Live Beursblog – 18 oktober 2022 – Business AM

22.41 – Netflix maakt verlies abonnees ruim goed

Netflix heeft het aantal betalende abonnees afgelopen kwartaal boven verwachting laten stijgen, met meer dan 2,4 miljoen, maar de streamingreus ziet de winst in het vierde kwartaal wel kelderen. Dat meldt het bedrijf.

De stijging van het aantal abonnees is ruim twee keer zo groot als de 1,11 miljoen abonnementen die analisten gemiddeld verwachtten. Het verlies van ruim 1 miljoen abonnementen in de twee voorgaande kwartalen is daarmee ruimschoots goedgemaakt.

Netflix verdiende in het derde kwartaal 3,10 dollar per aandeel, iets minder dan een jaar eerder en ook dan het tweede kwartaal, maar ruim meer dan de 2,14 dollar die analisten volgens FactSet hadden verwacht. De omzet van 7,93 miljard dollar was ook iets lager dan het voorgaande kwartaal maar hoger dan de 7,84 miljard die analisten voorspelden. Het aandeel noteert nabeurs bijna 14 procent in de plus. Lees hier meer.

Dit was het dan voor vandaag. Nog een fijne avond gewenst en tot morgen!

22.09 – Wall Street verliest wat terrein, maar sluit nog in het groen

Na een zeer overtuigende start van de dag moest Wall Street tijdens de laatste handelsuren toch wat van die winst prijsgeven. De Nasdaq won uiteindelijk 0,9 procent en de S&P500 schoot 1 procent omhoog. De Dow Jones eindigde 1,1 procent hoger. De Amerikaanse tienjaarsrente flirt intussen opnieuw met de grens van 4 procent. Eerder vandaag had de langetermijnrente al even die kaap gerond.

21.58 – Olieprijs zakt dieper

De prijs van een vat WTI-olie is vandaag met 2,4 procent gezakt tot 83,4 dollar. Voor een vat Brent-olie wordt er nu 90,45 dollar betaald, wat 1,3 procent minder is dan gisteren. Het persagentschap Reuters meldde deze avond, op basis van drie bronnen, dat de Amerikaanse president Joe Biden van plan is om meer vaten olie uit de strategische reserve vrij te geven.

21.30 – “Goud is op dit moment geen veilige haven”

Na een sterke hausse bij de start van de oorlog in Oekraïne, is de goudprijs fors naar beneden getuimeld. Momenteel kost één ounce goud 1.650 dollar. Op het hoogtepunt eerder dit jaar was dat nog zo’n 2.050 dollar. “Goud is nu geen veilige haven”, merkt Bart Melek, strateeg bij de financiële dienstverlener TD Securities, op. Lees er hier alles over.

21.19 – Apple kondigt nieuwe iPad Pros aan

De techgigant Apple heeft vandaag nieuwe versies van zijn iPad Pros, een nieuwe iPad (10e generatie) en een vernieuwde Apple TV 4K aangekondigd.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite CNBC kunnen de nieuwe tablets het bedrijf helpen de verkoop van de iPad te stimuleren, die in het laatste vakantiekwartaal met 14 procent daalde en in het meest recente kwartaal met 2 procent.

20.26 – JPMorgan: “Er zijn signalen dat de inflatie aan het afkoelen is”

Volgens JPMorgan zijn de eerste signalen er dat de Amerikaanse inflatie aan het afzwakken is. “We verwachten dat er een normalisering van de inflatie zit aan te komen. Die afkoeling zal ook almaar zichtbaarder worden. We denken dat de inflatie in december zal uitkomen op 6,8 procent, tegenover 8,2 procent in september. Tegen september volgend jaar zal dat cijfer verder zakken tot 3,2 procent”, klinkt het.

