij te springen door je een bepaalde som geld te lenen. De meeste mensen deinzen hier echter voor terug omdat een lening bij naasten vaak een bepaalde druk uitoefent op de onderlinge relatie.

Geld lenen bij een bank

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.37.57

De meest voor de hand liggende stap is dan ook vaak een bezoekje aan een bank. Veel mensen kiezen zelfs voor de bank waar zij als klant zijn, of een bank die al enigszins bij hen bekend is. Toch kan het je aanzienlijk wat geld besparen door ook eens een kijkje te nemen op bijvoorbeeld de websites van andere banken en daar enkele offertes aan te vragen. Niet alle banken hanteren immers dezelfde voorwaarden en rentevoeten als zij een lening of krediet verstrekken. Diverse offertes vergelijken kan je dan ook behoorlijk wat leenkosten besparen.

Wanneer je een aanvraag voor een lening bij een bank indient dan moet je wel bedenken dat er eerst allerlei bewijsstukken en andere documenten opgestuurd dienen te worden. De bank wil eerst immers zeker weten dat je betrouwbaar en voldoende kredietwaardig bent. In de praktijk betekent dit meestal dat de bank je financiële handel en wandel gaat controleren door onder andere een check uit te voeren bin het CKP.  Met een CKP codering achter je naam kun je in de regel een lening bij de bank wel vergeten. Voor de bank betekent een dergelijke codering immers dat je niet volledig kredietwaardig bent omdat je al een lening hebt lopen, of in het verleden betalingsproblemen hebt gehad.

AanbiederMin leningMax leningGratis vrijblijvende simulatie (tip)
€ 1200€ 75.000Simulatie maken
€500,01€ 25.000Simulatie maken
€5001€50.000Simulatie maken
€1250€50.000Simulatie maken

Let op: geld lenen kost ook geld!

1. Direct geld lenen waar moet je op letten?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.05

Wanneer je dringend geld nodig hebt, kun je gemakkelijk in de verleiding komen om met de eerste de beste kredietaanbieder in zee te gaan. Maar op deze manier geld lenen, kan je uiteindelijk behoorlijk duur komen te staan. Beter neem je de tijd om verschillende mogelijkheden en aanbieders van leningen grondig te bestuderen en met elkaar te vergelijken. De voorwaarden die verbonden zijn aan de diverse leenvormen kunnen immers aanzienlijke verschillen vertonen. Dit geldt overigens ook voor de kredietverstrekkers die op de Belgische markt actief zijn.

Bekijk ook: informeer eerst naar de leenvoorwaarden! (tip)

Door op zoek te gaan naar de meest gunstige leenvorm kun je dan ook aardig wat leenkosten besparen en dat is mooi meegenomen als je financiële situatie er toch al niet zo rooskleurig uitziet. Ieder aanbieder van leningen en kredieten zal immers zeggen dat zijn producten je het meeste voordeel op zullen leveren en dat je geld kunt lenen tegen de meest gunstige voorwaarden. Helaas is in de praktijk maar al te vaak gebleken dat dit niet altijd het geval is en dat vergelijken van meerdere producten en aanbieders absoluut in het voordeel van een kredietnemer uit kan pakken. Het vergelijken van verschillende mogelijkheden kost weliswaar wat meer tijd, maar bespaart je ook vaak veel geld.

2. Waarom heb je dringend geld nodig?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.21

Dringend geld nodig hebben klinkt erg serieus, maar weet je ook precies waar je een lening voor af wilt sluiten? Je leendoel heeft namelijk een behoorlijk grote invloed op de soort lening die je af kunt sluiten en de kosten die dit uiteindelijk met zich mee zal brengen. Zo zal bijvoorbeeld een hypothecaire lening aan andere voorwaarden verbonden zijn dan een lening die je afsluit voor de aankoop van een auto of de financiering van een vakantie.

Verder is het verstandig om, voor het aangaan van welke lening dan ook, bij jezelf na te gaan of je wel echt een lening nodig hebt. In bepaalde gevallen kun je immers best even wachten met de aanschaf van een bepaald product, zoals een vakantie of de nieuwste smartphone. Dit ligt echter beduidend anders als je geld wilt lenen om je defecte koelkast te laten repareren of vervangen. Een normaal leven zonder dit huishoudelijke apparaat is vandaag de dag immers niet meer voor te stellen en brengt soms zelfs bepaalde gezondheidsrisico’s met zich mee. Je kunt dan ook niet eerst voldoende geld bijeen sparen voor een nieuw exemplaar. Voor een luxe product of dienst, zoals een smartphone of vakantie, is dat echter een heel ander verhaal.

