Opkomende markten-expert Mark Mobius: “Strenge regelgeving in China biedt beleggers kansen”

De repressieve maatregelen die de Chinese overheid neemt tegen bepaalde industrieën in het land bieden beleggers de unieke mogelijkheid om enkele grote aandelen te kopen. Zo ziet althans oud-investeerder Mark Mobius het. De 85-jarige is een levende Wall Street-legende die vermaard is om zijn inzicht in opkomende markten.

Waarom is dit belangrijk?

De autoriteiten in China hebben onlangs de regelgeving verscherpt in sectoren zoals tech, onderwijs en voedselbezorging. Deze maatregelen hebben sommige aandelen hard getroffen. Maar voor doorwinterde beleggers betekent dat dan vaak gewoonweg: buy the dip. Een attitude die gedeeld wordt door Mark Mobius, die in een interview met CNBC nog een aantal andere tips meegeeft.

Mobius, stichtend partner bij Mobius Capital Partners, denkt dat strengere regels in China goed nieuws zijn omdat deze het bestuur van bedrijven op de lange termijn zullen verbeteren.

Maar hij waarschuwt dat beleggers niettemin “heel voorzichtig” moeten zijn. Toegenomen regulitis zou grote staatsfondsen er immers toe kunnen bewegen hun kapitaal uit grote bedrijven – zoals techgigant Alibaba – te halen. En aangezien dit soort fondsen grote beleggers zijn in deze bedrijven, zou de aandelenkoers van het bedrijf fors kunnen dalen als zij hun deelnemingen verminderen.

Juweeltjes

“Maar het goede nieuws is dat mensen die bereid zijn om een beetje te graven in deze markten, veel juweeltjes zullen vinden onder de middelgrote bedrijven en de bedrijven die niet zijn getroffen door de regelgeving,” zegt Mobius.

“Nu een bedrijf als Alibaba met 30 procent is gedaald, en veel van die andere bedrijven ook, zijn er misschien kansen om wat van die aandelen op te pikken, omdat de markt misschien (…) overdreven heeft gereageerd.”

Aandelen zoals Alibaba, maar ook andere Chinese techreuzen zoals Tencent en Baidu, zijn eerder deze maand sterk gedaald, maar hebben zich deze week licht hersteld.

Concluderend: “Er zijn misschien goede oogsten binnen te halen onder de grote aandelen die veel zijn gedaald.”

“Zeer optimistisch over India”

Mobius laat ook zijn licht schijnen over India. Daarover is hij “zeer optimistisch” vanwege de “aanhoudend hoge groei”. Het IMF verwacht dat het bruto binnenlands product (bbp) van het land in 2021 met 9,5 procent zal groeien.

De belegger wijst dan ook op de voordelen van India’s privatiseringsprogramma. Daarbij verkoopt de overheid haar belangen in verschillende staatsbedrijven, zoals luchtvaartmaatschappij Air India.

De verkoop van deze staatsactiva is naar schatting 81 miljard dollar waard, aldus Mobius, wat niet alleen de overheidsfinanciën een boost zal geven, maar ook de aandelenmarkt van India meer liquide zal maken.

Het zal “de manier verbeteren waarop deze staatsbedrijven worden beheerd, omdat ze zich zullen moeten houden aan een betere corporate governance,” meent Mobius. Hij voegt eraan toe dat zijn bedrijf zich concentreert op kleine en middelgrote bedrijven in India.  

De “decaan van opkomende markten” (Mobius’ Wall Street-nickname) liet eerder weten dat hij geïnteresseerd was in Indiase softwarebedrijven, aandelen in de gezondheidszorg en bedrijven die apparatuur en materialen leveren voor infrastructuurprojecten.

Lees ook: Deutsche Bank lanceert indexen om 21 valuta’s van opkomende markten te volgen

(NS)

Meer