China geeft Alibaba recordboete van 2,3 miljard euro

Chinese toezichthouders hebben e-commercereus Alibaba een recordboete van 18,2 miljard yuan (2,3 miljard euro) opgelegd voor monopoliepraktijken. Het webwinkelconcern zou zijn machtspositie hebben misbruikt. 

Toezichthouders stelden in december een onderzoek in naar de monopolistische praktijken van het bedrijf. De Chinese gigant zou het onmogelijk maken om producten op twee verschillende websites te verkopen. Zodra iemand voor Alibaba kiest mag dat product nergens anders verkocht worden, stond in de aanklacht. 

De Chinese monopoliewaakhond, de Dienst Marktregulering (SAMR), laat in een verklaring weten dat dit beleid de concurrentie in China’s online retailmarkt verstikt en ‘inbreuk maakt op de bedrijven van handelaren op de platforms en de legitieme rechten en belangen van consumenten’. 

De boete die daaraan vasthangt, is de hoogste Chinese boete voor een bedrijf ooit, zo meldt de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal. De boete is gelijk aan 4 procent van Alibaba’s binnenlandse verkoop in 2019. Daarnaast moet het concern zijn handelspraktijken grondig herzien en de komende drie jaar rapporteren aan de waakhond.

Alibaba, de door Jack Ma opgerichte Chinese leider op het gebied van e-commerce, zei dat het de boete accepteerde en beloofde maandag plannen te schetsen om zijn activiteiten in overeenstemming te brengen met de regels.

‘Alibaba zou onze groei niet hebben bereikt zonder goede overheidsregulering en -dienstverlening, en het kritische toezicht, de tolerantie en de steun van onze hele achterban zijn cruciaal geweest voor onze ontwikkeling’, aldus het bedrijf.

Jack Ma in het vizier

Jack Ma zit al een tijd in het vizier van de Chinese autoriteiten. Zo werd een miljardenbeursgang van betalingsdienstverlener Ant Group, de fintechdochter van Alibaba, op het laatste moment geweigerd. 

Vorige maand zouden de Chinese autoriteiten Alibaba ook gevraagd hebben om zijn mediabelangen van de hand te doen. De Chinese autoriteiten zouden zich zorgen maken over de groeiende invloed op de publieke opinie van de groep van Ma.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20