Industriekoning Luc Tack zet langverwachte fusie tussen Picanol en Tessenderlo in de steigers

De industriële groep Tessenderlo en textielmachinebouwer Picanol gaan fuseren, zo maakten ze vrijdagochtend bekend. Bij beide bedrijven is grootindustrieel Luc Tack de sterke man.

Tessenderlo lanceert daartoe een overnamebod op Picanol. De referentieaandeelhouders Luc Tack en Patrick Steverlynck zullen bij die transactie hun aandelen Picanol inbrengen. Daarbij zullen ook de overige Picanol-aandeelhouders, die 10,66 procent van de aandelen in handen hebben, de mogelijkheid krijgen om tegen dezelfde ruilverhouding aandeelhouder te worden van Tessenderlo.

Een aandeel Picanol zal geruild kunnen worden voor 2,43 aandelen Tessenderlo. Bij dat ruilbod wordt Tessenderlo gewaardeerd op bijna 1,66 miljard euro en Picanol op 830,8 miljoen euro. De referentieaandeelhouders zullen na de transactie een belang van 64 procent in de nieuwe groep hebben.

De aandeelhouders van Tessenderlo zullen hun goedkeuring voor de uitgifte van nieuwe aandelen moeten geven in een buitengewone vergadering in het najaar. De bedoeling is om vanaf 1 januari volgend jaar met de nieuwe fusiegroep van start te gaan.

Meer slagkracht

De raden van bestuur van zowel Picanol als van Tessenderlo steunen het ruilbod. “Door de combinatie van de kasstromen van alle businessunits kunnen er gemakkelijker overnames en investeringen gerealiseerd worden, door de economische cycli heen”, denken de bedrijven. De nieuwe groep zal een omzet van ongeveer 2,7 miljard euro hebben met een bedrijfskasstroom (ebitda) van ruim 430 miljoen euro, op basis van de cijfers van 2021.

De handel in het aandeel Tessenderlo en Picanol werd opgeschort. Na afronding van de fusie zal het Ieperse Picanol van de Brusselse beurs verdwijnen.

Verankeraar

Over een fusie van Tessenderlo en Picanol wordt al jaren gespeculeerd. Voormalig Manager van Jaar Luc Tack staat bekend als een vurige pleitbezorger van de verdere uitbouw van industriële productie-activiteiten in België – de Oost-Vlaming gelooft niet dat alle heil van de dienstensector kan komen – en is ook een groot voorstander van lokale verankering van het aandeelhouderschap.

Meer