Live Beursblog – 2 januari 2023 – Business AM

17.54 – Wall Street opent morgen de deuren

Wall Street start morgen de eerste handelsdag van het jaar. Zullen de Amerikaanse beurzen ook hoger schieten? Of tuimelen ze verder naar beneden? Dat en nog veel meer kom je morgen te weten in een nieuwe beursblog! Tot dan!

17.44 – Europese beurzen sluiten eerste handelsdag van het jaar in het groen af

De Eurostoxx50 won vandaag 1,75 procent en de Bel20 schoot 1,4 procent hoger.

  • Het vastgoedbedrijf VGP was vandaag de sterkhouder van de Belgische sterindex. Dat aandeel klom 4,25 procent.
  • Galapagos en Ageas zijn er net niet in geslaagd om het hoofd boven water te houden. Die aandelen doken respectievelijk 0,1 en 0,05 procent lager.

17.31 – Zalando staakt inkoop tweedehands kleding in België

Belgische en Franse klanten van Zalando kunnen niet langer kleding verkopen via de tweedehandsdienst van het Duitse platform. Kopen kan nog wel en in Nederland is de inkoop nog wel mogelijk. Lees er hier alles over.

17.18 – Heeft Paul D’Hoore een impact op de Belgische beurs?

Paul D’Hoore, de financiële expert van VTM Nieuws, heeft gisteren traditiegetrouw in het nieuwsprogramma de vijf favoriete aandelen voor 2023 van hemzelf en enkele geldexperts voorgesteld. De aandelen die hij gisteren uit de doeken deed, presteren vandaag behoorlijk goed op de beurs.

  • Recticel, een groep gespecialiseerd in producten op basis van polyurethaanschuim, is daar een mooi voorbeeld van. Het beursbedrijf noteert 4 procent in de plus.
  • Barco, specialist in displaytechnologie, doet het vandaag 2,75 procent beter.
  • De biergigant AB InBev wint 1,25 procent.
  • De winst voor Ackermans & van Haaren en D’Ieteren blijft weliswaar beperkt tot respectievelijk 0,85 en 0,95 procent.

16.39 – Lonkt het einde voor Google?

Het samenwerkingsverband tussen Microsoft en OpenAI zal dit jaar een zoekmachine lanceren waarop Google geen antwoord heeft. Dat heeft de Amerikaanse internetondernemer Jason Calacanis voorspeld in The All-In Podcast. Lees er alles over in dit stuk van Dominique Dewitte, hoofdredacteur van BusinessAM.

15.44 – Nationale Bank kan niet meeprofiteren van positief beurssentiment

De Europese beurzen zijn goed op weg om de eerste handelsdag van het jaar met een positieve noot af te sluiten. Momenteel noteert de Bel20 1 procent in de plus en doet de Eurostoxx50 het 1,25 procent beter.

De aandelenkoers van de Nationale Bank van België (NBB) kleurt daarentegen rood. De monetaire instelling noteert 0,3 procent in de min. Een aandeel van de NBB gaat nu over de toonbank voor exact 680 euro. Een jaar geleden bedroeg de aandelenprijs nog 1.650 euro.

Pierre Wunsch – Getty Images

15.20 – Wat verandert er allemaal voor jouw geld dit jaar?

Wil je weten wat er allemaal voor jouw geld verandert dit jaar? Lees dan zeker dit overzicht van onze collega Niels Saelens.

15.08 – ING finaliseert inkoopprogramma

De grootbank ING heeft haar inkoopprogramma afgerond. De financiële instelling heeft zo’n 107 miljoen aandelen teruggekocht. De gemiddelde aankoopprijs bedroeg 11,25 euro. In totaal spendeerde ING tussen november en januari daar zo’n 1,2 miljard euro aan.

Het aandeel noteert momenteel 2,65 procent in de plus.

14.43 – Grote Amerikaanse banken rekenen op recessie

Grote Amerikaanse banken zien een economische recessie snel naderen voor de Verenigde Staten. Dit blijkt uit een rondgang door The Wall Street Journal.

  • Van de economen bij 23 grote financiële instellingen die rechtstreeks zaken doen met de Federal Reserve, voorspelt ruim tweederde dat de VS in 2023 in een recessie terechtkomt. Twee economen voorspellen een recessie in 2024. Overigens voorspellen de meesten een milde recessie.
  • De geraadpleegde economen noemen een aantal rode vlaggen: Amerikanen zijn hun spaargeld van de pandemie aan het opsouperen. De huizenmarkt zit in het slop en de banken scherpen hun voorwaarden voor leningen aan.
  • De voornaamste zondebok is de Federal Reserve, volgens de economen, die de rente vorig jaar in zeven stappen verhoogd heeft van een bandbreedte tussen 0 en 0,25 procent naar 4,25 tot 4,50 procent. In december hintte de Fed erop dat de rente dit jaar verder zal stijgen tot een niveau tussen 5 en 5,5 procent.

