China gaat door met openstellen kapitaalmarkten voor buitenlandse investeerders

China zal zijn kapitaalmarkten verder openstellen voor buitenlandse investeerders, zei de hoogste effectenregulator van het land maandag, en die voegde eraan toe dat het een pragmatische grensoverschrijdende samenwerking zal nastreven om overzeese beursgenoteerde Chinese bedrijven te reguleren. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers wereldwijd werden de afgelopen maanden geconfronteerd met de doorgedreven regeldrift van de Chinese overheid. Recent heeft het land nog strengere regels opgelegd aan de game- en entertainmentsector. Dat terwijl China de kapitaalmarkten net meer wil openstellen voor de buitenlandse investeerders.

“Openstelling en samenwerking is de onvermijdelijke trend in de geïntegreerde ontwikkeling van de mondiale kapitaalmarkten”, zei Yi Huiman, voorzitter van de China Securities Regulatory Commission (CSRC), op een conferentie die werd georganiseerd door de World Federation of Exchanges.

“Grensoverschrijdende financiering vergemakkelijken”

“China bestudeert verdere maatregelen, waaronder een uitbreiding van de regeling voor de koppeling van aandelen tussen China en Hongkong en het verbeteren van het Shanghai-Londen Stock Connect-programma”, zei Yi in een toespraak die op de website van de CSRC werd geplaatst. “Ondertussen zal de CSRC pragmatisch samenwerken op verschillende fronten, zoals toezicht op overzeese Chinese beursgenoteerde ondernemingen, grensoverschrijdende auditing en wetshandhaving”, voegde hij eraan toe.

Yi zei dat de regeringen, gezien de verwevenheid van de wereldmarkten, de mentaliteit van een “nulsomspel” moeten laten varen, aangezien bedrijven en investeerders zowel in de bloei als in de ondergang delen. “Mondiale financiële centra moeten grensoverschrijdende financiering vergemakkelijken, in plaats van de platforms en instrumenten te worden die regeringen gebruiken om andere landen sancties op te leggen”, aldus de voorzitter van CSRC.

Chinese markten dereguleren

Yi’s toespraak kwam een dag nadat Fang Xinghai, vicevoorzitter van de CSRC, soortgelijke toezeggingen had gedaan om de Chinese markten verder te dereguleren. “China zal de kanalen voor buitenlands kapitaal om te investeren in Chinese effecten- en termijnmarkten uitbreiden, en zal de uitgifte van in yuan uitgegeven “panda-obligaties” door buitenlandse instellingen verder vergemakkelijken”, klonk het zondag.

“China zal ook de binnenlandse noteringsregels voor overzeese entiteiten verbeteren, evenals de regelgeving inzake overzeese noteringen van Chinese bedrijven”, zei Fang in een toespraak. Fang beloofde ook de status van Hongkong als mondiaal financieel centrum te beschermen en zei dat Beijing binnenlandse bedrijven steunt die in Hongkong op de beurs genoteerd zijn.

Lees ook:

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20