Bekijk ook: 

3. Welke oplossingen zijn er?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.39.56

Om snel extra geld in handen te krijgen, zijn er diverse mogelijkheden te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld besluiten om te gaan sparen tot je het benodigde geld bij elkaar hebt. Pas als dat het geval is, doe je dan je aankoop of betaling. Sparen kost echter vaak de nodige tijd en daar kun je in bepaalde situaties helaas niet op wachten, bijvoorbeeld als je dringend een betaling moet verrichten of een bepaalde reparatie of vervangen van een product uit moet laten voeren.

Voordat je een lening afsluit is het overigens altijd goed om na te gaan of je geen spaargeld meer hebt dat je zou kunnen gebruiken. Je eigen financiële reserves aanspreken is doorgaans namelijk veel voordeliger dan geld lenen van een bank of een andere financiële instelling. Kredietverstrekkers lenen je immers nooit kosteloos hun geld uit, maar willen daar een zekere vergoeding voor terug ontvangen in de vorm van een zeker rentepercentage. Zelfs als je rood staat op je betaalrekening of gebruikmaakt van een kredietkaart zal dit je in de regel meer geld kosten dan je spaargeld aanspreken. De manier waarop je extra geld in handen wilt krijgen is dan ook vaak bepalend voor de kosten die een bepaalde lening met zich mee zal brengen. Een snelle lening zal vaak meer kosten dan een lening waar een wat langere behandelingstijd bij in acht wordt genomen.

4. Ken je eigen financiën

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.40.26

Op het ogenblik dat je dringend om wat extra geld verlegen zit, maar niet in staat bent om geld te sparen, dan dien je je af te vragen of je wel over voldoende geld beschikt om je lening probleemloos af te lossen. Verder moet je ook altijd eerst een blik werpen op je toekomst en eerlijk beoordelen of je toekomstplannen de terugbetaling niet in de weg zullen staan. Geld lenen betekent immers dat voor een bepaalde tijd vastzit aan de terugbetaling van het geleende geld en de rentevergoeding die daarbij hoort. Deze kostenpost zal steeds weer terugkeren, zelfs als je tijdelijk wat minder inkomen tot je beschikking hebt.

Voordat je een lening afsluit is het dan ook noodzakelijk om te weten wat je maandelijkse vaste lasten zijn, zoals kosten voor gas, water, elektriciteit, levensonderhoud, verzekeringen en dergelijke. Nadat je deze kosten berekend hebt is het tevens goed om te weten welke inkomsten je maandelijks kunt verwachten en hoeveel geld er uiteindelijk over zal blijven. Van het overgebleven bedrag dien je vervolgens nog honderd euro af te trekken omdat je op die manier ook onverwachte kosten op weet te vangen. Nadat je al deze berekeningen hebt gemaakt, zal het bedrag onder de eindstreep het bedrag zijn dat je elke maand overhoudt om een bepaalde lening mee af te betalen. Natuurlijk dien je altijd eerlijk te zijn tegenover jezelf en niet denken dat je wel met minder geld uit de voeten kunt. In de praktijk is immers maar al te vaak gebleken dat zelfoverschatting mensen aardig in de (financiële) problemen kan brengen.

5. Hoe wil je gaan lenen?

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.40.50

Geld lenen kun je op verschillende manieren doen. De meest voor de hand liggende manier is een leenaanvraag doen bij een reguliere bank. Nadat de bank je aanvraag heeft ontvangen zal er echter een procedure in gang worden gezet waarin je financiële- en persoonlijke situatie zullen worden gecontroleerd, onder andere bij het CKP. Deze procedure zal echter enige tijd in beslag nemen en vaak niet geschikt zijn als je dringend geld nodig hebt.

Er zijn echter ook andere kredietverstrekkers, financiële instellingen die zich volledig op de verstrekking van leningen en kredieten hebben gericht maar die niet als bank te boek staan, die soms sneller geld kunnen uitlenen. In de regel zijn deze kredietverstrekkers actief op het internet en richten zich vooral op kortlopende- en kleine kredieten. Dit soort kredieten wordt ook wel aangeduid met de termen flitskrediet en minilening. Binnen een paar dagen heb je, als je in aanmerking komt voor een minilening, een gering geldbedrag al tot je beschikking. Voorwaarde is echter wel dat je het geleende geld ook weer binnen een korte tijd aan de aanbieder terugbetaald samen met een doorgaans relatief hoge leenvergoeding.

