Live Beursblog – 3 januari 2023 – Business AM

22.11 – Nasdaq verliest terrein op eerste handelsdag van het jaar

Na een groene start van de handelsdag kon Wall Street die positieve tendens niet lang vasthouden. De Nasdaq dook uiteindelijk 0,75 procent lager en de S&P500 verloor 0,4 procent. De Dow Jones bleef ter plaatse trappelen.

Morgen zijn we er opnieuw met al het meest recente beursnieuws. Tot dan!

20.43 – Tesla noteert bijna 15 procent in de min

Tesla blijft de wind van voren krijgen op de beurs. Met het einde van de handelsdag die almaar dichterbij komt, noteert de producent van elektrische wagens zo’n 13 procent in de min.

 • Tesla heeft in 2022 minder wagens geleverd dan verwacht. Dat aantal is toegenomen met 40 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Dat is niet slecht, maar de wagenproducent streefde naar een toename met 50 procent (zie bericht van 15.44 uur).

19.58 – Goudprijs stijgt naar het hoogste niveau in zes maanden

Een ounce goud (ongeveer 31 gram) gaat over de toonbank voor 1.838 dollar. Dat is het hoogste peil sinds midden juni.

Evolutie goudprijs afgelopen jaar

18.53 – Tessenderlo koopt Spaanse Promed

Tessenderlo heeft via zijn dochterbedrijf Akiolis het onroerend goed en de productieactiva van het voormalige Spaanse renderingbedrijf Promed 202 overgenomen.

 • De fabriek is gespecialiseerd in de rendering van varkens- en pluimveevlees en ligt in één van de dichtste regio’s voor varkens- en pluimveebedrijven in Spanje.
 • Akiolis wil in de loop van het eerste kwartaal van 2023 de activiteiten hervatten onder de naam Akiolis Iberia.
 • De transactie zal geen materiële invloed hebben op de resultaten van Tessenderlo.

18.16 – De 5 grootste geopolitieke risico’s volgens Ian Bremmer

De denktank Eurasia van de bekende politoloog Ian Bremmer publiceerde traditiegetrouw zijn prognose over de belangrijkste geopolitieke risico’s voor het komende jaar. Dit zijn de vijf belangrijkste:

 • Iran versus het Westen
 • Inflatieschokken
 • Artificiële intelligentie
 • De grote binnenlandse macht van de Chinese president Xi Jinping
 • Rusland

Lees er alles over in deze bijdrage van onze collega Emmanuel Vanbrussel.

17.44 – Europese beurzen sluiten in het groen

Terwijl Wall Street rood kleurt (zie bericht van 17.07 uur) zijn de Europese beurzen erin geslaagd om in de groene zone te blijven.

 • De Eurostoxx50 sloot de handelsdag 0,7 procent in het groen af.
 • De Bel20 won 0,95 procent.
  • KBC was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. De grootbank schoot 3 procent hoger.
  • Umicore was met een verlies van 2,55 procent dan weer de hekkensluiter van de Bel20.

17.25 – Marktwaarde Apple duikt onder 2 biljoen dollar

Ook het aandeel van Apple staat onder druk. Momenteel noteert de techgigant 3,8 procent in de min. Daardoor bedraagt de marktwaarde 1,99 biljoen dollar.

 • Beleggers reageren mogelijk teleurgesteld op het nieuws dat Apple aan verschillende toeleveranciers heeft gevraagd om in het eerste kwartaal van dit jaar minder onderdelen te maken voor de AirPods, Apple Watch en MacBook.

17.16 – Amerikaanse bouwuitgaven stijgen onverwacht

De bouwuitgaven in de Verenigde Staten zijn in november licht gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.

 • In november stegen de uitgaven met 0,2 procent op maandbasis, terwijl een daling van 0,4 procent was voorspeld.
 • Op jaarbasis stegen de bouwuitgaven in november met 8,5 procent.

17.07 – Wall Street verliest terrein

Na een groene start van de handelsdag (zie bericht van 15.44 uur) moet Wall Street alsnog terrein prijsgeven.

 • De Dow Jones laat momenteel 0,1 procent liggen.
 • De Nasdaq noteert 0,5 procent in het rood.
 • De S&P500 staat na bijna twee uur handelen op een verlies van 0,2 procent.

16.08 – Amerikaanse industrie krimpt nog harder

De inkoopmanagersindex voor de industrie in de Verenigde Staten is in december gedaald ten opzichte van vorige maand. Dat blijkt uit een definitief cijfer van S&P Global.

 • De index daalde van 47,7 in november naar 46,2 punten in december. Dat komt overeen met het voorlopige cijfer.
 • De inflatiedruk is aanzienlijk verminderd en de werkgelegenheid groeide nauwelijks, meldt S&P Global.

15.59 – Rente op spaarboekje overheid stijgt verder

De rente op de e-DEPO-rekening, het spaarboekje van de overheid, bedraagt nu 2,4 procent bruto, tegenover 2,3 procent in december. Na betaling van een roerende voorheffing (30 procent) hou je netto 1,68 procent over.

