EU-commissaris pleit voor globale regulering van cryptosector, want: “Op termijn financiële stabiliteit mogelijk in het gedrang”

Bij een bezoek aan Amerikaanse collega-politici beklemtoonde Mairead McGuinness, de Ierse Eurocommissaris voor Financiële Diensten en Financiële Stabiliteit, de noodzaak van een globaal regelgevend kader voor crypto.

Waarom is dit belangrijk?

Volgens MiCa (‘Markets in Crypto-Assets’), het regelgevend kader van de EU dat vanaf 2024 van kracht zou worden, kunnen cryptoplatformen aansprakelijk gesteld worden als ze crypto-activa van beleggers zouden verliezen. Dat moet voorkomen dat beleggers hun crypto-investering volledig in rook zien opgaan wanneer zo’n exchange zou kapseizen. Een dergelijke regelgeving ontbreekt momenteel echter op wereldvlak.

Het nieuws: McGuinness betoogt dat cryptoregulering dringend op globaal vlak moet gebeuren, zo bericht onder meer de Financial Times. “We moeten wel zien dat andere spelers ook wetgeving maken”, zei de functionaris, verwijzend naar MiCa, het baanbrekende regelgevende kader voor crypto van de EU. “We moeten kijken naar wereldwijde regulering van crypto”, aldus de Ierse.

Context: McGuiness maakte deze opmerkingen tijdens een bezoek aan de Amerikaanse (politieke) hoofdstad Washington D.C., waar zij een ontmoeting had met het Republikeins lid van het Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry en de Democratische senator Kirsten Gillibrand, een van de mede-indieners van de voorlopige Amerikaanse cryptowet.

“Beleggers ondervinden problemen”

Waarom net nu die uitspraken? De eurocommissaris voelt zich in haar standpunt gesterkt door deze ontmoetingen en gelooft dat de Amerikaanse wetgevers zich in “dezelfde richting” bewegen.

  • Toch lijkt de crypto-discussie vastgelopen in de VS. Een van de redenen daarvoor: de nakende tussentijdse verkiezingen (de ‘mid-terms’), die het machtsevenwicht in het Congres en de Senaat kunnen hertekenen.
  • Zo is er, aldus de Financial Times, behoorlijk wat onenigheid tussen Democraten en Republikeinen over de koers van het cryptobeleid. Vooral wat betreft stablecoins – cryptomunten die de koers van fiatvaluta’s 1 op 1 pogen te volgen – zouden de meningen bijna onverzoenbaar zijn.
  • In het licht van de Amerikaanse impasse, deelde McGuiness alsnog haar zorgen over de kwalijke gevolgen van een gebrek aan wetgevende actie: “De financiële stabiliteit zou – op termijn, als het groeit – in het gedrang kunnen komen. Beleggers ondervinden ook problemen door een gebrek aan zekerheid.” Conclusie, eigenlijk: regelgeving brengt rust. En dat kan nooit een slechte zaak zijn in woelige tijden voor de cryptomarkt.

(fjc)

Meer