Gazprom: “Nord Stream-pijpleiding blijft dicht”

De belangrijkste gaspijplijn naar Europa, Nord Stream 1, blijft voorlopig dicht. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdagavond op basis van uitspraken van de Russische uitbater Gazprom, die ook een technische uitleg geeft op Telegram. “Er vindt geen gastransport plaats tot de technische problemen zijn verholpen”, zegt het Russische staatsbedrijf.

Volgens Gazprom zijn er technische mankementen gevonden in het compressorstation in het Russische Portovaya. Ze zouden het gevolg zijn van lekkende olie. De pijpleiding blijft buiten werking tot alles hersteld is.

Op het sociale netwerk Telegram postte Gazprom ook een foto die de technische problemen moest illustreren. Volgens het bedrijf waren experts van Siemens Energy betrokken bij de onderhoudscontroles. Het Duitse bedrijf zegt echter dat de olielekkages niet van die aard zijn dat het hele gastransport stilgelegd moest worden.

bron: Gazprom/Telegram

Machtsmiddel

De blokkering is een enorme psychologische klap voor Europa, dat haast heeft om zijn gasopslag voor de winter te vullen en al weken probeert te voorspellen wat de volgende stappen van Moskou zijn in de energieoorlog. Als Nord Stream dicht blijft zal de energiecrisis in Europa escaleren, met mogelijk rantsoenering van energie en een hevige recessie tot gevolg.

Eerder op de dag werd nog aangenomen dat Nord Stream zaterdag weer open zou gaan, na het driedaagse onderhoud. Al hield met name Duitsland er altijd al rekening mee dat Rusland de pijplijn, net als in het recente verleden, zou gebruiken als geopolitiek machtsmiddel en de kraan niet open zou draaien.

Schematische voorstelling van de Nord Stream-verbinding (Getty Images)

Een woordvoerder van de Europese Commissie spreekt in een reactie over “valse voorwendselen”.

(fjc)

Meer