“Leveringen via gasleiding Nord Stream weldra hervat”; gasprijs daalt

Na onderhoudswerkzaamheden die woensdag zijn begonnen, zijn alle leveringen via de intussen welbekende gasleiding Nord Stream 1 momenteel opgeschort. Sommigen vreesden dat Rusland hiervan gebruik zou maken om de gaskraan naar Europa voorgoed dicht te draaien. Maar dat zal niet gebeuren – of toch niet nu.

Het was aangekondigd: sinds woensdagmorgen sluist Rusland geen gas meer door naar het Avondland via de Nord Stream 1-pijpleiding. In de loop van de dag moeten de onderhoudswerkzaamheden, die de gasleveringen tot nul hadden herleid, echter worden voltooid. En alles wijst erop dat dit het geval zal zijn.

Volgens de verzendingsorders die door Gazprom, het Russische staatsgasbedrijf, werden gepubliceerd, zullen de leveringen aanstaande zaterdag hervat worden, en wel vanaf twee uur ’s nachts (Duitse tijd, land van bestemming voor het gas). Het debiet wordt hervat op 20 procent van zijn capaciteit. Dat is hetzelfde niveau als aan het begin van de week, vóór de onderhoudswerken. De werkelijke stromen zullen daarbovenop niet onmiddellijk overeenstemmen met de orders: het zal enige tijd duren voordat zelfs die bescheiden 20 procent gehaald is.

De Russen wenden sinds het einde van juli slechts 20 procent van de capaciteit van Nord Stream 1 aan. Gazprom noemt als oorzaak technische problemen, die verband houden met de internationale sancties waarmee Moskou te maken krijgt als vergelding voor zijn oorlog in Oekraïne. Aan Europese zijde denkt men dat dit een doelbewuste tactiek is om de prijzen op te drijven – missie meer dan geslaagd, in dat geval.

Grootste daling sinds half maart

De hervatting van de gasleveringen kan dus de hardnekkigste pessimisten geruststellen. Telkens als Rusland aankondigt dat het onderhoud gaat uitvoeren aan Nord Stream 1, vrezen politici namelijk dat het van de gelegenheid gebruik zal maken om de stromen nog verder in te perken zodra de werkzaamheden voltooid zijn – of zelfs om ze permanent op te schorten. Dat zou ook nu weer niet het geval zijn.

Gehoopt wordt dat dit nieuws een nieuwe prijsstijging zal voorkomen. In feite zijn de prijzen de laatste dagen al sterk gedaald. De Nederlandse TTF-future, de referentie voor de gasprijs in de volgende maand, sloot donderdag onder de 240 euro en daalde zelfs tot rond de 220 euro deze morgen. In één week tijd is de koopprijs met bijna 30 procent gezakt. Het dient gezegd dat die de tien dagen hiervoor ontploft is, maar het is toch de scherpste daling sinds half maart. De terugval is vooral te wijten aan het feit dat de Europese gasopslag zeer goed gevuld raakt.

Nieuw onderhoud

Dat goede nieuws neemt echter niet alle zorgen weg. Europa vreest nog steeds dat Rusland op een gegeven ogenblik de bevoorrading helemaal zal stopzetten. In dat geval zouden zelfs volledig gevulde gasvoorraden niet volstaan om rantsoenering te voorkomen, vooral in het geval van een strenge winter.

Wat Nord Stream 1 betreft, is het volgende tijdstip om in de gaten te houden medio oktober. Volgens Gazprom moet de enige in bedrijf zijnde gascompressor om de 1.000 uur technisch onderhoud ondergaan, d.w.z. ruim 40 dagen. Op dat moment zal de toevoer weer voor een paar dagen onderbroken worden. En kan de vrees voor een voorgoed dichtgedraaide Russische gaskraan dus weer de markt in bedwang houden.

(lb/ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20