Andere leenvormen om direct geld in handen te krijgen, zijn onder andere rood staan op je betaalrekening en het gebruik van een kredietkaart. Ook deze vormen van geld lenen zijn echter vrij duur, in vergelijking tot bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet bij een bank.

6. Kies een betrouwbare kredietaanbieder

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.41.13

Kredietaanbieders die je zouden kunnen helpen als je dringend geld nodig hebt, zijn in allerlei soorten makten te vinden op het internet. Vaak is de keuze dan ook zo groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Toch is het essentieel om altijd eerst grondig na te gaan of een bepaalde aanbieder van leningen betrouwbaar is of niet. Het internet kan je hierbij gelukkig ook van dienst zijn. Het enige dat je hoeft te doen is de naam van een bepaalde kredietverstrekker ingeven in een zoekmachine en op zoek gaan naar ervaringen van andere klanten.

De reviews van andere klanten zullen je immers een veel beter beeld geven van een bepaalde geldverstrekker dan de veelbelovende verkoopteksten op diens eigen website. Door eerst na te gaan of een kredietverstrekker wel betrouwbaar is en je er tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen, is de kans dat je uiteindelijk onnodig veel kosten moet maken voor een lening al een stuk kleiner geworden.

Op het moment dat je geen goed gevoel krijgt bij een bepaalde aanbieder van leningen, of ook maar een beetje hieraan twijfelt, dan doe je er goed aan om niet met deze partij in zee te gaan. In de regel zal je gevoel het dan namelijk aan het rechte eind hebben. Zeker als je op zoek bent naar een snelle lening kun je immers gemakkelijk te maken krijgen met malafide kredietaanbieders. Kwaadwillende personen zullen er immers niet voor terugdeinzen om te proberen om van je geldzorgen misbruikt te maken en je zelfs onnodig veel geld afhandig te maken.

7. Leen niet meer dan nodig

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.41.22

Wanneer je een betrouwbare kredietverstrekker hebt gevonden en ook nog eens berekend hebt hoeveel geld je kunt lenen, dan is het erg verleidelijk om meer te lenen dan je eigenlijk nodig hebt. Je kunt dan immers een keertje helemaal los gaan tijdens het shoppen of dat hippe gadget aanschaffen waar je al maanden van droomt. Meer geld lenen dan je eigenlijk nodig hebt, is echter absoluut niet aan te raden. Een grotere lening zal namelijk altijd ook meer leenkosten met zich meebrengen. Hoe hoger de leenkosten, hoe groter tevens de kans zal zijn dat je je betalingsverplichtingen niet (probleemloos) na kunt komen. Met andere woorden: bij onnodig veel lenen loop je een grotere kans dat je in de financiële problemen komt.

Zeker als je dringend geld nodig hebt, moet je proberen het leenbedrag zo klein mogelijk te houden. Alleen dan weet je namelijk zeker dat je zo snel mogelijk weet van deze schuld verlost zult zijn en je financiën weer op orde zullen komen. De verleiding om meer geld te lenen dan je eigenlijk nodig hebt, zal je slechts tijdelijk financiële speelruimte opleveren, maar ook een langere periode, of hogere, betalingsverplichtingen met zich meebrengen. Doorgaans wegen deze factoren niet tegen elkaar op en doe je er goed aan eerst je leendoel duidelijk te begrenzen.

8. Informeer naar de leenvoorwaarden

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.41.40

Als je direct geld nodig hebt, zijn er een heleboel partijen die leningen aanbieden. Informeer echter altijd goed naar de voorwaarden die horen bij een bepaalde leenvorm en vergelijk tevens verschillende aanbiedingen. Hierbij is het van groot belang dat je de rente die betaald moet worden bij de verschillende kredietvormen en -verstrekkers, goed met elkaar vergelijkt.

De totale kosten en rente die je voor een bepaalde lening moet betalen zal namelijk bepalend zijn voor de uiteindelijke leenkosten. In sommige gevallen zijn deze kosten echter zo hoog dat geld lenen op die manier niet de moeite waard zal zijn en je onnodig veel kosten moet maken om tijdelijk van een financieel probleem te zijn verlost.

