Hollywoodlegende Bill Murray verliest door hack 185.000 dollar aan crypto; start-up behoedt hem voor erger

Uren nadat een NFT-veiling voor het goede doel van Amerikaans acteur Bill Murray werd afgerond, heeft een hacker de opbrengst gestolen. De veiling had zo’n 119,2 Ether-munten (ongeveer 185.000 dollar) opgeleverd.

Hollywoodacteur Bill Murray (71), bekend van onder meer ‘Ghostbusters’ en ‘Lost in Translation’, is het slachtoffer geworden van een high profile cryptohack.

Na een veiling voor het goede doel begon een hacker donderdagavond 19 uur lokale tijd de persoonlijke wallet van Murray leeg te halen, volgens blockchaingegevens van Etherscan en het team van Murray. Het onbekende individu probeerde ook NFT’s uit de persoonlijke verzameling van de acteur weg te roven.

Damien Hirst-NFT

De acteur werd echter voor erger behoed door zijn wallet security-team, van de blockchain-start-up Project Venkman (genoemd naar het personage dat Murray in ‘Ghostbusters’ speelt). De firma kwam tussenbeide om de NFT’s van de acteur af te schermen door zijn dure JPEG’s – waaronder een NFT van commercekunstenaar Damien Hirst en twee CryptoPunks – naar een paar safehouse-wallets te verplaatsen, zo bericht Fortune. Project Venkman zegt een script te hebben gedraaid om de NFT’s automatisch in veiligheid te brengen.

Ze waren echter minder succesvol bij het beschermen van de Ether-munten. De hacker ging er namelijk toch vandoor met 119,2 ETH, die Murray een dag eerder had opgehaald bij de liefdadigheidsveiling.

De dader zou een valse identiteit gebruikt hebben om de gestolen fondsen door te sluizen naar wallet-adressen die gelinkt zijn aan de cryptobeurs Binance en het databedrijf Unionchain.ai, zegt het team van de acteur. Hij moet nog geïdentificeerd worden.

Meet and greet

Zes JPEG-verzamelaars namen deel aan de veiling. Er werd geboden op een ontmoeting met de acteur; het vooruitzicht op zo’n treffen heeft 60 biedingen opgeleverd. Brant Boersma, een Coinbase-gebruiker, versloeg ze allemaal en won de meet and greet met de (droog)komische legende.

Het is nu onduidelijk of de date nog doorgaat. Murray’s team zegt dat het aangifte heeft gedaan bij de politie en samenwerkt met blockchain-analysefirma Chainalysis om de aanvaller voor het gerecht te brengen.

Hoewel de originele ETH weg is, heeft de laatste bieder bij de veiling, Coinbase-gebruiker Mishap72, aangeboden om bij te springen. Zo wil deze het gestolen geld vervangen door 120 ETH (ongeveer 187.500 dollar), vertelde een ingewijde aan de cryptonieuwssite CoinDesk.

(as)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20