22.06 – Nog eens topdag op Wall Street
De Amerikaanse markten konden een alweer bewogen beursdag afsluiten met puike winsten: de Dow Jones-index won 1,9 procent en de Nasdaq klom zelfs meer dan 2 procent hoger. Een opvallende stijger was Netflix, dat na een gunstig analistenrapport ruim 9 procent hoger zoefde.
21.04 – Energiezuinige Bitcoin lijkt nog veraf
Van de vergroening van Bitcoin – iets wat onder meer Elon Musk graag zou zien gebeuren – komt vooralsnog weinig in huis, zo blijkt uit een nieuw rapport.
20.09 – Roubini maakt brandhout van noodingreep Bank of England
De bekende econoom Nouriel – “Dr Doom” – Roubini begrijpt niet wat de Bank of England bezielde om obligaties op te kopen en op die manier weer aan geldstimulerend beleid te doen. Een renteverhoging was een veel logischer optie, vindt hij. Roubini vergelijkt het Britse beleid zelfs met het vaak afgekraakte economische beleid van Turkije.
19.41 – Colruyt waarschuwt voor impact inflatie op winst
Colruyt Group verwacht dat het geconsolideerd resultaat (zonder mogelijke eenmalige effecten) in het boekjaar 2022/23, “aanzienlijk zal dalen” ten opzichte van 2021/22.
“De combinatie van de inflatoire druk op de kosten, de voedingsinflatie – die lager is dan de algemene inflatie – en de competitieve marktomgeving leidt ertoe dat de resultaten onder druk staan”, schrijft topman Jef Colruyt in zijn brief aan de aandeelhoudersvergadering.
19.01 – Nederland al in recessie?
ING-topman Steven van Rijswijk denkt dat Nederland nu al in een recessie beland is, meldt De Telegraaf. “Lage bestedingen duiden op een milde recessie”, klinkt het.
17.56 – Beursgang cryptoplatform Bit4you mislukt
Chainius Solutions is er niet in geslaagd om via crowdfunding voldoende middelen op te halen om de overname van het Belgische beursgenoteerde Beluga te kunnen financieren. De bedoeling was om het cryptoplatform Bit4you in dat beursvehikel onder te brengen, maar dat gaat dus voorlopig niet door.
Chainius, het moederbedrijf boven Bit4you, heeft de nodige fondsen niet kunnen verzamelen via crowdfunding-obligaties. Tot op heden leverde de crowdfunding slechts 222.600 euro op, terwijl 4,65 miljoen euro nodig is.
“Chainius Solutions blijft echter haar uiterste best doen om deze fondsen zo snel mogelijk bijeen te krijgen”, klinkt het toch nog strijdvaardig in een mededeling. “Daartoe worden dagelijks contacten gelegd en vergaderingen gehouden met een aantal potentiële investeerders.”
In het geval dat de fondsen niet bijeengebracht worden door Chainius tegen 30 september 2022 en er geen akkoord is om de termijn te verlengen, dan zal de overname niet doorgaan.
17.42 – Slappe dag voor Brusselse beurs
De Bel20 klokt af op 3.387,62 punten, wat op een verlies met 0,10 procent neerkomt.
- In de hoofdindex sloten 10 aandelen in het groen, waarbij WDP aan de leiding ging met een koerswinst van 2,4 procent. Ageas droeg de rode lantaarn, met een koersverlies van 2,5 procent.
- In de BelMid steeg Intervest Offices & Warehouses 7,7 procent, terwijl Mithra 4,4 procent inleverde.
- Recticel schreef 6,5 procent bij.
- Bij de kleinere aandelen steeg Sequana 7,5 procent. Biotalys liet 5,0 procent liggen.
17.04 – Apple onder druk
Het aandeel Apple verliest ruim 3 procent in de eerste handelsmomenten op Wall Street. De techreus gaat de productie van zijn iPhones niet uitbreiden, omdat daarvoor de vraag niet sterk genoeg is, meldde persbureau Bloomberg. Toeleveranciers zijn gewaarschuwd dat inspanningen om de productie op te schroeven met 6 miljoen stuks in de ijskast moeten worden gezet.
