Miljardair-bankier Jamie Dimon krijgt superbonus om baas van JP Morgan te blijven

Het vermogen van Jamie Dimon, al jaren de invloedrijkste bankier van de Verenigde Staten, wordt op 1,8 miljard dollar geschat. Dankzij een gulle geste van zijn werkgever JP Morgan Chase komen daar over een jaar of tien mogelijk nog enkele honderden miljoenen dollars bij.

De Amerikaanse megabank kent Dimon, die sinds eind 2005 de CEO is, een uitzonderlijk pakket aan opties toe, dat vandaag op papier ruim 200 miljoen dollar waard is. Het extraatje moet de 65-jarige topbankier overhalen om nog minstens een jaar of vijf langer de baas te blijven.

Opmerkelijk is de lange termijn van de eenmalige bonus. De opties, rechten om aandelen JP Morgan Chase te kopen, zijn pas uitoefenbaar vanaf juli 2026 en Dimon moet tot juli 2031 wachten vooraleer hij de aandelen kan verzilveren via een verkoop. “Deze speciale toekenning weerspiegelt de wens van de raad van bestuur dat de heer Dimon het bedrijf nog een aanzienlijk aantal jaren zal blijven leiden”, zegt de grootste bank van Amerika in een mededeling aan de beurstoezichthouder SEC.

De beurswaarde van de bank kende onder leiding van Dimon meer dan een verdrievoudiging, tot circa 456 miljard dollar vandaag.

“Master of the Universe”

Dimon behoort tot de generatie topbankiers die wel eens “Masters of the Universe” genoemd worden, omwille van hun grote invloed, onder meer op de politiek. De meeste van die alfamannetjes moesten baan ruimen tijdens de financiële crisis van 2008-2009, maar Dimon kwam net sterker uit die crisis, omdat JP Morgan Chase toen de noodlijdende instellingen Bear Stearns en Washington Mutual overnam en zo van de ondergang redde, tot opluchting van de Amerikaanse regering.

Dimon, die in 2014 nog volledig herstelde van keelkanker en vorig jaar met hartproblemen kampte, geldt door zijn vaak uitgesproken meningen – onder meer over Bitcoin – als een van de belangrijkste stemmen op Wall Street.

(jvdh)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20