 • Dat is welgeteld 8 basispunten meer dan de rente op het beste bancaire spaarboekje, zijnde Vision Max van Santander Consumer Bank. Wie spaart via die rekening, ontvangt een rente van 1,6 procent. Het spaarboekje van de internetbank is enkel beschikbaar voor wie tussen 125.000 en 200.000 euro spaart. In alle andere gevallen bedraagt de rente 0,85 procent.

15.44 – Tesla tuimelt naar beneden na lager dan verwachte verkoopcijfers

Tesla maakte gisterenavond bekend dat de verkoop in 2022 met 40 procent is gestegen tegenover een jaar eerder (zie bericht van 07.40 uur). Dat is minder dan de doelstelling die de autoproducent voor zichzelf had gesteld, zijnde 50 procent.

 • Kort na de start van de eerste Amerikaanse handelsdag dit jaar tuimelt Tesla 7 procent naar beneden.
 • Beleggers maken zich veel zorgen over de vraag naar Tesla-auto’s. Vooral over de vraag in China, waar Tesla veel concurrentie heeft, zijn er veel twijfels. De autobouwer heeft de prijzen in het land al fors verlaagd.
Getty Images

15.39 – Wall Street opent in het groen

In navolging van de Europese beurzen opent Wall Street de handelsdag in het groen.

 • De Dow Jones wint na zo’n tien minuten handelen 0,45 procent.
 • De Nasdaq noteert 1,15 procent in de plus.
 • De S&P500 doet er na het luiden van de openingsbel 0,75 procent bij.

14.30 – Netflix verliest abonnees in het VK

De streamingdienst Netflix verloor vorig jaar 200.000 abonnees in het Verenigd Koninkrijk (VK). Het ziet ernaar uit dat er dit jaar nog eens een half miljoen huishoudens de knip zetten in het abonnement bij Netflix.

 • Het aantal betalende kijkers daalt van 14,2 miljoen naar 13,7 miljoen, klinkt de voorspelling van onderzoeksbureau Ampere Analysis.
 • Ondanks deze beweging blijft het bedrijf van CEO Reed Hastings wel de grootste commerciële over the top-videodienst aan de andere kant van de Noordzee.

Lees er hier meer over.

14.26 – VGP schiet uit de startblokken in 2023

Na de eerste handelsdag van het jaar af te sluiten als primus van de Bel20, is VGP goed op weg om die prestatie vandaag te evenaren. Het vastgoedbedrijf noteert momenteel 3,7 procent in de plus. VGP is daarmee – met nog zo’n drie uur handelen te gaan – wederom de sterkste stijger van de Belgische sterindex.

13.51 – Duitse inflatie daalt door

De consumentenprijzen in Duitsland zijn in december iets minder sterk gestegen dan verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse statistiekbureau Destatis.

 • Op jaarbasis stegen de prijzen in december met 8,6 procent na een stijging met 10 procent in november en 10,4 procent in oktober. Economen hadden voor de laatste maand van 2022 gerekend op een inflatie van 8,8 procent.
 • In december daalden de prijzen ten opzichte van november met 0,8 procent. 

13.02 – Belgische staat leent 2,6 miljard euro tegen rente boven 2,3 procent

Het Federaal Agentschap van de Schuld heeft 2,6 miljard euro aan schatkistcertificaten verkocht, wat 2,6 miljard euro in het laatje brengt:

 • Een eerste schijf (met vervaldatum mei 2023) van 1,41 miljard euro werd geleend tegen een rente van 2,307 procent.
 • Een tweede lijn (met vervaldatum in juli 2023) van 1,19 miljard euro werd geleend tegen een rente van 2,568 procent.

Schatkistcertificaten zijn bij uitgifte bestemd voor professionele beleggers die op zoek zijn naar een belegging op korte termijn.

11.45 – Brusselse beurs fors in de lift

 • De Bel20 stijgt richting het einde van de voormiddag 1,4 procent naar 3.805,28 punten. In de index trekt VGP de kop met een koerswinst van 4,4 procent. Argenx wint 2,8 procent. JPMorgan verhoogde het koersdoel voor Argenx naar 500 euro en noemde het aandeel de biotechfavoriet voor 2023. WDP en Galapagos stijgen 2,4 en 2,1 procent. Alleen Umicore daalt 0,1 procent.
 • In de Bel Mid stijgt IBA 3,2 procent en Azelis 3,0 procent. Brenntag, een concurrent van Azelis, zet de overname van Univar niet door (zie post van 08.45). Exmar is de grootste daler op de tweede lijn met een verlies van 2,4 procent.
 • Bij de kleinere aandelen wint UnifiedPost 2,4 procent en Biocartis 2,2 procent. Onward Medical daalt 2,6 procent.

11.03 – ‘Tesla krijgt duidelijke nummer 2’

Tom Zhu – Getty Images

Nog meer Tesla-nieuws. Volgens het persbureau Reuters, dat interne documenten kon inkijken wordt China-baas Tom Zhu nu duidelijk de op een na machtigste persoon (na CEO Elon Musk) in het bedrijf, nadat hij extra bevoegdheden kreeg.