16.27 – Porsche krijgt beursticker P911
Sportautofabrikant Porsche gaat morgen naar de beurs en qua omvang belooft het de tweede in de Duitse geschiedenis te worden, na Deutsche Telekom in 1996, naar marktkapitalisatie gemeten.
Porsche wordt afgesplitst van Volkswagen, dat op zijn beurt weer voor de meerderheid in handen is van Porsche Automobil Holding, het investeringsvehikel van de oprichters, de families Porsche en Piëch.
In een verwijzing naar het beroemdste model van Porsche, is het bedrijf verdeeld over 911 miljoen aandelen. Het nieuwe aandeel zal ook verhandelbaar zijn onder het symbool P911.
De houdstermaatschappij Porsche zal een kwart van de aandelen van het nieuwe beursbedrijf Porsche AG kopen voor de uitgifteprijs, plus nog eens 7,5 procent. Volkswagen zal daarnaast 25 procent van Porsche AG verkopen in de markt zonder stemrechten.
15.43 – Wall Street opent vlak
De grote Amerikaanse indexen openen vrijwel status quo, ondanks het aanhoudende pessimisme op de Europese beurzen. Het is nog uitkijken wat het langdurige effect is van de interventie door de Bank of England op de obligatiemarkten.
15.20 – Veelbelovende testresultaten nieuw Alzheimermedicijn: aandelen farmabedrijven Biogen en Eisai op winst pre-handel
De beurskoersen van farmabedrijven Biogen (Amerikaans) en Eisai (Japans) worden getipt flink te klimmen vandaag. De firma’s hebben immers veelbelovende testresultaten bekendgemaakt voor een geneesmiddel dat de voortgang van de ziekte van Alzheimer vertraagt.
Het experimentele geneesmiddel, lecanemab genaamd, verminderde de voortgang van de destructieve geestziekte met 27 procent in een 18 maanden durende studie bij 1.800 patiënten in vergelijking met een placebo. Er werden “zeer statistisch significante resultaten” behaald, zeggen de bedrijven in een verklaring. Ze zijn van plan om in november meer gedetailleerde resultaten te presenteren.
Party pooper: sommige deskundigen opperden dat het vermogen van het geneesmiddel om de cognitieve achteruitgang te vertragen – met 0,45 op een schaal van 18 punten – op zijn best bescheiden was en misschien geen verschil zou zijn dat patiënten in de milde vroege stadia van de ziekte zouden opmerken, zo bericht de New York Times.
14.51 – Bloomberg: “Rechtse Italianen maken de markten minder bang dan het Verenigd Koninkrijk”
Laurent Louis, opiniemaker bij het persagentschap Bloomberg, vergelijkt in een stuk de verkiezingsoverwinning van het rechtse blok in Italië met de begrotingsplannen van de Britse regering. Zijn conclusie – spoiler – is te vinden in bovenstaande titel.
“De spread, het verschil in rendement tussen de Duitse en Italiaanse tienjarige obligatie (…), is groter geworden, maar blijft kleiner dan toen de pandemie toesloeg, of toen populisten in 2018 voor het laatst aan de macht kwamen en beloofden de strijd aan te binden met speculanten op de obligatiemarkt. Verwacht wordt dat Meloni de voorkeur zal geven aan cultuuroorlogen boven economische oorlogen.”
Vervolgens: “Zet dat eens af tegen de reactie op belastingverlagingen en hervormingen die 161 miljard pond (172,8 miljard dollar), of ongeveer 6,5 procent van het bbp, kosten onder Liz Truss – die Meloni als een rolmodel ziet. De Britse obligatierente is voorbij die van Italië geschoten. (…). Het pond is gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar en de euro, waarbij econoom Olivier Blanchard opmerkte dat de Europese eenheidsmunt zich gelukkig mag prijzen dat het Verenigd Koninkrijk nooit is toegetreden. Truss dreigt minder op Margaret Thatcher en meer op François Mitterrand te lijken.”
