Ethische hacker Inti De Ceukelaire: “Mensen denken dat ik zomaar in alle telefoons kan binnendringen. Dat kan natuurlijk niet”

Business AM sprak op de beurs Cybersec Europe met Inti De Ceukelaire, Chief Hacker Officer bij Intigriti, over ethisch hacken. De Ceukelaire werd in 2017 bekend in België nadat hij onder andere de Twitteraccount van toenmalig Amerikaans president Donald Trump kon hacken


Beluister het interview met Inti De Ceukelaire hier:


Deel twee van het interview:


  • Ethische hackers zijn computerspecialisten die systemen kraken, niet voor eigen gewin, maar om kwetsbaarheden aan bedrijven en instanties te melden. Dat is echter niet zo gemakkelijk als veel mensen denken, zegt De Ceukelaire. “Mensen denken dat ik zomaar in alle telefoons kan binnendringen. Dat kan natuurlijk niet”, zegt de ethische hacker.
  • “Wij moeten altijd een kwetsbaarheid vinden en die ook kunnen gebruiken. Gelukkig voor mijn job zijn er heel wat kwetsbaarheden die elke dag geïntroduceerd worden. Maar door onze job goed te doen, maken we het onszelf ook moeilijker”, zegt hij. Ethische hackers zorgen er immers voor dat systemen veiliger worden, waardoor het voor henzelf moeilijker wordt om kwetsbaarheden te vinden.
  • Iedereen kan ethisch hacker worden, zegt De Ceukelaire. Zijn eigen carrière begon toen hij amper vijftien jaar oud was. “Het was kerstvakantie en ik zag dat Google een bug hunt aan het organiseren was. Ik had daar geen opleiding voor gevolgd en heb dan maar een online handleiding gebruikt. Ik wist eigenlijk dus niet waar ik mee bezig was.”
  • Maar opeens vond hij toch een lek. “Ik stuurde dat naar Google en die zeiden van ‘wij gaan jou hiervoor betalen’. Dat heeft mij overtuigd om mijn job als rekkenvuller in de supermarkt op te zeggen. Dit vond ik net ietsje leuker … Ik vind het zot dat we nu in een maatschappij leven dat een vijftienjarige die bijdrage kan leveren aan Google en dat ze eigenlijk zelfs niet naar de leeftijd kijken.”

? Meer cybersecurity-nieuws hier

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.