Zhu wordt bevoegd voor de autofabrieken in de VS en de verkoop in Noord-Amerika en Europa. Dat zou kunnen betekenen dat Zhu de operationele leiding krijgt over de belangrijkste delen van de productie en de verkoop, zodat Musk zich kan concentreren op productontwikkeling en het ontwerpen van nieuwe modellen.

Tesla heeft de promotie van Zhu niet officieel bevestigd.

10.01 – Turkse inflatie koelt af naar 64 procent

De Turkse inflatie is in december flink gedaald. Dat blijkt uit cijfers van het Turkse bureau voor de statistiek. Het blijft wel om torenhoge percentages gaan: de prijzen stegen in december 2022 met 64,3 procent, tegenover 84,4 procent in november.

bron: Turkstat

09.41 – ‘SpaceX is 137 miljard dollar waard’

Elon Musk is alomtegenwoordig in het financiële nieuws, als het niet met Tesla of Twitter is, dan met SpaceX. Het (niet-beursgenoteerde) ruimtevaartbedrijf heeft 750 miljoen dollar bijgetankt bij investeerders, meldt zakenzender CNBC. Bij die operatie wordt SpaceX gewaardeerd op 137 miljard dollar. Dat zou neerkomen op ongeveer een derde van Tesla, of het drievoudige van Twitter. Lees hier verder

09.14 – Meer respijt voor ruil Picanol-Tessenderlo

Tessenderlo heeft de aanvaardingsperiode voor het ruilbod voor aandelen Picanol verlengd tot en met vrijdag 20 januari. Na afloop van de eerste aanvaardingsperiode, op 14 december, waren 17,55 miljoen aandelen Picanol aangemeld. Tessenderlo heeft op dit moment een belang van 97,9 procent in Picanol. De industrieel Luc Tack maakte in juli vorig jaar bekend beide bedrijven via de ruil te willen fusioneren.

Luc Tack – Getty Images

09.06 – Bel20 opent met kleine winst

De Bel20-index gaat in de eerste handelsminuten 0,15 procent hoger, tot zowat 3.760 punten, tegen de sombere futures in.

08.45 – Chemiereus Brenntag blaast overname Univar af

Brenntag heeft de overnamegesprekken met Univar Solutions gestaakt. Dit maakte de chemiedistributeur maandagavond laat bekend. Sinds november was de Duitse grootmacht in gesprek met de kleinere Amerikaanse concurrent over een overname. In reactie liet Univar weten dat het nu verder zal praten met andere partijen die interesse toonden.

De activistische aandeelhouder PrimeStone Capital, goed voor een belang van circa 2 procent in Brenntag, eiste in december dat Brenntag de overnamegesprekken met Univar zou staken. PrimeStone zag Brenntag liever eigen aandelen inkopen en zich opsplitsen in twee aparte bedrijven.

08.20 – Lagere start Europese beurzen verwacht

De Brusselse beurs maakt zich op voor winstnemingen na een voortvarende start van 2023 gisteren. Futures op de Euro Stoxx 50 index wezen ongeveer een uur voor de beursbel op een verlies van meer dan een half procent.

08.01 – BYD troeft Tesla af

De Chinese e-autobouwer BYD groeit beduidend sneller dan sectorgenoot Tesla:

 • BYD zag in december de productie en verkoop van zijn elektrische en hybride auto’s ruimschoots verdubbelen: de verkoop kwam uit op 235.197 exemplaren, tegen 99.112 stuks in december 2021 en de productie liep op van 97.274 tot 235.215 stuks.
 • In heel 2022 verkocht BYD krap 1,9 miljoen exemplaren, 152 procent meer dan in 2021.

Het Chinese merk kondigde onlangs een Europees offensief aan, met ook enkele Belgische verkooppunten.

07.40 – Tesla groeit fors, maar analisten sceptisch

Tesla maakte bekend dat de verkoop in 2022 met 40 procent gestegen is tegenover een jaar eerder. Toch zijn er in de markt veel zorgen over de vraag naar Tesla-auto’s. Vooral over de vraag in China, waar Tesla veel concurrentie heeft, zijn er veel twijfels. De autobouwer heeft de prijzen in het land al fors verlaagd.

 • “We denken dat veel beleggers de omvang onderschatten van de uitdagingen aan de vraagkant bij Tesla”, aldus analisten van Bernstein, die voorzien dat de resultaten in 2023 en 2024 zullen terugvallen. Bernstein vreest dat de hogere rente en lagere consumentenbestedingen niet alleen Tesla zullen treffen, maar de hele markt.
 • “Er zijn overduidelijk scheuren te zien in de vraag bij Tesla en de cijfers over het vierde kwartaal zijn niet positief”, reageerden analisten van Wedbush op de cijfers van Tesla.

07.12 – Eerste volwaardige beursdag van het jaar

Goeiemorgen! De beursvloer laat vandaag het eindejaarsgedruis definitief achter zich. Nadat Euronext gisteren het handelsjaar al met groene cijfers aftrapte, beginnen ook Londen en deze namiddag Wall Street aan het nieuwe beursjaar.

Meer