“Het VK is geen Italië, economisch noch politiek”, aldus Louis. Maar het blijft een “waarschuwing” voor de markten dat de Britten ineens “economische gevechten beginnen die zelfs populisten in Rome liever vermijden.” Lees meer hier.
14.48 – “Grootste verkoopgolf sinds schuldencrisis treft Europese aandelenmarkt”
Uit een analyse van Citi, een Amerikaanse financiële dienstverlener, blijkt dat de Europese aandelenmarkt getroffen wordt door de grootste verkoopgolf sinds de schuldencrisis. “Er is voor de achtste maand op rij sprake van kapitaal dat wegstroomt uit de aandelenfondsen, en dat voor een totaal van 98 miljard dollar, of 6 procent van het beheerde vermogen”, luidt de vaststelling.
14.37 – Frans Muller langer CEO van Ahold Delhaize
De Nederlander Frans Muller blijft stevig aan het roer van supermarktgroep Ahold Delhaize. De raad van bestuur kondigt vandaag aan een herbenoeming van de voormalige Delhaize-baas te zullen voorstellen aan de algemene vergadering van 12 april 2023. Muller is sinds juli 2018 de grote baas bij de Nederlands-Belgische retailreus.
14.15 – LiveWire eerste fabrikant elektrische motorfietsen met beursnotering
De Amerikaanse motorbouwer Harley-Davidson heeft zijn divisie LiveWire, fabrikant van elektrische motorfietsen, als een onafhankelijke onderneming afgesplitst. LiveWire wordt daarmee de eerste fabrikant van elektrische motorfietsen die een notering aan een Amerikaanse beurs krijgt.
De verzelfstandiging gebeurde immers door een fusie met het bedrijf AEA-Bridges Impact, dat al langer over een Amerikaanse beursnotering beschikte. De waarde van het nieuwe bedrijf wordt geraamd op een bedrag van 1,77 miljard dollar. Harley-Davidson blijft wel hoofdaandeelhouder van LiveWire.
13.29 – Bank of England gaat overheidspapier kopen
Door het pakket fiscale steunmaatregelen dat de Britse regering afgelopen vrijdag heeft aangekondigd, zit de langetermijnrente over het Kanaal in de lift. Beleggers hebben geen goed oog in de regeringsplannen en verkopen massaal obligaties. De Britse monetaire instelling ziet zich daarom genoodzaakt om overheidspapier (met een lange looptijd) te kopen.
“We willen op die manier de ordelijke marktomstandigheden herstellen”, klinkt het. “De aankopen zullen worden verricht op elke schaal die nodig is om dat resultaat te bereiken.” De Britse langetermijnrente verloor wat terrein na die aankondiging.
12.43 – Omzet LEGO groeit door
LEGO heeft in de eerste helft van 2022 de omzet sneller dan de rest van de speelgoedindustrie zien groeien, dankzij een sterke vraag, terwijl de winst gelijk bleef na investeringen in meer capaciteit. Dat maakte de Deens speelgoedfabrikant woensdag bekend. Lees hier meer.
12.27 – UCB pompt 1 miljard euro in onderzoeks- en productiefaciliteiten in Eigenbrakel
Het komende decennium tast het Belgische farmabedrijf flink in de geldbuidel om de onderzoeks- en productiefaciliteiten van zijn site in het Waals-Brabantse Eigenbrakel “toekomstbestendig” te maken. “In onze branche moet je in lange cycli denken”, zegt Jacques Marbehant, senior vicepresident, aan De Tijd.
Intussen noteert het aandeel UCB, als een van de weinige op de Brusselse beurs vandaag, in het groen.
12.11 – Cryptobeurs Binance komt met trainingsprogramma om aanpak crypto-criminaliteit te versterken
Binance heeft een programma gelanceerd om wetshandhavers over heel de wereld te trainen in het herkennen van cryptocriminaliteit. Lees meer hier.
11.42 – Frans consumentenvertrouwen daalt iets meer dan verwacht
Het consumentenvertrouwen in Frankrijk is in september meer gedaald dan verwacht. Dit meldde het Franse bureau voor de statistiek Insee vandaag. De vertrouwensindex noteerde in september op 79 tegen een stand van 82 in augustus en 79 in juli. Er werd door economen voor september een index van 80 voorzien.
