BLOG – Business AM is op cybersecuritybeurs Cybersec Europe: “1 op de 20 kmo’s besmet zonder dat ze het beseffen”

Cybersec Europe, de grootste cybersecuritybeurs van Europa, vindt in Brussels Expo plaats op 19 en 20 april. Business AM zendt ter plekke uit en neemt exclusieve interviews af met de keynote speakers op het evenement.

15.51 – Afsluitend panelgesprek: “Kmo’s worden vaker getroffen dan wat in de media komt”

In een panelgesprek wijzen Anne Masson van Eye Security Belgium en Danny Zeegers van ICT-verdeler Copaco op het gebrek aan risicobewustzijn bij vele kmo’s.

  • Anne Masson: “Vorig jaar hebben wij 11.000 kritische meldingen bij onze klanten bekeken, voornamelijk kmo’s: één op de twintig die wij beveiligen blijken al gecompromitteerd te zijn als ze een nieuwe klant worden. Bovendien, één op de vijf van onze klanten zou zonder beveiliging gehackt zijn of gehackt worden.”
  • “De aanvallen zijn wel ongericht”, gaat ze verder. “Er zijn gewoon meer kmo’s dan grote bedrijven, dus worden ze ook vaker getroffen. Wel is het zo dat dit minder in de media komt, waardoor men soms denkt dat het meevalt bij de kmo’s, maar het is dus zeker niet zo. Wij stellen dat elke dag vast.”
  • Volgens Zeegers zijn veel bedrijven en hun ICT-afdelingen hardleers. Nadat de cyberzwakheden onder de aandacht gebracht zijn, ebt de urgentie om er iets aan te doen, weer snel weg. “Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen, dus in feite is de ICT-markt dommer dan een ezel.”

Anne Masson (Eye Security), radiohost Sofie Sonck en Danny Zeegers (Copaco) – foto Quinten Tackaert

? Luister hier naar het afsluitende paneldebat (2 delen):

14.57 – Francis Chlarie (costichter Syba): “Pas op met slimme toestellen thuis”

Het bedrijf Syba helpt vermogende families in de bescherming van hun digitale leven. Hun grootste zorg is de bescherming van financiële informatie, zegt Francis Chlarie, co-founder bij Syba.

  • “Die doelgroep moet het meest gewaarschuwd zijn, maar is nog altijd zo kwetsbaar”, zegt hij in een vraaggesprek met Business AM.
  • “Van die mensen is veel informatie over te verzamelen op het internet. En daarnaast: elk toestel dat verbonden is met het internet, is hackbaar. Denk aan een videodeurbel of een webcam om een carport te filmen. Welnu: vermogende mensen hebben iets meer van dat soort toestellen in hun huis.”
  • “Als je denkt vanuit het hoofd van een hacker, dan vinken ze alle vakjes af als ideale doelwit. Hij kan al die beschikbare informatie gebruiken om binnen te dringen.”
Francis Chlarie – foto Quinten Tackaert

13.33 – Ulrich Seldeslachts (L-Sec): “Industriële robots zijn veel te makkelijk te hacken”

Ulrich Seldeslachts van securityfirma L-Sec wijst in een gesprek met Business AM op de kwetsbaarheden van industriële machines.

“We hebben daar heel wat onderzoek naar gedaan. We stellen vast: de industriële beveiliging van robots laat toch heel wat te wensen over. We hebben gewoon eens getest hoe moeilijk het is om zo’n industriële robot te hacken. Dat hebben we op een ethische manier gedaan, uiteraard. En dat was eigenlijk allemaal niet zo heel moeilijk.”

Ulrich Seldeslachts – foto Quinten Tackaert

? Hier meer

12.20 – Lesley Kipling (Microsoft): “Cyberverdediging nog meer automatiseren”

Technologieën als AI en machine learning (ML) moeten leiden tot een nog verder doorgedreven automatisering van de beschermingssystemen bij bedrijven, zegt Microsoft-topvrouw Lesley Kipling bij Business AM. “Daardoor zullen de menselijke cybersecurity-experten meer tijd hebben voor het werk dat echt belangrijk is.”