Meer weten? Klik hier.

13.59 – Italiaanse industrie krimpt minder

De inkoopmanagersindex voor de Italiaanse industrie bleek te zijn toegenomen van 48,4 punten in november naar 48,5 punten in december. Dat blijkt uit cijfers van S&P Global. Een indexstand groter dan 50 punten wijst op groei, terwijl minder dan 50 punten een krimp betekent.

13.37 – Gasprijs gehalveerd op maand tijd

  • Op de Nederlandse groothandelsmarkt voor aardgas is de richtinggevende TTF-prijs gezakt naar circa 73 euro per megawattuur, tegenover niveaus van 140 à 150 euro begin december. Dat heeft veel te maken met de zachte wintertemperaturen.
  • Tegenover een jaar geleden is er sprake van vrijwel een status-quo, want op 3 januari 2022 stond de gasprijs op 73,5 euro. Dat betekent dat aardgas op dit moment geen aanjager meer is van de inflatie.
  • Een voorspelling van het beurshuis Goldman Sachs lijkt zo uit te komen.
  • De historische piek van de TTF-prijs dateert van augustus 2022: liefst 345 euro per megawattuur. De huidige prijs is dus nauwelijks meer dan een vijfde van die piekprijs.
  • Het huidige niveau is ook lager dan bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne. De referentieprijs stond op 23 februari, de dag voor de Russische inval in Oekraïne, op 88,9 euro per megawattuur. Een week later was dat ruim verdubbeld.

13.01 – Donderwolken boven Chinese economie

12.34 – In de lift: auto-, vastgoed- en banksector

De Europese beurzen stappen met goede moed het nieuwe jaar in, zo blijkt uit de tussenstand rond de middag:

  • De brede STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 427,97 punten.
  • De Duitse DAX won 0,8 procent op 14.039 punten.
  • Voor de Franse CAC 40 was er een plus van 1,3 procent op 6.558 punten.

Auto-gerelateerde aandelen stegen relatief sterk, net als vastgoed. Zo wonnen Vonovia en Unibail 3,6 procent 4,0 procent. Mercedes en Renault stegen 3,1 en 4,5 procent. De financiële waarden zijn het nieuwe jaar vooralsnog ook sterk gestart. BNP Paribas en ING behoorden tot de sterkste stijgers met winsten van rond de 2,5 procent.

11.20 – Bel20 voortgestuwd door hoopgevende signalen over Europese economie

De Brusselse beurs noteerde deze ochtend duidelijk in het groen. De Bel20 stijgt momenteel met circa 1 procent. Alle aandelen in de sterindex noteren in het groen.

  • De meeste aandacht ging vanochtend uit naar de inkoopmanagers voor de industrie in de eurozone. Die index bleek voor december op minder krimp te wijzen, met een stijging van 47,1 in november naar 47,8 in december, de hoogste stand in drie maanden.
  • Econoom Chris Williamson van S&P Global zei dat de vooruitzichten verbeteren, geholpen door een herstel van de aanvoerketens en een teruglopende inflatie. Ook zijn er minder zorgen over de energiecrisis in de eurozone, mede dankzij de genomen maatregelen door overheden.

10.40 – Winkelverhuurder Qrf investeert in Gentse Korenmarkt

Qrf heeft winkelcomplex Korenmarkt 1 in Gent gekocht. Het complex is 12.000 vierkante meter groot. Eén unit is niet verhuurd. Qrf betaalt 21 miljoen euro voor de acquisitie, waarbij de transactie gefinancierd werd via opnames van bestaande kredietlijnen.

10.21 – Atos schiet 11 procent hoger na overnamegeruchten

Het aandeel Atos noteert 11,4 procent hoger, na geruchten dat Airbus zou overwegen een belang te nemen in de tak cybersecurity van Atos. Volgens de Franse zakenkrant Les Echos zou Airbus een minderheidsbelang willen nemen in Evidian. Hierover zouden inmiddels de eerste, verkennende gesprekken worden gevoerd.

Vorig jaar juni werd al bekend dat Atos zich wil opsplitsen in twee bedrijven. Eén bedrijf, dat verder gaat onder de naam Atos en zich richt op de traditionele activiteiten van het bedrijf en één dat zich richt op big data en beveiliging, onder de naam Evidian.

