Jamie Dimon, CEO van JP Morgan, spreekt zijn aandeelhouders toe: “Bereid je voor op het ergste”

Dat de chef van JP Morgan niet erg optimistisch is over de economische situatie, is een understatement van jewelste. Het inflatoire tijdperk, dat gevoed wordt door de oorlog in Oekraïne, is volgens Jamie Dimon nog lang niet voorbij.

In een brief aan zijn aandeelhouders laat Dimon optekenen dat de oorlog in Oekraïne de groei van de wereld- en de Amerikaanse economie aanzienlijk zal vertragen.

De zakenbank deed in een nota aan beleggers enkele voorspellingen:

  • Rusland zal zijn bruto binnenlands product (bbp) tegen het midden van het jaar naar verwachting met 12,5 procent zien krimpen.
  • Wat Europa betreft, verwacht JP Morgan dat de groei ongeveer 2 procent zal bedragen, tegenover een gemiddelde van 4,5 procent zes weken geleden.
  • De Verenigde Staten zouden beter beschermd zijn; ze worden minder getroffen door de Russische energieboycot en zouden hun bbp met 3 tot 2,5 procent zien dalen.

Nieuwe sancties

Maar deze verschillende scenario’s zijn vastgesteld op basis van een bepaalde status quo. Sinds de beelden van de gruweldaden van het Russische leger in de stad Boetsja, in de buurt van Kiev, bereiden zowel Europa als de VS zich echter voor op nieuwe sancties.

Deze “onzekerheid” over het conflict zal, in combinatie met andere obstakels – inflatie, crises in de toeleveringsketen, verlate hulpprogramma’s voor pandemieën, stijgende rentevoeten – tot een “explosieve” situatie leiden, meent Dimon.

“Amerika moet voorbereid zijn op de mogelijkheid van een langdurige oorlog in Oekraïne met onvoorspelbare resultaten”, schreef hij. “We moeten ons voorbereiden op het ergste en hopen op het beste.”

Stijgende tarieven

De CEO van JP Morgan verwacht een sterkere reactie van de Fed met betrekking tot de rentetarieven. Vorige maand was al overeengekomen de rente te verhogen om de stijgende inflatie in te dammen. Dimon verwacht een verdere, grotere verhoging met 0,5 punt tijdens de volgende bijeenkomst in mei.

De Fed heeft de rente sinds 2000 niet met meer dan 0,25 procent verhoogd. De Amerikaanse centrale bank zelf verwacht tegen het einde van het jaar in totaal zeven renteverhogingen, met een streeftarief tussen 1,75 en 2,00 procent. De markten verwachten een verhoging die het basistarief op 2,5 procent zou brengen.

1 miljard dollar

Wat JP Morgan betreft, hebben de sancties tegen Rusland enkele neveneffecten. De Amerikaanse bank raamt het verlies op 1 miljard dollar.

Niet genoeg om de financiële instelling, die vorig jaar 48,3 miljard dollar winst maakte op een omzet van 125,3 miljard dollar, te destabiliseren – ook al waren de rentetarieven op hun laagst.

Dimon geeft grif toe: “Hoewel al deze onrust ernstige gevolgen heeft voor ons bedrijf, is het effect op de wereld – met het extreme lijden van het Oekraïense volk en de mogelijke herstructurering van de wereldorde – veel groter.”

(lb/mah)

Meer