Lesley Kipling (links) in gesprek met radiohost Sofie Sonck – foto Quinten Tackaert

? Hier meer

09.54 – “Cybercriminele organisaties lijken steeds meer op echte bedrijven”

Cyberbeveiligingsfirma Trend Micro schrijft in een nieuw rapport dat cybercriminele organisaties zich steeds meer gaan gedragen als echte ondernemingen naarmate ze groter worden.

“Grote cybercriminele organisaties zoals ransomwaregroep Conti hebben vaak drie managementlagen, meer dan 50 medewerkers, en meer dan 50 miljoen dollar aan jaarlijkse omzet”, schrijft de cybersecurity-specialist. “Ze beschikken over lager management en toezichthouders en kunnen verschillende afdelingen hebben (zoals IT en HR) en zelfs aan prestatiebeoordelingen doen.”

06.51 (20 april) – Dag 2 van Cybersec Europe

We moeten opvallen om volk naar onze stand te lokken, dachten ze bij IT-bedrijf NRB, dat voluit voor een Star Wars-thema gaat.


15.36 (19 april) – “Helaas is misinformatie niet langer alleen een probleem in de politiek en de media”

Ksenia Iliuk, co-founder van AI-bedrijf LetsData en voormalig hoofd van de researchafdeling van Detector Media, over het gevaar van misinformatiecampagnes en hoe de samenleving daar mee moet omgaan:

  • “De kern van de zaak is om bewustzijn te brengen over het feit dat kwaadaardige informatiecampagnes iets zijn waar staten, bedrijven en zelfs mensen op persoonlijk niveau moeten mee leren omgaan. Helaas is het niet langer alleen een probleem in de politiek en de media.”
  • Mensen worden elke dag blootgesteld aan misinformatie, zegt Iliuk. “Daarom proberen we de informatieomgeving te analyseren, om elke vorm van coördinatie met slechte bedoelingen te ontdekken.” De schaal daarvan kan volgens de experte uiteenlopen, van grote bedrijven tot hele democratische samenlevingen.
  • “Wat wij proberen te doen is niet om (misinformatie, red.) te ontkrachten, maar om het eerst en vooral te begrijpen en zo snel mogelijk te identificeren.” Op die manier kunnen misinformatiecampagnes beter in de kiem worden gesmoord, voordat ze mensen al beïnvloeden.
Ksenia Iliuk, co-founder van LetsData – Quinten Tackaert

15.01 – “Iedereen wordt ooit gehackt, dus probeer u zo goed mogelijk voor te bereiden”

Marc Colman, IT Infrastructure Manager bij weefgetouwenfabrikant Picanol, over de hack die zijn bedrijf platlegde in 2020:

  • “100 procent zeker weten we niet (hoe het gebeurde, red.), maar er is 99 procent kans dat het is binnengekomen via een phishing e-mail waar een van onze medewerkers verkeerdelijk op geantwoord heeft.”
  • 1.500 mensen konden opeens niet meer werken door de aanval. “De directe impact was dat onze core infrastructuur was neergehaald.”
  • Colman zegt dat dit bij elk bedrijf zou kunnen gebeuren. “Iedereen wordt ooit gehackt, dus probeer u zo goed mogelijk voor te bereiden.”
Marc Colman, IT Infrastructure Manager bij Picanol – Quinten Tackaert

? Lees verder

14.22 – “Meer dan 60 procent van bedrijven betaalt” bij een cyberaanval

Eddy Willems, Security Evangelist en Global Security Officer bij G Data CyberDefense over hoe bedrijven zich kunnen beveiligen tegen cyberaanvallen:

  • “Vroeger kon je gerust zeggen van ‘ik heb een antivirus en dat is het’”, zegt Willems. Vandaag de dag is het niet meer zo simpel. Bedrijven moeten rekening houden met “het monitoren van het netwerk, nakijken of alles goed ingesteld staat, de configuratie nakijken of bijvoorbeeld een hackingtest doen om te zien dat alles goed en vooral gereed is als er iets misloopt.”
  • Zo’n disaster recovery plan hebben is belangrijk, zegt Willems, alsook een security policy. “Dat zijn dingen die we vroeger helemaal niet hadden en nu moet moet je dat gewoon hebben. Anders heb je een probleem achteraf.”
  • Hoe dan ook is het voor bedrijven die gehackt worden, belangrijk om niet te betalen, “want je stimuleert daardoor de cybercriminelen. Het is meer dan 60 procent die betaalt trouwens.”
Eddy Willems, Security Evangelist en Global Security Officer bij G Data CyberDefense – Quinten Tackaert

? Lees verder

13.37 – “Je kan in het DNA van de video zien dat dit gemaakt werd door AI”

Business AM sprak met Nina Schick, Internationaal Adviseur, auteur en keynote speaker over generatieve AI.

