REWIND – Cybersec Europe in Brussel, de grootste cybersecuritybeurs van Europa

Op 19 en 20 april vond de grootste cybersecuritybeurs van Europa plaats in de Brusselse Expo. Business AM was aanwezig op Cybersec Europe en nam exclusieve interviews af met Keynote Speakers op het evenement. Je kan onze Specials hier terugvinden, en alle artikels over de beurs op onze website. Ondertussen vind je hier een samenvatting van vijf van de interviews op de beurs: Danny Zeegers, Anne Masson, Alexandra d’Archambeau, Pablo Ballarin Usieto en Guy Kindermans.

Pablo Ballarin Usieto: informeren als eerste stap

Cybersecurity adviseur en Professor AI en ethiek, Pablo Ballarin Usieto, legt de nadruk op het informeren over cybersecurity vooraleer andere stappen genomen worden.

  • Volgens hem weten bedrijven en particulieren in de meeste gevallen niet hoe cyber-technologie werkt, wat het moeilijker maakt om zich tegen mogelijke aanvallen te weren. “We zijn ons niet bewust van de gegevens die we gratis verstrekken”, vertelt de expert. Volgens Ballarin Usieto is het dus van uiterst belang om in te zetten op cybersecurity en informatie daaromtrent. “We moeten begrijpen hoe aanvallen plaatsvinden als we er iets aan willen doen”, duidt hij. “Dat moet volledig deel uitmaken van uw bedrijf om betrouwbaar te blijven.”
  • De snelheid van digitalisering en het gebruik hiervan tegen cyberaanvallen valt volgens hem wel te nuanceren. “Bedrijven hebben steeds meer goede oplossingen om zichzelf te beschermen”, vertelt hij. “Maar de nieuwe technologieën geven ook kansen aan nieuwe bedreigingen en sterkere cybercriminelen.” Volgens de adviseur is het van belang voor bedrijven om hun infrastructuur te beschermen en te bewaken. Enkel op die manier kunnen aanvallen worden ontdekt, en kan er op een correcte manier gereageerd worden.

Guy Kindermans: investeren en voorbereiden

“Cybersecurity wordt te vaak voorgesteld als een kostenpost, en niet genoeg als een investering”. Guy Kindermans, auteur en cybersecurity expert, valt onmiddellijk met de deur in huis.

  • Zo ligt het tekort aan know-how vaak niet enkel bij CEO’s van bedrijven, maar ook bij de IT’ers zelf. Kindermans pleit voor twee zaken die volgens hem bedrijven kunnen helpen: investeringen en gezond verstand. “Je moet er niet onmiddellijk geld tegenaan gooien”, verzekert hij. “Door zinvol na te denken en een aantal maatregelen te nemen kan je al een heel goede verdediging opbouwen.” De expert is ervan overtuigd dat cyberaanvallen (bijna) altijd zullen plaatsvinden, en dat de enige bescherming een goede voorbereiding is. “Niets doen is geen optie”, concludeert hij.
  • Volgens hem is datadiefstal van alle tijden, en moeten we niet bang zijn om daadwerkelijk het woord ‘diefstal’ in de mond te nemen. “Als er geld mee te maken heeft, loop je altijd het risico bestolen te worden”, zegt hij. Zo is er volgens hem geen andere manier om te beschrijven hoe artificiële intelligentie neplieden publiceert en stemmen of gezichten kopieert en op het internet verspreidt. Toch vormt AI niet zo’n groot risico volgens de expert. “AI is een tool om iets te weten te komen”, vertelt Kindermans. “Maar je moet vooral mensen inzetten als verdediging. AI is geen silver bullet tegen cyberaanvallen.”

Alexandra D’Archambeau: tekort aan profielen in de IT-sector

Alexandra d’Archambeau ervaarde een cyberaanval van op de eerste rij. Ze was immers Open Vld-politica toen haar Instagramfoto’s gebruikt werden om een vals account aan te maken en op een erotisch platform terechtkwamen.

  • Het incident werd nationaal opgepikt en d’Archambeau kwam terecht bij de Tafel van Vier, waar ze haar ervaring kon delen. “Niets is wat het lijkt op het internet”, vertelt ze. “Denk vooral twee keer na voor je op een link klikt of confidentiële informatie doorgeeft.” Na haar studies als advocaat, kwam d’Archambeau steeds meer in de cybersecurity-sector terecht, en nu kan ze als IT Advisory Director bij RSM Belgium andere mensen en bedrijven waarschuwen en informatie verschaffen.
  • Ze legt vooral de nadruk op het tekort aan IT-profielen en misvattingen hieromtrent. Volgens de cybersecurity-adviseur denken veel mensen dat een IT-diploma nodig is om in die sector terecht te komen. Maar dat is niet meer het geval. “Bedrijven hebben ook baat bij profielen die het cybersecurity-verhaal kunnen verkopen om mensen bewust te maken van de risico’s”, vertelt d’Archambeau. “Iedereen is welkom”, voegt ze toe. Volgens haar hebben veel bedrijven het licht gezien omtrent veiligheid en bescherming van gegevens, maar “cybersecurity blijft een aandachtspunt en er is nog veel werk aan de winkel.”

Danny Zeegers en Anne Masson: het belang van externe partijen met expertise

Ook Danny Zeegers, NIS2 en cybersecurity expert, en Anne Masson, CEO van Eye Security Belgium, waren aanwezig op de grootste cybersecuritybeurs van Europa. Zij benadrukten vanuit hun standpunten het belang van externe experts in de strijd van bedrijven tegen cyberaanvallen.

  • “Iedereen kan technologie verkopen, maar je hebt de juiste mensen nodig om dat correct te doen”, zegt Masson. “Je hebt ervaren profielen nodig om dataverlies te vermijden.” Ook Zeegers is het ermee eens dat bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen en oplossingen integreren. “Als we allemaal samenwerken, staat België heel sterk”, verzekert hij.
  • “De ICT-markt is dommer dan ezels, want die stoten zich geen tweemaal aan dezelfde steen, en dat doen wij wel”, zegt Zeegers. “Het gevaar zit overal, dus het is belangrijk om uw werknemers te trainen, advies te vragen en u te laten begeleiden.” De CEO van Eye Security voegt eraan toe dat het van groot belang is om cybersecurity op een eenvoudige manier aan te bieden, zodat ook kleinere bedrijven, KMO’s, die stap kunnen zetten. Volgens haar kan een goede cybersecurity miljoenen sparen aan een bedrijf. “Als je een bedrijf hebt met 50 miljoen euro omzet, met een gemiddelde van 75 computersystemen, kost het u ongeveer 900 euro per maand voor een adequate beveiliging”, legt ze uit. “Je hebt als bedrijf twintig procent kans om geraakt te worden door een cyberaanval, met een gemiddelde schade van 335.000 euro, miljoenen omzetverlies en een enorm klantenverlies. De berekening is snel gemaakt.”

Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer