Goldman Sachs verwacht dat de Europese gasprijs kan halveren tegen het eerste kwartaal van 2023

De Europese gasprijs is onder de symbolische grens van 200 euro per megawattuur gedoken. De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht dat de prijs nog dieper kan zakken. De financiële instelling sluit zelfs niet uit dat de groothandelsprijs van aardgas in het eerste kwartaal verder kan afzwakken tot 100 euro per megawattuur.

Na eind augustus een piek van 346 euro per megawattuur te hebben bereikt, is de Europese gasprijs terrein aan het verliezen. Momenteel betalen groothandelaars iets meer dan 194 euro per megawattuur. Goldman Sachs verwacht dat de prijs tegen het eerste kwartaal van volgend jaar verder kan zakken tot 100 euro per megawattuur, wat dus bijna een halvering is ten opzichte van de huidige prijs.

Europese maatregelen

De Amerikaanse bank laat weten da zo’n forse prijsdaling mogelijk wordt gemaakt door de maatregelen die de Europese Unie neemt om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Voorts reageren de markten ook positief op het nieuws dat de Europese lidstaten er vlotjes in slagen om hun gasvoorraden aan te vullen. “Om de prijs te laten zakken tot 100 euro per megawattuur moet er wel sprake zijn van een zachte winter”, voegt de bank er nog aan toe in een analyse.

De analisten van Goldman Sachs verwachten dat de Europese gasvoorraden voor gemiddeld 90 procent gevuld zullen zijn tegen het einde van oktober. Dat is boven het streefcijfer van de Europese Unie voor 1 november, zijnde 80 procent.

Gasbuffer

De Europese regeringen hopen een gasbuffer te creëren voor het geval de leveringen uit Rusland in de winter worden stopgezet. Zo levert het Russische staatsbedrijf Gazprom niet langer gas via de gaspijpleiding Nord Stream 1. Daarvoor werd slechts 20 procent van de capaciteit gebruikt.

Volgens een prognose van de Amerikaanse bank zullen de Europese lidstaten in maart nog ruim 20 procent van de gasvoorraad ter beschikking hebben. “Dat zal er volgens ons voor zorgen dat het gevoel van urgentie om de vraag te vernietigen, wat we nu zien, geleidelijk wordt vervangen door een gevoel van opluchting op de markt omdat de winter is voorbij is”, verduidelijken de analisten.

Morgen trekt de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen overigens naar het Europees Parlement, om daar in haar ‘State of the Union’ een fors pakket aan energiemaatregelen neer te leggen. En opvallend daarbij: geen spoor van een prijzenplafond op gas. De Europese Commissie komt wel met drie andere grote maatregelen: de grote winsten van energiebedrijven worden afgeroomd, de prijzen van stroom uit hernieuwbare energie en kernenergie krijgen een plafond, én de EU gaat energiebesparingen opleggen.

(lb)

Meer