11.32 – Verkoopgolf Belgische vastgoedaandelen houdt aan; nieuws bij vastgoedinvesteerder VGP
Belgische vastgoedaandelen blijven onder druk staan. De Tijd meldt stevige verliezen voor onder meer VGP, WDP en Xior op de Brusselse beurs.
- Overigens is er wat VGP betreft wel positief nieuws: de vastgoedinvesteerder heeft in transportbedrijf Transaher een nieuwe huurder gevonden voor het VGP Park Granollers, circa 23 kilometer van Barcelona, zo bericht ABM. De firma noemt geen financiële details.
10.58 – Rapport: “Voor investeerders is autosector even vervuilend als fossiele brandstoffen”
Investeringen in de autosector zijn op het gebied van duurzaamheid nagenoeg even problematisch als beleggingen in de oliesector. Dat is vooral het gevolg van de totale volumes koolstofdioxide die een auto tijdens zijn volledige levenscyclus uitstoot. Dat is de conclusie van een rapport van de ecologische denktank Transport & Environment, gebaseerd op gegevens over de negen grootste autobedrijven van de wereld.
“Om duurzaam beleggen mogelijk te maken, moeten nauwkeurige gegevens beschikbaar zijn”, beklemtoont Luca Bonaccorsi, directeur duurzame financiering bij Transport & Environment. “Maar de duurzame claims van de autofabrikanten hebben weinig met de realiteit te maken. Dit is een echte aanfluiting.”
Lees meer hier.
10.34 – ING verlaagt koersdoel UCB
ING heeft het koersdoel voor UCB verlaagd van 120,00 naar 105,00 euro, maar handhaaft het koopadvies op de Brusselse farmaceut. Dat blijkt woensdag uit een analistenrapport van de bank, zo bericht ABM.
“Wij menen dat het aandeel bij de huidige koers een beperkt neerwaarts risico kent, waarbij ons model voor de lange termijn wijst op een waardering van ongeveer 75 euro, exclusief Bimzelx.”
ING verlaagde de raming voor de kernwinst per aandeel voor dit jaar met 16 procent, en voor de periode 2023 tot en met 2025 met ongeveer 12 procent. Dit resulteerde in het lagere koersdoel. Voor meer informatie, klik hier.
09.59 – IMF ongemeen scherp voor Britse belastingverlagingen
De Britse regering pakte afgelopen vrijdag uit met historische belastingverlagingen. Het IMF is alvast niet te spreken over de Britse plannen. Volgens de VN-organisatie is het allesbehalve een goed idee om grote en ongerichte steunmaatregelen aan te kondigen. “Het is belangrijk dat het begrotingsbeleid niet haaks staat op het monetaire beleid”, klinkt het. “We vragen Kwasi Kwarteng (Britse minister van Financiën red.) om het steunpakket te herevalueren, vooral de maatregelen die ten goede komen aan mensen met een hoog inkomen.”
09.25 – Topbelegger Jeff Grundlach blijft gretig Amerikaanse staatsobligaties inslaan – ondanks inzinking obligatiemarkt
“De Amerikaanse markt voor staatsobligaties is vanavond aan het herstellen. Het is lang geleden. Ik ben onlangs een koper geweest”, vertelde miljardair Grundlach gisteren aan zijn bijna 250.000 volgers op Twitter. Zijn bijnaam, “Bond King”, dankt hij aan zijn succes op de vastrentende markt.
Gisteren daalde de rente op Amerikaanse obligaties, terwijl de prijzen stegen.
- Het rendement op 10-jaars obligaties zakte met 10 basispunten naar 3,813 procent, nadat het rendement maandag voor het eerst sinds 2010 boven de 3,9 procent uitkwam.
- Het rendement op tweejarige staatsobligaties daalde 7 basispunten naar 4,24 procent.
