OPEC+-ministers bereiken akkoord voor vermindering van 2 miljoen vaten per dag: dit is waarom de impact beperkt zal blijven

OPEC+ (het kartel van olieproducerende landen en bondgenoten), komt in Wenen voor het eerst in tweeënhalf jaar fysiek bijeen. De voorbije dagen deden geruchten de ronde dat het verbond de olieproductie in november zou verlagen met 1 miljoen vaten per dag. OPEC+ heeft nu besloten om dat getal te verdubbelen.

Het voorstel werd goedgekeurd tijdens een vergadering van de ministers. Het kartel wil de olieproductie terugschroeven omdat het recessiespook markten wereldwijd bedreigt. Daardoor zou de vraag naar olie aanzienlijk zijn gedaald. Door de productie te verlagen, hoopt OPEC+ de daling van de prijzen in te perken. Na de daling zal het kartel nog 41,9 miljoen vaten per dag produceren.

Impact mogelijk beperkt

Er moet echter wel een belangrijke kanttekening worden gemaakt bij het besluit. Zelfs als de productie wordt verlaagd met 2 miljoen vaten per dag, zou dat in de realiteit een minder grote impact kunnen hebben dan op het eerste gezicht zou lijken. Het kartel produceert immers al een stuk minder olie dan de doelstellingen. In augustus bleek zelfs dat het in juli 3 miljoen vaten per dag te weinig produceerde.

Een reductie van de doelstellingen met 2 miljoen zou dus niet per se een zeer grote impact hebben. Als wordt gekeken naar de cijfers van juli, zou het kartel zelfs dan nog altijd een miljoen vaten tekortkomen.

Reductie van 880.000 vaten realistischer

Volgens berekeningen van Bloomberg, dat zich baseert op de cijfers van september, zou een daling van 880.000 vaten realistischer kunnen zijn. Dat is een stuk minder dan 2 miljoen, maar zal nog altijd de grootste productiedaling zijn sinds 2020, toen de COVID-pandemie zorgde voor een serieuze daling van de wereldwijde vraag. 

Hoewel de impact dus beperkter zal zijn dan het cijfer van 2 miljoen suggereert, zal het nieuws beleggers ongetwijfeld toch bang maken. Europa kampt nu al met hoge energieprijzen en een torenhoge inflatie. Elke productieverlaging van OPEC+ zal dan ook slecht nieuws zijn.

Meer