Een andere factor die je altijd goed moet bestuderen voordat je geld gaat lenen, zijn de gevolgen die kleven aan het niet tijdig terugbetalen van het geleende geld of een achterstand in de periodieke aflossingtermijnen. Bepaalde malafide aanbieders van leningen stellen bijvoorbeeld absurd hoge boetes in het vooruitzicht als je het geleende geld niet op tijd terug kunt betalen of een periodieke betaling niet voor een afgesproken datum hebt voldaan. Als gevolg van dergelijke voorwaarden kun je uiteindelijk nog verder in de financiële problemen terechtkomen. Het lenen van geld heeft je financiën dan alles behalve goed gedaan.

9. Informeer naar de afbetalingsvoorwaarden

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.41.58

Niet iedere aanbieder van lening, en zelfs niet iedere afzonderlijke leenvorm, kent dezelfde voorwaarden als het de afbetaling betreft. Bij een aantal leningen mag je bijvoorbeeld zonder extra kosten te maken het geleende geld eerder afbetalen dan aanvankelijk af is gesproken. Bij andere aanbieders of leningen wordt echter wel een bepaald bedrag in rekening gebracht als je voor het einde van de looptijd een lening af wilt lossen.

Aangezien de boete die op het vervroegd aflossen van bepaalde leningen staan behoorlijk op kan lopen, is het erg verstandig om altijd op de hoogte te zijn van de afbetalingsvoorwaarden. Net zoals de andere leenvoorwaarden vind je ook deze bepaling terug in de leenovereenkomst en/of in de algemene leenvoorwaarden van een leenvorm of kredietverstrekker. Door deze voorwaarden vooraf goed door te nemen kun je niet alleen beter bepalen of een leenvorm echt goed aansluit bij je persoonlijke– en financiële situatie, maar ook of je wel op deze manier geld wilt lenen.

Direct geld willen lenen kan overigens in een aantal gevallen betekenen dat je akkoord moet gaan met wat ongunstiger afbetalingsvoorwaarden, dan wanneer je een reguliere lening afsluit. Niet goed op de hoogte zijn van de geldende afbetalingsvoorwaarden kan, in één van de ergste gevallen, zelfs onnodig veel geld kosten.

10. Kies een passende lening

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.42.12

Een heleboel verschillende aspecten zullen bepalen of een leenvorm bij je past. Hierbij kun je onder andere denken aan factoren zoals:

 • je financiële situatie op dat moment,
 • je financiële situatie op de langere termijn,
 • de rente die je over de geleende geldsom moet betalen,
 • de looptijd van een lening,
 • de hoogte van de leensom,
 • overige leenkosten waar je mee te maken kunt krijgen.

Zo zal voor de ene kredietnemer een lening op afbetaling gunstiger uitvallen, bijvoorbeeld omdat er een bepaalde aankoop of betaling gedaan dient te worden. Voor een ander kan echter een doorlopend krediet beter aansluiten omdat een flexibele geldreserve wenselijk is, vanwege tijdelijke geldnood. In de regel is het niet bepaald verstandig voor een kredietnemer om te kiezen voor kopen op afbetaling, zoals bij een postorderbedrijf, of een financiering met behulp van een kredietkaart. Deze leenvormen zullen uiteindelijk namelijk extra leenkosten met zich meebrengen en daar zitten de meeste mensen met financiële dan ook niet op te wachten.

Om erachter te komen welke lening het beste bij je persoonlijke- en financiële situatie aansluit, kun je een adviseur van een financiële instelling om advies vragen, maar er eveneens voor kiezen om gebruik te maken van een zogenaamde leensimulator. Op de meeste websites van kredietverstrekkers is vandaag de dag een leensimulator aanwezig. Het enige wat je hoeft te doen, om erachter te komen wat voor jou de meest gunstige lening is, is het invullen van een aantal persoonlijke- en financiële gegevens. Na afronding van de simulatie zullen de leningen die het beste aansluiten bij je wensen op je beeldschermzichtbaar worden.

11. Verantwoord lenen

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.42.24

Wanneer je een lening aan wilt gaan dan moet je altijd in je achterhoofd houden dat je dit verantwoord dient te doen. Verantwoord lenen betekent onder andere dat je niet meer geld leent dan strikt noodzakelijk is en dat je het geleende geld ook probleemloos en volgens de gemaakte afspraken weer terug kunt betalen. Soms echter zal je financiële situatie echter niet toestaan dat je schulden maakt. Je hebt dan bijvoorbeeld al te veel vaste lasten per maand om de aflossingstermijnen te kunnen voldoen.

