Microsoft verhardt strijd tegen deepfakes in aanloop naar de verkiezingen

Nu de Amerikaanse verkiezingen met rasse schreden naderen lanceert techbedrijf Microsoft een nieuwe manier om zogenaamde deepfakes te herkennen. Het systeem analyseert een foto of video en bepaalt dan met een percentage hoe hard eraan geknoeid is.

Al sinds enkele maanden vrezen experts dat deepfakes het zullen overnemen tijdens de Amerikaanse verkiezingen. Deepfakes zijn foto’s, video’s of stukjes geluid die zijn gemanipuleerd door artificiële intelligentie met als doel om foutieve informatie de wereld in te sturen.

Microsoft heeft goed begrepen dat het cruciaal is om die deepfakes dan ook te herkennen. Met zijn ‘Video Authenticator’ beweert de Amerikaanse gigant nu in realtime ‘een percentage van zekerheid’ te kunnen geven voor elke afbeelding om te bepalen of ermee geknoeid is of niet.

Subtiele aanpassingen

Maar hoe werkt dat nu juist? Zoals we in een blogpost van het bedrijf kunnen lezen, ontdekt het systeem subtiele aanpassingen aan foto’s die onmogelijk te zien zijn met het blote oog. Dat gaat dan over verkleuring van afbeeldingen of verschillende tinten grijs. Het vindt veranderingen in helderheid of kleuren en zelfs toevoegingen aan een foto.

Het project kadert in ‘Defending Democracy’, een programma dat Microsoft op poten zette om democratische verkiezingen te verdedigen en te garanderen.

De tool richt zich op media die informatie doorspelen aan hun lezers. En Microsoft wil hem blijven verbeteren. ‘We moeten in staat zijn om alle deepfakes te herkennen, hoewel de software op dit moment een klein uitvalpercentage heeft’, klinkt het. ‘Op langere termijn willen we nog betrouwbaardere methodes ontwikkelen om de authenticiteit van dingen te controleren.’

Lees ook: Microsoft vervangt ook in België journalisten door algoritme

Meer