Europees akkoord over cryptoregelgeving MiCA: “Dit zal een einde maken aan het Wilde Westen”

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben woensdagavond een voorlopig akkoord bereikt over nieuwe regels voor de cryptohandel. Die moeten de belegger beter beschermen en frauduleuze constructies zoals witwaspraktijken tegengaan.

Het gaat om de zogeheten MiCA-regelgeving (Markets in Crypto-assets) die de Europese Commissie uitgewerkt heeft. Nu zijn ook de Europese Raad (de EU-lidstaten) en het Europees Parlement het eens geraakt over de teksten.

Cryptoplatformen zullen voortaan strenge regels moeten naleven om de portefeuilles van consumenten te beschermen. Ze zullen transparanter moeten zijn over hun financiële onderbouw en moeten hun IT-systemen weerbaar maken tegen cyberaanvallen. Er komen ook klimaatgerelateerde regels: de actoren in de cryptomarkt zullen hun klimaatvoetafdruk moeten rapporteren.

Aansprakelijkheid

Wellicht de belangrijkste nieuwe regel: de platformen zullen aansprakelijk gesteld worden als ze crypto-activa van beleggers zouden verliezen. Dat moet voorkomen dat cryptobeleggers hun investering volledig in rook zien opgaan wanneer een cryptoplatform zou kapseizen.

Recente ontwikkelingen in deze snel evoluerende sector hebben bevestigd dat we dringend nood hebben aan een Europese wetgeving. MiCA zal Europeanen die in deze activa belegd hebben, beter beschermen en misbruik voorkomen”, zegt de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire in een persbericht. Frankrijk was tot gisteren de roterende voorzitter van de EU.

“Tezelfdertijd blijven we innovatievriendelijk, om de aantrekkelijkheid van de EU te behouden. Deze verordening is een mijlpaal en zal een einde maken aan het Wilde Westen in crypto, en bevestigt de rol van de EU als standard-setter in digitale zaken.”

Witwassen

De nieuwe regelgeving moet ook het witwassen van misdaadgeld via cryptomunten tegengaan. Er is onder meer een deal bereikt over nieuwe regels om de traceerbaarheid van cryptotransacties te verbeteren.

De travel rule uit de bankenwereld zal ook toegepast worden op cryptotransacties, zoals enkele maanden geleden al bekend werd. Cryptobeurzen zullen voor elke transactie van meer dan 1 euro heel wat gegevens van de zender en ontvanger moeten bijhouden. Peer-to-peer-transacties met crypto vallen natuurlijk niet onder de regel, omdat die onmogelijk te controleren vallen.

“Deze regels zijn vergelijkbaar met internationale aanbevelingen en nieuwe wetten in landen als Zwitserland, Singapore en het Verenigd Koninkrijk”, laat Europarlementariër Assita Kanko (N-VA) weten aan onze redactie.

NFT’s

Een van de moeilijkste kwesties was hoe de ontluikende markt van NFT’s (non fungible tokens) gereguleerd moest worden. Moet je zulke digitale verzamelobjecten als beleggingen beschouwen, of niet?

Uiteindelijk werd beslist dat NFT’s grotendeels uitgesloten worden van de MiCA-regels. De Europese Commissie krijgt de opdracht om binnen de 18 maanden een apart regime voor NFT’s uit te dokteren.

(mah)

Meer