20.17 – Toyota struikelt op weg naar volledig elektrische industrie

19.50 – Tessenderlo akkoord met kapitaalverhoging

De aandeelhouders van Tessenderlo hebben vandaag ingestemd met de kapitaalverhoging in verband met de fusie met Picanol. Tessenderlo en Picanol hebben begin september, in onderling overleg, de ruilvoet nog aangepast van 2,43 aandelen Tessenderlo voor 1 aandeel Picanol naar 2,36 aandelen Tessenderlo voor 1 aandeel Picanol.

Vereiste was dat minimaal de helft van de aandeelhouders vertegenwoordigd was tijdens de vergadering vandaag. Met bijna 78 procent was dat het geval.

18.41 – Industriele productie VS stijgt harder dan verwacht

De industriële productie in de Verenigde Staten is in september harder gestegen dan verwacht. Dat meldt de Federal Reserve. De industriële productie, waaronder de productie van fabrieken, mijnbouw en nutsbedrijven, steeg 0,4 procent op maandbasis.

18.37 – Hypotheekrente duwt vertrouwen huizenbouwers VS verder omlaag

Het vertrouwen onder Amerikaanse huizenbouwers is in oktober verder gedaald, onder invloed van de sterk oplopende hypotheekrente. Dat blijkt uit data van de National Association of Home Builders. De NAHB-huizenindex daalde voor de tiende maand op rij, van 46 in september naar 38 in oktober. Dat was fors lager dan de consensusverwachting van economen van 44.

De aanloop van potentiele huizenkopers lag op het laagste niveau sinds 2012, met uitzondering van de eerste maanden van de coronapandemie. De hypotheekrente nadert inmiddels 7 procent.

Indien de index boven de 50 noteert, dan beschouwen huizenbouwers de verkoopomstandigheden als positief. 

18.08 – Cofinimmo koopt 4 Duitse woonzorgcentra

Cofinimmo heeft vier Duitse woonzorgcentra gekocht. Dit meldt de vastgoedinvesteerder. Daarmee is een investering van 61 miljoen euro gemoeid. Ook gaat Cofinimmo een nieuwe partnerschappen aan met twee Duitse uitbaters.

17.49 – Meta verliest zijn dominantie over de markt voor GIF’s

De Britse antitrustautoriteit (CMA) heeft besloten dat Meta de GIF-database en -zoekmachine Giphy moet verkopen. De techgigant liet aan de nieuwssite Quartz weten dat het de beslissing van de CMA respecteert en erkent als een finaal oordeel. Het bedrijf zal nu samenwerken met de CMA om zijn aandeel in Giphy af te bouwen. Lees er hier alles over.

17.41 – Europese beurzen eindigen in het groen

De Europese beurzen hebben de tweede handelsdag van de week in het groen afgesloten. De Eurostoxx50 schoot 0,8 procent hoger en de Bel20 won 1 procent.

  • Vandaag was Sofina de primus van de Belgische klas. Het aandeel van de familiale investeringsvennootschap schoot 4,55 procent hoger.
  • Deze keer is het vastgoedbedrijf VGP er niet in geslaagd om in de plus te eindigen. Het bedrijf liet 1,4 procent liggen.

17.18 – Goldman Sachs schiet hoger na publicatie kwartaalresultaten

Goldman Sachs noteert na bijna twee uur handelen 3,25 procent in de plus. Beleggers reageren tevreden op de meevallende kwartaalresultaten. De financiële instelling zag in het derde kwartaal de inkomsten en winst afnemen, maar die daling was minder sterk dan gevreesd.

Goldman Sachs boekte een winst per aandeel van 8,25 dollar, wat flink minder was dan de 14,93 dollar een jaar eerder. Analisten hadden een winst van 7,75 dollar per aandeel voorspeld. De totale winst bedroeg afgelopen kwartaal 3,1 miljard dollar. De inkomsten daalden met 12 procent tot 12,0 miljard dollar. Hier rekenden analisten op een daling tot 11,4 miljard. Lees hier meer.

16.25 – Bereiken de beurzen in de eerste helft van 2023 een dieptepunt?

