’s Werelds grootste cryptobeurs versterkt trainingsprogramma om wereldwijd cryptocriminelen te vangen

Binance heeft een programma gelanceerd om wetshandhavers over heel de wereld te trainen in het herkennen van cryptocriminaliteit.

Waarom is dit belangrijk?

Een dergelijk draaiboek draagt bij aan de geloofwaardigheid en is een boost voor de credentials van de grootste speler onder de cryptobeurzen. Zoiets straalt uiteindelijk af op de hele industrie.

Binance stelt in een verklaring dat het programma de eerste wereldwijd gecoördineerde inspanning tegen cybercriminaliteit in de cryposector is. De focus gaat verder dan het opsporen van misdrijven en omvat ook hulp bij de vervolging van “slechte actoren die digitale activa exploiteren”, zo oppert de crypto exchange.

27.000 verzoeken van wetshandhavers

“Wij werken nauw samen met rechtshandhavers om verdachte accounts en frauduleuze activiteiten op te sporen en te traceren, en dragen zo bij tot de strijd tegen terrorismefinanciering, ransomware, mensenhandel, kinderporno en financiële misdrijven”, stipt Tigran Gambaryan, vicepresident ‘global intelligence and investigations’ bij Binance, aan. Gambaryan was eerder speciaal agent bij de cybercriminaliteit-afdeling van de IRS, de Amerikaanse belastingdienst.

Voorts zei Binance dat zijn onderzoeksteam sinds november vorig jaar heeft gereageerd op meer dan 27.000 verzoeken van wetshandhavers. Ook heeft het team het afgelopen jaar deelgenomen aan meer dan 30 workshops met autoriteiten in landen als Brazilië, Canada, Duitsland, Israël, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea.

Het trainingsprogramma wordt geleid door leden van het onderzoeksteam van de cryptobeurs, bestaande uit beveiligingsexperts, voormalige wetshandhavers, analisten en agenten die hebben geholpen bij het neerhalen van grote criminele platforms zoals Silkroad en Hydra.

De eendaagse training omvat workshops waarbij het concept blockchain wordt uitgelegd, alsook discussies over de methoden die Binance heeft ontwikkeld om criminelen op te sporen en overtredingen te voorkomen.

1,3 miljard dollar aan crypto gestolen

Cybercriminelen hebben in de eerste drie maanden van dit jaar 1,3 miljard dollar aan cryptomunten gestolen, waarvan bijna 97 procent werd gejat via platforms die gedecentraliseerde financiële diensten (DeFi) aanbieden. Dat stelt de Amerikaanse binnnenlandse veiligheidsdienst FBI, die gegevens aanhaalt van de analysefirma Chainalysis.

Zo is onlangs zelfs Hollywoodacteur Bill Murray (71), bekend van onder meer ‘Ghostbusters’ en ‘Lost in Translation’, het slachtoffer geworden van een cryptohack.

Regelgevers

Binance haalde recent nog het nieuws met een nieuw instrument om te navigeren door het regelgevingslandschap: een comité met vooraanstaande experts op het gebied van onder meer openbaar beleid, overheid en corporate governance. De beurs hoopt zo zijn compliance met regelgevers wereldwijd te versterken.

(mah)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20