Marc Colman van Picanol: “Iedereen wordt ooit gehackt, dus probeer u zo goed mogelijk voor te bereiden”

Business AM sprak op de beurs Cybersec Europe met Marc Colman, IT Infrastructure Manager bij weefgetouwenfabrikant Picanol. In 2020 legde een cyberaanval het bedrijf zo goed als plat. Colman vertelde hoe Picanol daar mee omging.


Beluister het interview met Marc Colman hier:


Beluister het tweede deel hier:


  • “100 procent zeker weten we niet (hoe het gebeurde, red.), maar er is 99 procent kans dat het is binnengekomen via een phishing e-mail waar een van onze medewerkers verkeerdelijk op geantwoord heeft. Van daaruit zijn ze dan lateraal gaan bewegen om meer rechten te kunnen verkrijgen om dan hun hack vijf of zes weken na de initiële aanval uit te voeren.”
  • 1.500 mensen konden opeens niet meer werken door de aanval. “De directe impact was dat onze core infrastructuur was neergehaald.” Picanol is sterk afhankelijk van elektronische apparatuur om te fuctioneren. “Daardoor lag het bedrijf eigenlijk plat.”
  • Colman zegt dat dit bij elk bedrijf zou kunnen gebeuren. “Iedereen wordt ooit gehackt, dus probeer u zo goed mogelijk voor te bereiden.” Geen enkel bedrijf zal echter ooit 100 procent beschermd zijn”, zegt hij.

Meer in ons dossier Cybersecurity

Meer

Ontvang de Business AM nieuwsbrieven

De wereld verandert snel en voor je het weet, hol je achter de feiten aan. Wees mee met verandering, wees mee met Business AM. Schrijf je in op onze nieuwsbrieven en houd de vinger aan de pols.