Uit de maandelijkse bevraging van de Bank of America bij 326 fondsbeheerders blijkt dat het merendeel van de respondenten verwacht dat de beurzen in 2023 een dieptepunt zullen bereiken. “Vanaf dan zal de Federal Reserve waarschijnlijk wegstappen van de renteverhogingen”, merkten de strategen van de financiële instelling op.

“De marktliquiditeit is aanzienlijk afgenomen”, voegt Michael Hartnett, strateeg bij Bank of America, eraan toe in een nota. 6,3 procent van de portefeuilles bestaat momenteel uit cash. Dat is het hoogste percentage sinds 2001. 49 procent van de bevraagde fondsbeheerders is ook onderwogen in aandelen.

15.59 – Eurocommissaris pleit voor crypto-regulering op wereldvlak

Bij een bezoek aan Amerikaanse collega-politici beklemtoonde Mairead McGuinness, de Ierse Eurocommissaris voor Financiële Diensten en Financiële Stabiliteit, de nood aan een globaal regelgevend kader voor crypto. Meer duiding hier.

15.32 – Wall Street schiet vol overtuiging uit de startblokken

Wall Street geeft een vervolg aan de groene beurskoersen van gisteren. Zo noteert de Dow Jones 2,1 procent in de plus na het luiden van de openingsbel en wint de Nasdaq 2,4 procent. De S&P500 schiet 2,2 procent hoger.

15.11 – CEO Goldman Sachs: “We moeten ons voorbereiden op meer volatiele tijden”

David Solomon, CEO van Goldman Sachs, waarschuwt dat de Amerikaanse economie mogelijk afstevent op een periode waarin het moeilijk zal zijn om investerings- en bedrijfsbeslissingen te nemen. “We moeten ons voorbereiden op meer volatiele tijden”, aldus de topman. “De kans is groot dat we in een recessie zullen terechtkomen. Ik raad dan ook om meer voorzichtigheid aan de dag te leggen.”

David Solomon – Hollie Adams/Bloomberg via Getty Images

Eerder waarschuwde ook Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan, voor onzekere economische tijden in de Verenigde Staten. Hij sluit niet uit dat het land in 2023 zal afstevenen op een recessie.

14.39 – ECB-toppers waarschuwen voor te gulle overheden

Twee ECB-toppers, gouverneur Pierre Wunsch van de Nationale Bank en zijn Duitse collega Joachim Nagel (Bundesbank), waarschuwen afzonderlijk voor een dreigende inconsistentie in het economisch beleid van de eurozone. Hun vrees is dat het stimulerende begrotingsbeleid van de regeringen in de eurozone wel eens zou kunnen indruisen tegen het anti-inflatoire monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB). Meer weten? Lees dan zeker dit stuk.

14.01 – Sterke kwartaalcijfers voor Johnson & Johnson

Amerikaanse farmatitaan Johnson & Johnson heeft in het derde kwartaal hogere resultaten behaald. Zo bedroeg de omzet van J&J 23,8 miljard dollar, wat meer is dan werd verwacht; de markt had op 23,4 miljard dollar gerekend. Onder meer de grote vraag naar het kankergeneesmiddel Darzalex droeg bij aan de uitstekende cijfers.

Toch verlaagde het bedrijf de outlook voor heel 2022. Meer hier.

13.39 – Gasprijs in dalende lijn

13.13 – Speelgoedmaker Hasbro heeft last van hoge inflatie

(Getty Images)

De winst van Hasbro is in het derde kwartaal flink gedaald, onder meer als gevolg van de hoge inflatie en negatieve wisselkoerseffecten. De Amerikaanse speelgoed- en spelletjesmaker heeft het deze middag over de “toenemende prijsgevoeligheid bij de gemiddelde consument”.

In het derde kwartaal daalde de nettowinst van 235,2 miljoen tot 129,2 miljoen dollar, of 0,93 dollar per aandeel. De omzet van Hasbro, bekend van My Little Pony, Pokemon, Play-Doh en Monopoly, daalde met 15 procent op jaarbasis tot 1,67 miljard dollar, wat gelijk was aan de analistenconsensus.