09.06 – Bel20 opent in het groen

  • De Bel20 stijgt bij de opening van het nieuwe beursjaar met 0,6 procent, tot circa 3.725 punten. In de sterindex won Aperam 1,5 procent en Sofina 1,3 procent. VGP won 1,9 procent. Argenx en Elia hielden de winsten beperkt tot 0,2 procent.
  • In de BelMid steeg Econocom 3,9 procent en Euronav 3,2 procent. Orange Belgium maakte een pas op de plaats. Sipef steeg met 0,2 procent bescheiden.
  • Onder de kleinere aandelen won Sequana Medical 2,3 procent, maar daalde Ter Beke 1,0 procent.

08.38 – Uitzicht op positieve start Brusselse beurs, Wall Street nog dagje dicht

Afgaande op de futures gaat de beurs van Brussel een positieve start tegemoet. Overigens gaan nog lang niet alle beurzen weer open vandaag. In Azië houden vanochtend bijna alle beurzen de deuren gesloten, net als Londen. In Seoel wordt evenwel gehandeld, en de KOSPI-index noteert krap een half procent lager. Wall Street viert vandaag met een dagje uitstel nog nieuwjaar en blijft dicht.

08.03 – Chinese economie zakt naar laagste peil sinds coronacrisis

De Chinese economie stond er in december nog slechter voor. Dat bleek afgelopen weekend uit cijfers van de Chinese overheid. Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

  • De inkoopmanagersindex voor de Chinese industrie bleek volgens de officiële cijfers te zijn gedaald van 48,0 in november naar 47,0 in december, de laagste stand sinds februari 2020. Economen rekenden op een daling tot 47,5.
  • De inkoopmanagersindex voor de dienstensector kwam in december uit op 41,6. Dat was 46,7 een maand eerder. Ook hier is de index gezakt naar de laagste stand sinds februari 2020.

07.27 – Elon Musk 200 miljard dollar lichter sinds piek

Door de forse terugval van Tesla op de beurs ging ook het persoonlijk vermogen van grootaandeelhouder Elon Musk de dieperik in. Nieuwsdienst Bloomberg becijferde dat hij de eerste persoon ter wereld is die meer dan 200 miljard dollar van zijn vermogen zag verdampen. Musks vermogen piekte op 340 miljard dollar in november 2021 en viel terug naar 137 miljard dollar bij de jaarwisseling.

Elon Musk – foto Theo Wargo/WireImage via Getty Images

07.01 – Biotech: rampjaar voor beleggers Mithra en Biocartis

2022 was een jaar om snel te vergeten voor de aandeelhouders van de biotechbedrijven Mithra en Biocartis. De specialist in anticonceptiemiddelen Mithra verloor vorig jaar maar liefst 83 procent, terwijl de onderneming in moleculaire diagnostiek Biocartis op jaarbasis ook 85 procent omlaag donderde.

De problemen van beide bedrijven zijn voor het grootste deel te herleiden naar een gebrek aan kapitaal. Zowel Biocartis als Mithra zal nog gedurende een lange periode geld verbranden.

  • Biocartis beschikt na de herfinanciering over genoeg middelen om tot ver in 2024 te geraken, maar door de hoge kostprijs van de herfinanciering, is er weinig opwaarts potentieel voor het aandeel, lieten analisten al weten. Positief is wel dat de looptijd van de converteerbare obligatie tot 2027 werd verlengd, waarmee Biocartis flink wat tijd heeft gekocht.
  • Ook Mithra zal ondanks de recente financiering afhankelijk blijven van zijn geldschieters. De lancering van de anticonceptiepil Estelle gaat zeer traag, waarbij de eerste Donesta verkopen vermoedelijk pas in 2024 verwacht mogen worden. Wel kan een deal in de Verenigde Staten voor Donesta tijdelijk verlichting brengen.

Lees verder

06.19 – Wat brengt het beursjaar 2023?

Goeiemorgen en Gelukkig Nieuwjaar! Beleggers spoelen het verlies van 2022 – de Bel20 verloor 14 procent – door en kijken hoopvol naar het nieuwe jaar.

  • “Wij denken dat ook 2023 een uitdagend jaar zal worden voor beleggers. Wel is het onze verwachting dat er in de loop van het beleggingsjaar kansen zullen ontstaan”, zegt beursstrateeg Ralph Wessels van ABN AMRO.
  • Centrale banken zullen ook in 2023 hun stempel drukken op het beurssentiment en beleggers moeten rekening houden met een economische krimp, hoewel niet wordt gerekend op een diepe recessie, klinkt bij veel waarnemers.
  • Een van de belangrijkste variabelen om in de gaten te houden: hoe gaan de bedrijfswinsten evolueren? De meningen en verwachtingen daarover zijn verdeeld.
  • Voor de langere termijn kunnen beleggers erop vertrouwen dat ook aan deze fase in een traditionele conjunctuurcyclus uiteindelijk een einde komt, verwacht marktanalist Jean-Paul van Oudheusden van eToro. “Voor geduldige beleggers liggen er dan ook mooie kansen in het verschiet.”
Meer