In andere gevallen kun je weliswaar geld lenen, maar dien je genogen te nemen met een kleinere lening. Dit is bijvoorbeeld aan de orde als je snel geld wilt lenen en enkel in aanmerking komt voor een zogeheten minilening. In de regel kun je bij deze leenvorm slechts een paar honderd euro per keer lenen. Pas wanneer de lening weet volledig is afbetaald, kun je een nieuwe leenaanvraag doen. Uiteraard is het wel mogelijk om bij meerdere aanbieders een minilening aan te vragen, maar je dient dan wel te bedenken dat een minilening een erg korte looptijd kent en het geleende geld al snel weer terugbetaald moet zijn. Direct geld lenen betekent dan ook vaak dat je aan strikte voorwaarden en een geringe lening gebonden worden.

Over het algemeen ben je, als je goed geïnformeerd bent, prima in staat om te bepalen welke lening het beste bij je situatie past. In alle gevallen dien je zelf een keuze te maken en je niet te laten beïnvloeden door een kredietaanbieder of een verleidelijke aanbieding. Ook al heb je snel geld nodig, toch is een doordachte beslissing absoluut noodzakelijk voordat je een leenovereenkomst ondertekent.

12. Terugbetaling van een lening

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.42.33

Direct geld nodig hebben, brengt doorgaans veel spanningen en stress met zich mee. Niet alleen is het afsluiten van een lening iets dat je niet elke dag doet, maar ook komen er een heleboel belangrijke aspecten bij kijken. Zo zul je bijvoorbeeld moeten bepalen wat de looptijd van een lening dient te zijn, Hoe eerder je het geleende geld terug kunt betalen, hoe lager de uiteindelijke leenkosten zullen zijn.

Daar staat echter wel tegenover dat een lening met een kortere looptijd ook hogere periodieke aflossing zal betekenen. Dit wil dus zeggen dat je weliswaar een kortere periode aan deze betalingsverplichtingen vastzit, maar ook meer financiële lasten moet dragen. Indien je juist de periodieke afbetalingen laag wilt houden, zul je een lening aan dienen te gaan met een langere looptijd en dus uiteindelijk hogere leenkosten krijgen doordat de rentekosten hoger uit zullen vallen aan het einde van de rit.

Tevens kunnen er soms kosten in rekening gebracht worden als je een lening vervroegd af wilt lossen. Het geleende geld nog voor het verstrijken van de looptijd terugbetalen, zal dan ook niet automatisch voordeel opleveren. Of een leenvorm of kredietverstrekker een boete zal berekenen als je vervoegd aflost, kun je teruglezen in de algemene voorwaarden en/of de nevenovereenkomst. Voor het afsluiten van lening, maar zeker voor de ondertekening van het leencontract, dien je je op de hoogte te stellen van de voorwaarden die aan vervroegd aflossen zijn verbonden.

13. Leen niet langer dan echt nodig

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.42.45

De kosten van een lening kun je soms beter niet over een lange periode uitstrijken. Dit brengt in de regel niet alleen extra kosten met zich mee, omdat je dan te maken krijgt met extra rente op het nog openstaande bedrag. Ook is dit soms niet realistisch voor een bepaald leendoel. Denk maar eens aan een lening die je af wilt sluiten voor de financiering van een tweedehands auto. In een heleboel gevallen zal dit voertuig nog maar een beperkte levensduur hebben. Een autolening met een langere looptijd dan de verwachte levensduur van het voertuig is dan ook niet realistisch. Je moet dan immers nog steeds geld aflossen op het moment dat je voertuig niet meer in je bezit is.

De looptijd van een lening die je af wilt gaan sluiten dient dus in de juiste verhouding te staan met het doel van je lening. De extra financiële ruimte die je maandelijks creëert door het langer uitstrijken van de periodieke aflossingen, zal je dan geen voordeel opleveren. In dit geval zou je er waarschijnlijk verstandiger aan hebben gedaan om een kortere looptijd te kiezen, en eventueel minder geld te lenen. De looptijd niet onnodig lang rekken, kan om die reden dan ook vaak worden geschaard onder de noemer van verantwoord lenen.