  • Schick sprak begin april in een video over generatieve AI over de technologie. Alleen was het niet de AI-experte zelf die sprak, maar een door AI-gegenereerde deepfake
  • “Deze video is een boodschap van algemeen nut, om mensen te waarschuwen dat alles wat je online ziet niet noodzakelijkerwijs is wat het lijkt”, zegt ze.
  • De video van Schick is een primeur, omdat het de eerste door AI-gegenereerde beelden zijn die geauthenticeerd zijn. “Je kan in het DNA van de video zien dat dit gemaakt werd door AI. Het dient als een call to action voor AI-bedrijven om een brandmerkoplossing te adopteren.”
Nina Schick, keynote speaker over generatieve AI – Quinten Tackaert

? Lees verder

13.02 – “Cybersecurity moet een prioriteit zijn voor elk bedrijf”

Danielle Jacobs, CEO van Beltug, de grootste Belgische vereniging voor CIO’s en digitale leiders:

  • “Digitalisering raakt aan alles nu, zit in ondernemingen overal. En dat maakt ook dat cybersecurity een prioriteit moet zijn voor elk bedrijf. Elke dag komt er wel een bedrijf of meerdere zelfs in het nieuws met securityproblemen en dergelijke.”
  • Het heeft weinig zin dat België op zijn eentje aan richtlijnen werkt, gaat ze verder. “België is een klein land natuurlijk. Europa werkt daar ook aan. Er zijn een aantal richtlijnen die internationaal gelden en die ook in België ondertussen zijn omgezet.”
  • Ons land staat er wel goed voor, zegt Jacobs. “De eerste minister zelf zit in het Centrum voor Cybersecurity. Die mensen nemen echt wel heel mooie initiatieven.”
Danielle Jacobs, CEO van Beltug
Danielle Jacobs, CEO van Beltug – Quinten Tackaert

? Lees verder

12.33 – “Mensen denken dat ik zomaar in alle telefoons kan binnendringen. Dat kan natuurlijk niet”

Business AM sprak met Inti De Ceukelaire, Chief Hacker Officer bij Intigriti, over ethisch hacken.

  • “Mensen denken dat ik zomaar in alle telefoons kan binnendringen. Dat kan natuurlijk niet”, zegt de ethische hacker.
  • Iedereen kan ethisch hacker worden, zegt De Ceukelaire. Zijn eigen carrière begon toen hij amper vijftien jaar oud was. “Het was kerstvakantie en ik zag dat Google een bug hunt aan het organiseren was. Ik wist eigenlijk niet waar ik mee bezig was.”
  • Maar opeens vond hij toch een lek. “Ik stuurde dat naar Google en die zeiden van ‘wij gaan jou hiervoor betalen’. Dat heeft mij overtuigd om mijn job als rekkenvuller in de supermarkt op te zeggen.”
Host Sofie Sonck (links) en ethisch hacker Inti De Ceukelaire (rechts)
Host Sofie Sonck (links) en ethisch hacker Inti De Ceukelaire (rechts) – Quinten Tackaert

?Meer hier

10.00 – Cybersec Europe gaat van start

Business AM spreekt met experts, insiders en keynote speakers op het evenement:

  • 12.00 uur: Inti De Ceukelaire, Chief Hacker Officer bij Intigrity
  • 12.30 uur: Danielle Jacobs, CEO van Beltug, de grootste Belgische vereniging voor CIO’s en digitale leiders
  • 13.00 uur: Nina Schick, Internationaal Adviseur, auteur en keynote speaker over generatieve AI.
  • 13.30 uur: Eddy Willems, Security Evangelist en Global Security Officer bij G Data CyberDefense
  • 14.00 uur: Marc Colman, IT Director bij Picanol
  • 14.30 uur: Ksenia Iliuk, Hoofd Research bij Detector Media in Oekraïne

? Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer