Nina Schick: “Moet je ChatGPT vertrouwen? Nee, je moet het begrijpen voor wat het is”

Nina Schick is een auteur en gerenommeerd keynote speaker, gespecialiseerd is technologie en artificiële intelligentie. In 2020 publiceerde ze haar eerste boek, “Deep Fakes and the Infocalypse: What You Urgently Need to Know“. Schick is afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en de Harvard Kennedy School of Government. In de aanloop naar de beurs Cybersec Europe (op 19 en 20 april in Brussels Expo) deelde ze in een exclusief interview met Business AM haar visie op de impact van Artificiële Intelligentie (AI) op onze samenleving.



Wat is generatieve AI?

“Ik zou zeggen dat generatieve AI eigenlijk een nieuwe vorm van AI is, wat betekent dat het iets nieuws kan creëren. In tegenstelling tot traditionele AI, wat meer ging over het classificeren van data. Maar generatieve AI kan bijna alles maken waarvan we dachten dat het uniek was aan menselijke intelligentie of creativiteit.”

“Ik geloof dat generatieve AI het digitale ecosysteem fundamenteel zal veranderen. Het zal fundamenteel de manier waarop we leven veranderen, de manier waarop we werken. Ik denk dat het zelfs onze eigenlijke perceptie verandert van wat het betekent om mens te zijn. […] Ik geloof daarom dat iedere persoon het verdient om te begrijpen hoe deze exponentiële technologie zijn of haar ervaring gaat veranderen van wat het betekent om mens te zijn.”

Wat zijn voorbeelden van generatieve AI?

“Een voorbeeld is ChatGPT, het is de meest populaire en succesvolle toepassing, niet alleen van generatieve AI, maar het is de meest populaire toepassing aller tijden. ChatGPT kreeg honderd miljoen gebruikers in twee maanden sinds de lancering. Iets wat gebeurt met alle exponentiële technologieën en dit is de krachtigste technologie die we tot nu toe hebben gezien.”

“Ik denk dat de informatie die we consumeren op dagelijkse basis in het digitale ecosysteem in toenemende mate AI gegenereerd zal zijn. Dus ik denk dat het onvermijdelijk is dat als AI content creëert dat de motor voor de productie wordt van menselijke intelligentie en creativiteit. Daarom denk ik dat het onvermijdelijk is dat het de manier waarop we denken gaat veranderen.”

Moeten we ChatGPT vertrouwen?

“Moeten we deze chatbot vertrouwen? Het is echt belangrijk om te weten dat deze systemen of deze machines, niet goddelijk zijn, ze zijn niet almachtig, ze zijn niet onfeilbaar. Dus moet je een chatbot vertrouwen? Nee. Je moet het begrijpen voor wat het is. Het is een chatbot. En het kan liegen en het kan hallucineren en het kan dingen verkeerd doen. Maar geeft het je een enorme waarde wanneer het op de juiste manier gebruikt wordt? Absoluut. Laten we zeggen dat over een paar jaar tijd, de fouten en de onwaarheden gemaakt door chatbots opgelost zullen worden. Maar dan nog zal steeds mensen nodig hebben om artikelen te bewerken en te analyseren.”

Meer in ons dossier Cybersecurity

(evb)

Meer