Volgens zakenbank Bank of America zit de obligatiemarkt in de ergste daling sinds 1949. De iShares US Aggregate Bond-ETF is dit jaar 16 procent teruggelopen en de wereldwijde obligatiemarkt is in zijn eerste berenmarkt in meer dan drie decennia beland. Dit vanwege de renteverhogingen door de centrale banken.
09.14 – Europese beurzen starten handelsdag in mineur
De Europese beurzen blijven in woelig vaarwater zitten. Zo start de Bel20 de handelsdag 1,15 procent lager en staat de Eurostoxx50 op een verlies van 0,85 procent na een vijftal minuten handelen.
De vastgoedaandelen blijven door de stijgende langetermijnrente onder druk staan. In ons land duikt VGP, de verhuurder van magazijnen, opnieuw lager. Het Belgische beursbedrijf noteert momenteel 1,4 procent in de min. WDP, nog een vastgoedbedrijf uit de Belgische sterindex, duikt 0,5 procent lager.
08.37 – Duitse consumentenvertrouwen naar nieuw dieptepunt
Het consumentenvertrouwen in Duitsland is ook voor oktober gedaald, tot een nieuw dieptepunt. Dat blijkt uit de recente metingen van onderzoeksbureau GfK, dat een maand vooruit meet. De vertrouwensindex kwam uit op -42,5 punten. Er werd door economen gerekend op een index van -38,5 punten.
08.16 – Amerikaanse tienjaarsrente stijgt naar hoogste niveau in tien jaar
Volgens De Tijd was de Amerikaanse tienjaarsrente deze ochtend even gestegen tot 4,004 procent, het hoogste niveau in ruim tien jaar. Die rente zit in de lift omdat de Federal Reserve het beleid verstrakt. Zo heeft de Fed-voorzitter Jerome Powell deze maand voor de derde keer op rij de rente opgetrokken met 75 basispunten. Intussen is de tienjaarsrente lichtjes gezakt tot 3,972 procent.
08.07 – Berlijn presteert beter dan de rest van de Duitse economie
Tijdens de eerste helft van dit jaar heeft het bruto binnenlands product van de Duitse deelstaat Berlijn-Brandenburg tegenover dezelfde periode vorig jaar een groei met ongeveer 3,7 procent laten optekenen. Daarmee liet de regio van de Duitse hoofdstad economisch een sterkere prestatie optekenen dan de rest van het land, waar de economie een gemiddelde groei van ongeveer 2,8 procent liet optekenen. Meer hier.
07.59 – Meta verwijdert duizenden accounts die Russische propaganda verspreidden
Meta, moederbedrijf van zowel Facebook als Instagram, heeft duizenden pagina’s verwijderd die de voorbije maanden voornamelijk Russische, maar ook Chinese propaganda zouden hebben verspreid. Lees hier onze berichtgeving.
07.24 – Chinese renminbi zakt naar laagste punt sinds 2008
Zoals we gisteren al schreven, gaat het niet goed met de Chinese economie. Zo verwacht de Wereldbank dat de Chinese economische groei voor het eerst sinds 1990 zwakker zal zijn dan in de rest van Azië. Die sombere vooruitzichten duwen de renminbi naar beneden. De koers van de Chinese munt tegenover de greenback is gezakt tot 0,138 dollar. Dat is het laagste peil sinds 2008.
07.13 – Aziatische beurzen tuimelen naar beneden
De Aziatische beurzen duiken in het rood. Zo staat de Nikkei225 op een verlies van 2 procent en moet de SSE Composite Index in Shanghai 1,35 procent prijsgeven. De Hang Seng Index in Hongkong verliest 2,55 procent.
06.41 – Wall Street heeft een nerveuze handelsdag achter de rug
De beurzen op Wall Street konden bij de slotbel de schade beperken na een turbulente handelsdag. Na een uitstekende start gingen de indexen vrij fors in het rood, om daarna weer omhoog te klauteren. De Dow Jones eindigde uiteindelijk 0,4 procent lager en de S&P500 boerde circa 0,2 procent achteruit. De techindex Nasdaq eindigde zelfs 0,3 procent in de plus.