14. Direct geld met een kredietkaart

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.43.06

Kredietkaarten zijn leenvormen die vandaag de dag op steeds meer plaatsen aan worden geboden, Je kunt deze leenvormen immers niet alleen meer afsluiten bij een bank of andere financiële instelling, maar ook in winkels en bij andere bedrijven. Ondanks de enorme opkomst van de kredietkaart kun je toch maar beter voorzichtig zijn met het aanvragen en het gebruiken ervan. In het bijzonder de exemplaren die in een heleboel winkels aan worden geboden, kunnen je soms meer geld uit laten geven dan je eigenlijk van plan was.

Het addertje onder het gras zit bij kredietkaarten dan ook absoluut in het gemak waar je betalingen mee kunt verrichten. Je kunt hierdoor immers ook aankopen of betalingen doen als je eigenlijk niet voldoende financiële middelen tot je beschikking hebt. Pas aan het einde van de maand zal de kredietkaartmaatschappij je namelijk de rekening sturen. Indien je deze direct betaalt, zullen de kosten dikwijls nog meevallen, maar als je de terugbetaling in termijnen wilt laten verlopen dan betaal je vaak het volle pond. Om die reden wordt de kredietkaart ook wel als één van de duurste leenvormen betiteld en is dit dan ook niet de meest gunstige manier om snel extra geld of goederen in handen te krijgen. In dit geval kan dan ook zeker worden gezegd dat betaalgemak en extra financiële ruimte een dors prijskaartje draagt.

15. Direct geld met een minilening

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.43.48

Op het moment dat je snel een gering bedrag nodig hebt, dan kan het aangaan van een minilening misschien een passende oplossing zijn. Deze kortlopende lening kan binnen een paar dagen in orde worden gemaakt omdat de leensom erg gering is. Er hoeft dan immers geen tijdrovende controle bij het CKP uit worden gevoerd en de meeste communicatie met betrekking tot de leenaanvraag zullen via e-mail of het internet verlopen.

Er hoeven dus geen afspraken gemaakt te worden met een adviseur van de bank en ook hoef je niet lang te gaan op een bankkantoor. Al binnen een dag weet je of een kredietverstrekker je een minilening wil verstrekken, zeker als je al eerder een dergelijke lening naar behoren hebt afbetaald, zal de aanbieder al snel geneigd zijn om weer direct geld aan je te lenen.

Hoewel je doorgaans snel over geld kunt beschikken als je een minilening afsluit, moet je ook hoed bedenken dat het geld dat je in handen krijgt ook in korte tijd weer terugbetaald moet worden samen met de afgesproken leenvergoeding. Je kunt bijvoorbeeld een minilening gebruiken om een belangrijke rekening te betalen op een moment dat je salaris nog niet op je rekening is gestort. De afbetaling van de lening kan dan geschieden als je loon wel is ontvangen.

16. Lenen bij familie of vrienden

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.44.06

Op het moment dat je toch besluit om bij een dierbare aan te kloppen voor een lening, dan is het absoluut aan te bevelen om alle afspraken duidelijk op papier te zetten. Zowel de verstrekker als de nemer van de lening weet dan exact wat er van hem, of haar, wordt verwacht. Als kredietnemer moet je er bovendien naar streven om juist deze schuld volgens afspraak af te betalen. Er staat immers veel meer op het spel dan alleen geld. Door je betalingsafspraken niet, of niet geheel, na te komen kan immers een relatie op de tocht komen te staan. Juist vanwege dit risico durven een heleboel mensen het niet aan om geld te lenen bij mensen uit hun directe omgeving. Pas als er echt geen andere oplossing meer open staat, zullen de meeste mensen deze moeilijke stap schoorvoetend durven te zetten.

17. Lenen bij een onbekende partij

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.44.17

In het geval je direct geld nodig hebt, maar niet terecht kunt bij reguliere banken of andere financiële instellingen, dan zijn er niet veel mogelijkheden meer waar je uit kunt kiezen om toch je financiële nood op te vangen. Sommige mensen nemen in deze hachelijke situatie zelfs hun toevlucht tot mensen die zij helemaal niet kennen, maar die wel bereid zijn om hen geld te lenen.

Geld lenen van een onbekende partij zal echter wel de nodige risico’s met zich meebrengen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

 1. extreem hoge leenvergoedingen,
 2. ongewone leenvoorwaarden,
 3. oplichting,
 4. apersing,
 5. intimidatie,
 6. gewelddadigheden

Iemand die je niet kent, maar die wel bereid is om je snel geld te lenen, kan dan ook zonder twijfel als dubieus worden bestempeld. Je zou je bijvoorbeeld af kunnen vragen waarom deze persoon zijn geld beschikbaar wil stellen en of dit geld wel op een eerlijke manier is verkregen. In het geval je door een onbekende partij een lening aangeboden krijgt, dien je altijd op je hoede te zijn en de voorwaarden eerst goed tot je door te laten dringen.

