Binance-CEO ‘CZ’ noemt Parijs “financieel cryptocentrum” van Europa en prijst cryptowetgeving

Binance-baas Changpeng ‘CZ’ Zhao heeft wel enkele bedenkingen over de Europese MiCA-wetgeving omtrent stablecoins.

Cryptomiljardair ‘CZ’ trapte woensdagochtend de ‘Binance Blockchain Week’ in Parijs af met een gesprek met Frans minister voor Digitalisering en Telecommunicatie Jean-Noël Barrot. De Chinees-Canadese cryptopionier had vooral veel te zeggen over de Europese MiCA-regelgeving (Markets in Crypto-assets). Over die wetgeving werd begin juli een akkoord bereikt in het Europees Parlement.

Volgens MiCA zullen cryptoplatformen strengere regels moeten volgen om de wallets van klanten te beschermen, alsook de financiële dekking van digitale activa beter moeten weergeven aan autoriteiten. Verder zou het ook verplicht zijn voor cryptobedrijven om hun klimaatvoetafdruk bij te houden en te rapporteren. “Fantastisch”, vond ‘CZ’ dat. Volgens de Binance-baas zou dit soort cryptowetgeving zelfs de “globale standaard” voor andere landen en regio’s moeten worden.

Stablecoins voor de dollar buitenspel gezet

Toch had ‘CZ’ ook enkele kritische opmerkingen over het Europese regelgevingskader. Zo wierp de miljardair op dat het MiCA-voorstel wel “een klein beetje streng” was voor stablecoins. Dat zijn cryptomunten die de koers van fiatgeld of grondstoffen zoals goud zo nauw mogelijk proberen volgen. 

“De ontwerpen adopteren geen stablecoins die de dollar volgen. Die maken nochtans 75 procent van de liquiditeit op de markt uit”, wierp ‘CZ’ op. Stablecoin Tether (USDT) volgt de dollar en neemt bijvoorbeeld op zijn eigen al een marktaandeel van 67 miljard dollar in op de totale marktwaarde van cryptoactiva van 996 miljard dollar.

“Financieel cryptocentrum van Europa”

‘CZ’ meent ook dat Parijs “wellicht het financiële cryptocentrum van Europa” is en zelfs van “een groot deel van de rest van de wereld”. De Binance-CEO verwacht dat de cryptosector in Frankrijk de komende vijf jaar zal exploderen. De relatief lage belastingen op crypto en gemoedelijke arbeidswetten zouden daarbij van pas komen, stipt ‘CZ’ aan. 

Zijn cryptobeurs Binance kreeg in mei een licentie om te opereren in Frankrijk als handelsplatform voor digitale activa. Het bedrijf nam voorlopig al 150 Fransen in dienst voor het hoofdkwartier in Parijs en zal er volgens ‘CZ’ nog “enkele honderden” tewerkstellen voor het einde van dit jaar.

“Frankrijk heeft van oudsher een sterk gereguleerde arbeidsmarkt in vergelijking met landen als het Verenigd Koninkrijk, de VS en zelfs veel landen in de EU, waardoor het voor bedrijven duurder is om personeel aan te nemen en te ontslaan. President Emmanuel Macron heeft sinds 2017 een programma opgesteld om sommige van die kosten te verlichten, maar dat stuitte op verzet van vakbonden”, licht cryptosite CoinDesk nog toe.

(lb)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20