“Van zonnepanelen tot de webcambeveiliging: elk toestel met internetlink kan ingang zijn voor hacker”

Het bedrijf Syba helpt vermogende families in de bescherming van hun digitale leven, zowel thuis als op reis. Een gevaar dat de klanten onderschatten, is een cyberinbraak via de vele slimme toestellen die met het internet verbonden zijn, zei costichter Francis Chlarie gisteren in een gesprek met Business AM op de beurs Cybersec Europe.


Luister naar Francis Chlarie in gesprek met radiohost Sofie Sonck:

Deel 2:


  • Omdat rijke mensen vaak ook bekende mensen zijn en verscheidene bedrijven en vennootschappen bezitten, is veel persoonlijke informatie (adres, telefoonnummer, familie) vrij makkelijk online te vinden, merkt Chlarie op.
  • “Daarnaast: elk toestel dat verbonden is met het internet, is hackbaar. Denk aan een videodeurbel of een webcam om een carport te filmen. Welnu: vermogende mensen hebben meer van dat soort toestellen in hun huis dan de rest van de bevolking.”
  • “Als je denkt vanuit het hoofd van een hacker, dan vinken vermogende particulieren alle vakjes af als ideale doelwit. Hij kan al die beschikbare informatie gebruiken om binnen te dringen”, waarschuwt de beveiligingsexpert.

Slimme domotica

  • Terwijl er af en toe artikels verschijnen over privacy- en cyberincidenten rond stemassistenten als Alexa, denkt Chlarie dat de problemen rond die toestellen al bij al beperkt blijven.
  • Hij ziet een groter gevaar in de domotica-toestellen met wifi, 4G en later 5G die veel minder media-aandacht krijgen, maar eveneens met het internet verbonden zijn Chlarie: “Elk toestel dat verbonden is met het internet is een mogelijk doelwit voor de hacker.”

Boten en zonnepanelen

  • Dat geldt niet alleen thuis en in het buitenverblijf, maar ook op de plezierboot of yacht. “Voor de beveiliging van boten werken we met ex-Navy Seals, die oorlogsschepen op zee moesten beschermen tegen cyberaanvallen.”
  • Chlarie: “Door de trend van internet of things (IoT) heb je als gebruiker niet altijd door dat die apparaten verbonden zijn met het internet. Zonnepanelen, die maken ook communicatie. Als ze niet goed beveiligd zijn, kunnen ze gebruikt worden voor een cyberaanval.”

Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.