Als het geld dat je van deze partij leent niet op een eerlijke wijze verkregen is, dan kun je er bijna zeker van zijn dat ook jij in de problemen zult komen als je niet aan de, soms absurde, voorwaarden voldoet. Zodra je ook maar een beetje twijfelt, of als er beloftes worden gedaan die te mooi zijn om waar te zijn, dan doe je er verstandig aan om direct van de lening af te zien. Voor je het immers weet zit je totover je oren in de problemen en kun je bovendien geen kant meer uit. Geld lenen van een onbekende is dan ook meestal not done, zelfs als dit een kennis van een goede vriend of buur blijkt te zijn.

18. Risico’s van snel geld lenen

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.44.55

Een kat in het nauw maakt rare sprongen, en dat geldt overigens ook voor mensen die in acute geldnood verkeren. Direct geld nodig hebben, kan er zelfs voor zorgen dat je bereid bent om meer risico’s te nemen dan je normaal gesproken zou doen. Dit kunnen zowel financiële- als persoonlijke risico’s zijn. In beide gevallen zul je echter nog verder in de put komen te zitten dan voordat je de lening aanging.

Dringend extra geld in handen willen hebben, kan daarnaast de oorzaak zijn van relatief hoge leenkosten. Veel verstrekkers van snelle leningen zijn immers uit op het behalen van zoveel mogelijk winst in korte tijd. Vaak zal dit zich uiten in hogere kosten die een lening met zich meebrengen, zoals een hogere rente of andere kosten die het afsluiten van een lening met zich mee kan brengen.

In het meest erge geval zal direct geld lenen je in een situatie brengen waarin je niet (meer) in staat bent om aan bepaalde betalingsverplichtingen te voldoen. Dit hoeven overigens niet per definitie de afbetalingen van de lening zelf te zijn, maar kunnen ook betrekking hebben op andere lasten, zoals huur, hypotheek, verzekeringspremies, kosten voor gas, water en elektriciteit of een mobiel abonnement. Deze rekeningen worden dan later, of zelfs helemaal niet, betaald met alle problemen van dien.

19. Gevolgen niet nakomen betalingsverplichtingen

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.45.03

Door op een onverantwoorde manier geld te lenen, bijvoorbeeld omdat je direct wat extra financiele speelruimte nodig hebt, kun je op een gegeven moment toch aardig in de problemen terechtkomen. In het begin zul je wellicht bepaalde rekeningen laten liggen, met als voornemen om dit zo snel mogelijk alsnog in orde te brengen. Al snel kan echter blijken dat het betalen van deze rekeningen er echt niet in zal zitten.

Je deurmat kan dan al snel worden bedolven onder aanmaningen en betalingsherinneringen. Je kunt zelfs te maken krijgen met opgelegde boetes omdat je in gebreke bent gebleven bij het voldoen van betalingsverplichtingen. Het bedrag aan boetes kan echter zo hoog worden dat je nauwelijks nog een uitweg ziet en wellicht zelfs de post niet meer open durft te maken.

Na verloop van tijd echter zal zich de eerste deurwaarder bij je melden en je nogmaals manen om he openstaande rekeningen te betalen. Om niet nog verder in de problemen te komen kan het dan ook gebeuren dat je steeds meer geld moet gaan lenen om de gaten op te vullen. De kosten waar je zo mee te maken krijgt rijzen echter de pan uit en zijn absoluut niet bevorderlijk voor je financiën. In het ergste geval zal er zelfs beslag gelegd worden op je bezittingen en/of je inkomen. Je zult dan moeten leven van een erg klein bedrag per maand omdat de rest van je inkomsten besteed zullen worden aan de afbetaling van je schulden.

Jarenlang zul je dan op een houtje moeten bijten en je vrijwel alles moeten ontzeggen. Je hebt immers alleen maar geld om aan je basisbehoeften te voldoen. Uitgaan, abonnementen en vakanties kun je dan ook voor deze moeilijke periode op je buik schrijven. Pas als alle openstaande rekeningen zijn vereffend, zul je zelf weer over je financiën mogen regeren.