Voor heel 2022 gaat Hasbro nog steeds uit van een omzet die stabiel of licht lager uitkomt bij constante wisselkoersen. Om dat te bereiken, voorspelt Hasbro dat de omzet in het vierde kwartaal ongeveer gelijk zal moeten zijn ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021. Het aandeel Hasbro daalt dinsdag in de voorbeurshandel op Wall Street ruim 2 procent.

12.49 – Heroplevende autoverkoop stuwt autobouwers

Autofabrikanten Mercedes en Volkswagen stijgen zo’n 2,5 procent in Frankfurt. De verkoop van personenauto’s in Europa is in september flink gestegen, meldt de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA. Het aantal verkochte nieuwe auto’s in Europa steeg vorige maand met 9,6 procent tot 787.870 stuks. In Parijs stijgen Stellantis en Renault rond de 2 procent.

bron: ACEA

11.54 – Bank of England ontkent FT-bericht; rente op Britse staatsobligaties stijgt weer

De Britse centrale bank (Bank of England; BOE) heeft het bericht ontkracht dat de start van zijn obligatieverkoop zou worden uitgesteld.

De tienjaarsrente sprong met maar liefst 11 basispunten omhoog na het nieuws en handelde weer boven de 4 procent. Maandag was de tienjaarsrente nog gedaald toen de Britse regering aankondigde haar controversiële begrotingsplannen te zullen terugschroeven.

Nu de BOE zei dat het bericht in de Financial Times dat de verkoop zou worden uitgesteld, onjuist was, maken beleggers zich zorgen over een stortvloed aan overheidsemissies van zowel de centrale bank als de overheid, zo stelt Bloomberg.

11.49 – “Stellantis stopt mogelijk productie in China”

Autofabrikant Stellantis zal mogelijk elke productie in China stopzetten. Dat heeft Carlos Tavares, CEO van de autobouwer, op de Autoshow van Parijs gezegd. Volgens hem zorgen de geopolitieke spanningen voor een toenemende onzekerheid over de activiteiten van westerse autobedrijven op de Chinese markt. Voor meer achtergrond bij het nieuws, klik hier.

10.51 – “Oliebeleggers vrezen dat VS markt gaan overspoelen met vaten uit Amerikaanse reserves”

Volgens Amrita Sen van consultancygroep Energy Aspects vrezen beleggers dat de VS de markt gaan overspoelen met olie uit hun reserves; iets wat de prijzen danig zou drukken.

De VS “overwegen een noodvrijgave van mogelijk wel 100 miljoen vaten”, zei Sen maandag op de zakenzender CNBC. Ze merkte op dat de Strategic Petroleum Reserve (SPR) niet bestaat om de prijsdruk te verlichten, maar om noodsituaties bij de aanvoer aan te pakken.

Eerder dit jaar kondigde de Amerikaanse president Biden aan een grote hoeveelheid vaten te leveren uit de SPR in een poging de prijzen aan de pomp te verlagen. Lange tijd heeft het Witte Huis zijn poot stijf gehouden door niet nog meer vaten vrij te geven, maar het besluit van oliekartel OPEC+ om een productieverlaging door te voeren, heeft de deur naar een mogelijk nieuwe vrijgave opnieuw opengezet, zeiden insiders eerder tegen CNN.

10.21 – Insiders CFE en DEME maken hun transacties bekend

Toezichthouder FSMA heeft een heleboel aankopen van het aandeel CFE door insiders gepubliceerd. Het gaat om transacties van de voorbije maanden, sinds de aankondiging van december 2021 dat baggergroep DEME zich afsplitst van moedergroep CFE, in essentie een bouwgroep. Onder meer CFE-baas Raymund Trost kocht pakketten CFE, net als DEME-baas Luc Vandenbulcke.

09.03 – Groene start voor Brusselse beurs

De Bel20-index opent 0,88 procent hoger, tot ruim 3.484 punten.

