Beurzen maken zich geen grote zorgen om Meloni

Italië vaart voortaan een rechtsere en meer nationalistische politieke koers. Dat leidt niet tot hevige onrust op de financiële markten.

De Italiaanse kiesuitslag, met een duidelijke overwinning voor het rechts-nationalistische blok rond Giorgia Meloni, duwt de Italiaanse obligatierentes slechts beperkt hoger. “We zien zeker een stijging van de renteverschillen ten opzichte van Duitsland, maar we zien geen paniek over Italië”, aldus Raphaël Goldwasser, directeur van Goldwasser Exchange, een specialist in obligaties.

Deze namiddag bedroeg de spread, het verschil in rendement tussen de Duitse en Italiaanse tienjarige obligatie, 240 basispunten, “iets minder dan wat we afgelopen juli zagen”, zei de specialist in een gesprek met ABM Financial News.

Eurocrisis

Het rendement op Italiaans tienjarig staatspapier steeg naar 4,48 procent. Dat is wel het hoogste niveau sinds 2013. “Maar we hebben vroeger zorgwekkender niveaus gezien, zoals bijvoorbeeld in 2018”, zegt Goldwasser. De vrees voor een nieuwe eurocrisis lijkt dus voorlopig niet gerechtvaardigd.

“Ondanks de overwinning voor rechts, met eurosceptische politici die gaan regeren, houdt de markt zeker rekening met het feit dat Italië een zware schuldenlast heeft en dat het land niet in staat zal zijn om het zonder de ongeveer 200 miljard euro steun van het Europese herstelplan te redden.”

Ook de analisten van ING zien geen financiële turbulentie na de Italiaanse ruk naar rechts. “De zorgen over een nieuw begrotingsbeleid en de relatie met de EU blijven nog beperkt“, stellen ze. Zowel de euro als de Italiaanse staatsleningen hebben op dit moment grotere problemen om mee te worstelen, klinkt het nog.

Binnen de coalitie won Fratelli d’Italia van frontvrouw Giorgia Meloni duidelijk met 26 procent van de stemmen, terwijl Lega en Forza Italia onder de 10 procent bleven. ING verwacht dat Meloni zich met succes zal verzetten tegen oproepen van Lega om de overheidstekorten te laten oplopen. De positie binnen Europa kan volgend jaar wel een bron van conflict worden, verwachten de analisten.

ECB

De Italiaanse obligatiemarkten lijken dus grotendeels vrede te hebben met Meloni. De komende weken zal niet de nationale politiek, maar de bredere toon in de financiële markten – en dan vooral de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank – bepalend zijn voor het Italiaanse staatspapier, besluiten de ING-analisten.

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20