20. Ondertekening van de leenovereenkomst

Schermafbeelding 2016-05-21 om 15.45.25

Ook als je direct geld wilt lenen, zal het noodzakelijk zijn om een leenovereenkomst te ondertekenen voordat je het gevraagde geld in handen krijgt. In deze overeenkomst staan de afspraken vermeld die je met de kredietverstrekker hebt gemaakt en dus ook de voorwaarden waar je je aan dient te houden. Hierbij kun je ondermeer denken aan de looptijd van de lening, de rentevorm van de lening (vast of variabel), de periodieke aflossingstermijnen en eventuele andere kosten die bij deze leenvorm komen kijken. De leenovereenkomst kan dan ook zeker worden gezien als een zeer belangrijk document dat je voor de ondertekening goed door moet lezen. Uiteraard hoort bij een leencontract ook een aantal algemene voorwaarden waaraan je dient te voldoen als je bij deze kredietverstrekker een bepaalde lening aan wilt gaan. Ook deze voorwaarden moet je voor de ondertekening van de leenovereenkomst door hebben genomen om later niet voor onverwachte situaties of vervelende verrassingen te komen staan.

Het belang van de leenovereenkomst is dan ook zo groot dat je je nooit moet laten dwingen, of verleiden, om zomaar tot ondertekening over te gaan. Alleen wanneer je weet waar je een overeenkomst voor ondertekent, kun je immers overzien wat voor effecten dit op je leven zal hebben. Zolang je het contract niet hebt ondertekend zit je dan ook nergens aan vast en kan een kredietverstrekker je geen kosten in rekening brengen.

Maar wanneer je dringend geld nodig hebt, zijn er gelukkig ook nog andere wegen te bewandelen. Zo kun je namelijk ook geld lenen zonder tussenkomst van een bank. Voor een dergelijke lening dien je in de regel op het internet te gaan zoeken. Zo hoef je dus niet eens je huis uit om wat extra geld te regelen. Met een paar klikken met je muis regel je soms al binnen een dag extra financiële speelruimte. In de meeste gevallen betreft het een zogenaamde minilening, ook wel snelle- of flitsleningen geheten. Minileningen zijn zeer toegankelijk en zijn minder gebonden aan allerlei wettelijke regels en voorwaarden. Het betreft een relatief kleine lening met een looptijd tot maximaal drie maanden.

Geen CKP check

In ons land is het dus gewoon mogelijk om kleine bedragen tot 1000 euro te lenen zonder dat er wordt gecheckt of je een CKP codering achter je naam hebt staan. Er zijn diverse redenen waarom kredietverstrekker ervoor kiezen om geen CKP check uit te voeren:

 • met deze leningen gaat het vaak om een relatief kleine bedrag dat wordt geleend,
 • wettelijk is een check op aanwezigheid op de zwarte lijst van het CKP dus niet verplicht,
 • de CKP check is erg tijdrovend,
 • de CKP check sluit een heleboel mensen uit om geld te lenen.

Hoeveel dringend geld kun je lenen zonder CKP check?

Bij een minilening gaat het om relatief klein bedrag. Je kunt een lening van 50 tot 1000 euro afsluiten en zelf de hoogte afstemmen op je financiële nood van dat moment. Hoeveel geld je leent bepaal je dus volkomen zelf. Bij een minilening is het niet belangrijk voor je de leensom voor wilt gaan gebruiken.

Hoe regel je dringend geld?

Indien je besluit om dringend geld te lenen via een online kredietverstrekker dan hoef je alleen maar bij een zoekmachine, zoals Google, naar een betrouwbare aanbieder van minileningen te zoeken. Wanneer je een aanbieder hebt gevonden die je aanspreekt dan kun je een aanvraagformulier invullen op de website. Daarbij stuur je ook de gevraagde bewijsstukken met betrekking tot je personalia en je inkomen. De kredietverstrekker zal je vrijwel direct een bevestiging sturen dat je aanvraag in goede orde is ontvangen.

De kredietverstrekker gaat nu voor je aan de slag en bepaalt of je in aanmerking komt voor de verstrekking van een minilening. Dit kan een paar uur in beslag nemen, al zijn er ook verstrekkers van minileningen die hun besluit al binnen een paar minuten aan je kenbaar kunnen maken. Wanneer je een positief bericht hebt ontvangen van de kredietverstrekker dan zal het geld nog op de dag van de aanvraag op je rekening staan.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20