  • De aandelen van investeringsmaatschappij Sofina en vastgoedonderneming VGP zijn op het moment van schrijven dé uitschieters, met een koersstijging van respectievelijk 2,5 procent en 2,3 procent.
  • Maar eigenlijk doet de hele sterindex het goed.

08.59 – Amazon.com.be gaat van start

Amazon.com.be, de webwinkel van de Amerikaanse internetreus Amazon voor de Belgische markt, opent vandaag de verkoop, met een aanbod van meer dan 180 miljoen producten. Er is onder meer een specifiek Belgisch segment voorzien voor duizenden lokale producten van ruim 100 Belgische bedrijven.

08.21 – Britse centrale bank stelt wellicht obligatieverkoop weer uit

De Bank of England gaat waarschijnlijk de verkoop van 838 miljard pond aan Britse schuldpapieren, die in het kader van een stimulusprogramma voor de stormachtige Britse obligatiemarkt werden aangekocht, weer uitstellen. Dat schrijft de Financial Times. De bank had eerder de start van die verkoop al uitgesteld van 6 oktober tot eind deze maand. Verwacht wordt dat de financiële instelling nu gaat buigen voor de druk van beleggers en de monetaire verkrapping on hold zet totdat de markt rustiger wordt.

08.02 – Europese beurzen hebben uitzicht op sterke start

De Europese beurzen gaan volgens de futuresmarkt een beduidend hogere opening tegemoet, in navolging van de klim op Wall Street. Futuresplatform IG voorziet een openingswinst van 158 punten voor de Duitse DAX, een plus van 74 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 62 punten voor de Britse FTSE 100.

07.46 – Goldman Sachs herschikt de troepen

Wall Street-bank Goldman Sachs is van plan om de investeringsbank en de handelstak te combineren in één divisie. Dit meldde The Wall Street Journal maandag op basis van bronnen. Daarnaast worden de vermogensbeheeractiviteiten gebundeld met onder meer de consumententak activiteiten. Uiteindelijk moet de reorganisatie ervoor zorgen dat er drie divisies overblijven.

07.31 – Uitkijken naar Netflix

Netflix is er vermoedelijk in geslaagd om meer dan een miljoen nieuwe abonnees te verleiden in het afgelopen kwartaal. Dit verwachten analisten in aanloop naar de cijfers van de streamingreus deze avond. Gemiddeld rekenen analisten op 1,11 miljoen nieuwe abonnementen. Dat staat haaks op de meer dan 1 miljoen abonnees die in het eerste en tweede kwartaal samen verloren gingen.

Beleggers zullen ook oog hebben voor de outlook van Netflix voor het vierde kwartaal. Dan kunnen ook de eerste mensen zich inschrijven op het nieuwe abonnementsmodel, waarin kijkers reclames krijgen getoond, maar ook minder hoeven te betalen. Op dit moment rekenen analisten op 4 miljoen nieuwe abonnees voor het vierde kwartaal.

Het aandeel Netflix steeg gisteren fors, met 8,4 procent. Dit jaar noteert het aandeel desondanks nog altijd een slordige 60 procent lager.

07.04 – China stelt publicatie economische cijfers uit

Het Chinese bureau voor de statistiek, dat normaal vandaag met een serie cijfers zou komen, stelt de publicatie van de economische groei in het derde kwartaal, de industriële productie en de detailhandelsverkopen tot nader order uit. Dat heeft wellicht te maken met het meerdaagse partijcongres van de Communistische Partij. Mogelijk wil president Xi vermijden dat er zwakke economische cijfers uitkomen tijdens dat vijfjaarlijkse evenement.

Het partijcongres van de Chinese Communistische Partij, met onderaan president Xi (Getty Images)

06.15 – Nasdaq schiet ruim 3 procent hoger

Goeiemorgen! Opbeurend nieuws voor beleggers gisterenavond: Wall Street sloot de handelsdag overtuigend in het groen af. De Nasdaq schoot maar liefst 3,45 procent hoger en de S&P500 won 2,65 procent. De Dow Jones deed er 1,9 procent bij.

Meer