Crypto-leenplatform Celsius wil meer tijd om problemen op te lossen na stopzetten opnames: “Te veel schuld”

De controversiële cryptobank Celsius heeft gebruikers gevraagd om meer tijd, nadat de instelling vorige week de tegoeden van haar klanten had bevroren. Celsius kampt met liquiditeitsproblemen; een bank run dreigt.

De cryptomarkt zag recent miljarden dollars aan waarde verdampen. Tekenend: het voorbije weekend dook de koers van Bitcoin, ’s werelds meest waardevolle cryptomunt, nog onder het symbolische niveau van 20.000 dollar.

Deze bloedrode cryptomarkt heeft Celsius op de rand van een potentieel faillissement gebracht, aldus CNBC. De berenmarkt heeft de waarde van de activa die het bezit, immers danig uitgehold. Een grote blootstelling aan een token genaamd staked Ether, of stETH, heeft de liquiditeitsproblemen van de cryptobank nog verergerd.

Regelgevers

Celsius biedt hoge rendementen aan gebruikers die hun crypto bij het bedrijf deponeren, door de munten uit te lenen aan andere instellingen om winst te maken. Maar vorige week heeft het bedrijf de opnames voor klanten stopgezet wegens “extreme marktomstandigheden.”

Maandag vroeg de firma klanten om nog meer tijd om de situatie te verwerken. “Wij willen dat onze gemeenschap weet dat het ons doel blijft om onze liquiditeit en activiteiten te stabiliseren. Dit proces zal tijd vergen”, zei het bedrijf in een blogbericht. Celsius zei hiervoor samen te werken met regelgevers.

Kevin O’Leary: “Celsius gaat naar nul”

De Canadese zakenman Kevin O’Leary ziet Celsius hoogstwaarschijnlijk naar nul gaan, vertelde hij aan cryptonieuwssite CoinDesk. “Celsius heeft te veel schuld. De fondsen zijn nu bevroren. Daardoor wil iedere deelnemer op het platform zijn tokens van het platform halen zodra dat mogelijk is. Het is een zelfversterkend probleem, en Celsius gaat naar nul”, opperde de ster uit het televisieprogramma ‘Shark Tank’.

Eerder dit jaar voorspelde Celsius-CEO Alex Mashinsky nog dat zowel Bitcoin als Ether dit jaar hun recordkoersen gingen breken. In het licht van dit fiasco, lijkt die voorspelling nu eerder op wishful thinking van zijn kant dan op een realistische vooruitblik.

(kg)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20