Miljardair George Soros: “Nu miljarden dollars in China pompen is een tragische vergissing”

In een opiniestuk in de Wall Street Journal heeft Hongaars-Amerikaans miljardair George Soros uitgehaald naar ’s werelds grootste vermogensbeheerder, BlackRock. Deze firma is met een charmeoffensief in China begonnen, en dat is niet naar de zin van de Open Society Foundations-oprichter.

Waarom is dit belangrijk?

BlackRock, 's werelds grootste vermogensbeheerder, is begonnen met een ambitieus initiatief in China. Op 30 augustus lanceerde het een reeks beleggingsfondsen en andere beleggingsproducten voor Chinese consumenten. Het in New York gevestigde bedrijf is het eerste bedrijf in buitenlandse handen dat dit mag doen. Dat is echter niet naar de zin van mensen, zoals George Soros, die een clash of civilizations ontwaren in de verzuurde relatie tussen de VS en China.

De toetreding tot “de Chinese markt biedt een belangrijke kans om de langetermijndoelen van beleggers in China en daarbuiten te helpen verwezenlijken,” schreef BlackRock-voorzitter Larry Fink in een brief aan de aandeelhouders.

George Soros ziet in BlackRocks demarche echter een risico voor het geld van z’n klanten en de veiligheidsbelangen van de VS. “Nu miljarden dollars in China pompen is een tragische vergissing,” schreef de filantroop in zijn WSJ-opiniestuk. “Het zal waarschijnlijk geld van de BlackRock-klanten doen verliezen en, nog belangrijker, het zal de nationale veiligheidsbelangen van de VS en andere democratieën schaden.”

Het commentaar was een van de vele die Soros de afgelopen weken heeft geschreven om te waarschuwen voor nauwere economische banden met het China van president Xi Jinping, temidden van een golf van antikapitalistische repressieve maatregelen ginds.

Zo noemde Soros Xi Jinping vorige maand in een ander opiniestuk in de Journal “de gevaarlijkste vijand van open samenlevingen in de wereld”. En opperde hij in de Financial Times dat het Amerikaans Congres wetgeving moet aannemen die investeringen van vermogensbeheerders beperkt tot “bedrijven waar de feitelijke bestuursstructuren zowel transparant als op één lijn met de belanghebbenden zijn”.

“Conflict op leven en dood”

In zijn laatste stuk vroeg Soros zich dan weer af of BlackRock de Chinese leider verkeerd begrepen heeft, omdat laatstgenoemde alle Chinese bedrijven beschouwt als “instrumenten van de eenpartijstaat”.

Hoewel president Xi Jinping het voor buitenlandse investeerders gemakkelijker heeft gemaakt om deel te nemen aan de binnenlandse kapitaalmarkten, verstevigt zijn regering ook haar greep op de particuliere sector en clasht zij met de VS over allerlei zaken, van cyberveiligheid tot mensenrechtenschendingen in Xinjiang.

Soros zei dat de repressieve maatregelen, startend met de plotselinge annulering van de beursgang van Ant Group vorig jaar, nu “een crescendo hebben bereikt.”

“Vandaag zijn de VS en China verwikkeld in een conflict op leven en dood tussen twee bestuurssystemen: repressief en democratisch,” aldus nog Soros.

Oneens

Hoewel Soros met z’n 91 lentes nog steeds een invloedrijke geldschieter is van de Amerikaanse Democratische Partij, beheert hij niet langer buitenlands geld en spreekt hij met z’n China-kritische houding niet voor heel Wall Street. BlackRock, Goldman Sachs en de meeste van hun grote collega’s in geldbeheer en bankieren hebben besloten dat investeren in China meer kansen biedt dan risico’s.

Ook opkomende markten-expert en beurslegende Mark Mobius is het oneens met Soros. In een interview met Bloomberg zei hij dat hij “behoorlijk positief” was over de stappen die China heeft genomen.

“Het betekent dat ze de richting opgaan van eerlijke regelgeving, ze proberen een gelijk speelveld te creëren,” zei Mobius. “Deze maatregelen van China maken het veiliger voor investeerders, ook voor buitenlandse investeerders, dus ik zie niet in waar George Soros dit allemaal vandaan haalt.”

“De man die de Bank of England brak”

De favoriete beleggingsmethode van Soros is kortetermijnspeculatie. Met zijn enorme vermogen zet hij met miljarden euro’s tegelijk in op grote koersbewegingen.

Zo speelde hij op een doelbewuste dag in de jaren 1990 (16 september 1992 om precies te zijn) in op de zwakte van de Britse economie door een speculatieve aanval te openen op de waarde van het pond. De eilandstaat probeerde het offensief af te wenden door ponden te kopen – zonder succes. Het pond daalde 15 procent in waarde en de Engelse centrale bank leed miljardenverliezen. Sinds die dag staat Soros bekend als “de man die de Bank of England brak”.

Soros is regelmatig kop van jut in zijn geboorteland Hongarije (zeker tijdens verkiezingscampagnes), omdat hij zich met zijn Open Society Foundations inzet voor open grenzen en progressief-liberale waarden. Niet in het minst vanwege z’n joodse achtergrond geldt hij eigenlijk al jaren als boeman voor antiliberale, rechts-reactionaire bewegingen wereldwijd.

Een anti-Soros-verkiezingsposter in de Hongaarse hoofdstad Boedapest / isopix

(NS)

Meer