CEO grootste Amerikaanse bank: “We komen halverwege volgend jaar in een recessie terecht” en “VS moeten meer olie oppompen”

Jamie Dimon, CEO van de Amerikaanse grootbank JPMorgan, denkt dat zowel de Amerikaanse als de wereldeconomie halverwege volgend jaar in een recessie zullen terechtkomen. Een “zeer, zeer ernstige” combinatie van tegenslagen zou hiervoor verantwoordelijk zijn.

Waarom is dit belangrijk?

Beleggers en financiële analisten wereldwijd volgen Dimons macro-economische inzichten op de voet. Als topman van de grootste Amerikaanse bank houdt hij de vinger aan de pols van de wereldeconomie. Eerder maakte miljardair Ken Griffin overigens een gelijkaardige opmerking; dat wijst op een groeiende consensus onder topfiguren op Wall Street over de waarschijnlijkheid van een Amerikaanse recessie.

Onder de indicatoren die de alarmbellen doen rinkelen, noemde de bankenbons de impact van de op hol geslagen inflatie, de rente die meer stijgt dan verwacht, de onbekende effecten van een kwantitatieve versoepeling (van de afgelopen jaren) en de oorlog in Oekraïne.

“Dit zijn zeer, zeer ernstige zaken, waarvan ik denk dat ze de VS en de wereld – ik bedoel, Europa zit al in een recessie – waarschijnlijk in een soort recessie zullen duwen over zes tot negen maanden”, klonk het in een gesprek met zakenzender CNBC.

“Paniek” op de financiële markten

Dimon waarschuwde dat de economische terugval “paniek” op de financiële markten kan veroorzaken en 20 procent van de waarde van Amerikaanse aandelen dreigt weg te zullen vagen.

“De plaats waar u waarschijnlijk (…) wat meer paniek zult zien, is de kredietmarkt”, wierp hij op. Hij stipte aan dat de eerste tekenen van onrust in het financiële systeem merkbaar zijn. Zo wees hij op de zwakke markt voor beursintroducties en hoogrentend schuldpapier, en verwachtte dat de pijn zich snel zou uitbreiden naar andere gebieden.

“Volgende daling veel pijnlijker dan de eerste”

Op de vraag waar hij het dieptepunt ziet voor de Amerikaanse benchmark-beursindex S&P 500, die dit jaar met meer dan 20 procent is gedaald, zei Dimon dat de daling nog “een weg te gaan heeft” en “nog gemakkelijk 20 procent zou kunnen zijn”.

“Ik denk dat de volgende 20 procent veel pijnlijker zal zijn dan de eerste. Een renteverhoging van nog eens 100 basispunten is veel pijnlijker dan de eerste 100 omdat mensen er niet aan gewend zijn.”

Dimon vuurde beleggers aan om “zeer, zeer voorzichtig” te zijn. Hij voegde hieraan toe: “Als je geld nodig hebt, haal het dan op”.

Energiecrisis

Ook moeten de VS volgens Dimon meer olie en gas oppompen om de wereldwijde energiecrisis te helpen verlichten. Hij beschouwt de situatie als een nationaal veiligheidsrisico van oorlogsniveau.

“Amerika moet een echte leidersrol spelen. Amerika is de belangrijkste producent (van olie, red.), niet Saoedi-Arabië. We hadden dat vanaf maart goed moeten aanpakken”, klonk het nog.

Dimon doelt duidelijk op het besluit van oliekartel OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Die beslissing viel niet in goede aarde bij het Westen. De Amerikaanse regering, de enige grote producent die de olieprijzen onafhankelijk van de Arabische landen en hun bondgenoten kan beïnvloeden, is daarom van plan terug te slaan.

Nog volgens de JPMorgan-CEO was het ontkiemen van die energiecrisis overigens “vrij voorspelbaar” – Europa was gewoon te afhankelijk van Russische energieproducten, luidde het.

Met bijdrage van Niels Saelens

(mah)

Meer