Live Beursblog – 11 oktober 2022 – Business AM

22.16 – Ook de olieprijs daalt verder

De olieprijs is vandaag voor de tweede dag op rij gedaald, na vijf dagen van stijgingen vorige week, toen de OPEC besloot om de olieproductie fors te verlagen. De prijs van een vat WTI-olie is gezakt met 2,6 procent tot 88,8 dollar. Een vat Brent-olie kost nu 93,7 dollar. Dat is ook 2,6 procent minder dan gisteren.

Dit was het voor vandaag! Morgen zijn we er opnieuw met meer beursnieuws!

22.11 – Wall Street duikt na bewogen dag in het rood

Wall Street heeft de handelsdag in het rood afgesloten. Nochtans was er eerder vandaag een beweging naar boven ingezet, maar de aandelen konden die stijging niet vasthouden. De Nasdaq verloor vandaag uiteindelijk 1,1 procent en de S&P500 dook 0,65 procent lager. De Dow Jones kon wel in de groene zone blijven. Die index won 0,1 procent. Eerder vandaag stond de Dow Jones nog op een winst van 1,25 procent.

21.28 – Nissan verkoopt zijn Russische activiteiten voor 1 euro

De Japanse autofabrikant Nissan zal al haar activiteiten in Rusland voor een symbolisch bedrag van één euro overdragen aan het Russische staatsbedrijf NAMI. Daarmee lijden de Japanners een verlies van ongeveer 687 miljoen dollar. Meer weten? Klik hier.

21.19 – Gaan er volgend jaar honderdduizenden jobs per maand verloren in de VS?

Bank of America voorspelt dat er in het eerste kwartaal van volgend jaar 175.000 banen verloren zullen gaan in de Verenigde Staten. Het werkloosheidspercentage zou kunnen oplopen tot 5,5 procent in 2023. De bank verwacht een recessie. Dat kan de wind uit de zeilen van de inflatie halen.

Momenteel is er nog altijd sprake van een krappe arbeidsmarkt in de Verenigde Staten. Zo zijn er september 263.000 jobs bijgekomen, wat meer was dan verwacht. Economen gingen uit van 255.000 extra banen in september.

20.48 – Mark Zuckerberg stel VR-bril van 1.500 dollar voor

Mark Zuckerberg, CEO van Meta (het vroegere Facebook), heeft tijdens het evenement Meta Connect de Meta Quest Pro voorgesteld. Dat is de nieuwste VR-bril van zijn bedrijf en zal 1.500 dollar kosten. Zuckerberg spreekt van een high-end toestel.

Satya Nadella, CEO van Microsoft, verscheen ook tijdens het online evenement en had het over de samenwerking met Meta. De techgigant zal enkele apps, waaronder Microsoft Teams, beschikbaar stellen voor de eigenaars van de VR-bril.

Mark Zuckerberg en de Oculus Rift VR-headset – David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

20.03 – Nog altijd flinke omzetgroei voor LVMH

In de eerste negen maanden behaalde LVMH een 28 procent hogere omzet van circa 56,5 miljard euro. Wisselkoersen hadden een positieve impact van 8 procent. In dezelfde periode vorig jaar was dit 44,2 miljard euro.

Het modemerk spreekt van een sterke groei in de VS, Europa en Japan, terwijl Azië, inclusief China, nog steeds worstelde met gesloten winkels als gevolg van de geldende coronamaatregelen. De groei nam richting het einde van het derde kwartaal wel toe in deze regio, nu de coronamaatregelen langzaam worden afgebouwd. Lees hier meer.

18.49 – Intervest verwelkomt Easylog Solutions als huurder in Zeebrugge

Intervest heeft een huurovereenkomst gesloten met Easylog Solutions in Zeebrugge. Dat maakte het Antwerpse vastgoedbedrijf nabeurs bekend. Eind april verkreeg Intervest 15 hectare grond in concessie in het havengebied Antwerpen-Brugge in Zeebrugge.

Samen met de drie door Worldex voorverhuurde eenheden is 71 procent van het beschikbare oppervlakte in Zeebrugge inmiddels verhuurd. De huurovereenkomst met Easylog werd tegen marktvoorwaarden gesloten voor een periode van 10 jaar.

18.17 – Amerikaanse banken hebben woelig kwartaal achter de rug

De grote Amerikaanse banken JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo en Morgan Stanley zullen vrijdag het cijferseizoen aftrappen, maar ondanks de uitdagende economische situatie hebben analisten hun winstverwachtingen nog niet dramatisch verlaagd.

Volgens Dave Wagner van Aptus Capital Advisors overheerst het negatieve sentiment rond de banken, hoewel ze ook blijven profiteren van de hogere rente. “Mensen begrijpen niet dat er nog steeds vraag is naar leningen”, aldus Wagner. “Banken kunnen nog steeds profiteren van hogere gemiddelde rendementen en van overtollige liquiditeit die weer aan het werk wordt gezet.” Lees er hier meer over.

17.41 – Europese beurzen sluiten in het rood

De Eurostoxx50 heeft de handelsdag 0,5 procent lager afgesloten. De Bel20 dook 0,55 procent lager.

  • Het vastgoedbedrijf VGP was vandaag de primus van de Belgische sterindex, nadat het de afgelopen weken rake klappen heeft gekregen. Dat aandeel won 1,85 procent.
  • Solvay was dan weer de grootste verliezer van de index. Dat aandeel dook 5,4 procent lager.

17.23 – “Rijke millennials zijn hun vertrouwen in de aandelenmarkt kwijt”

Uit een onderzoek van de Bank of America, waarover het persagentschap Bloomberg bericht, blijkt dat millennials met een vermogen van minstens 3 miljoen dollar minder vertrouwen hebben in de aandelenmarkt dan de oudere generatie. Ze ruilen hun aandelen in voor alternatieve beleggingen, zoals cryptomunten en vastgoed. De rijkere millennials beleggen slechts 25 procent van hun vermogen in aandelen. Bij de oudere beleggers loopt dat cijfer op tot meer dan 50 procent.

16.57 – Credit Suisse moet de komende jaren op zoek naar 8 à 9 miljard euro

Volgens analistenrapporten van Goldman Sachs en Jefferies moet de Zwitserse bank de komende jaren op zoek naar 8 à 9 miljard euro om de zorgen over zijn financiële stabiliteit achter zich te laten. Dat meldt het persagentschap Bloomberg. De beurskoers van de financiële instelling is dit jaar al gedaald met ruim 50 procent.

16.31 – Lyft en Uber duiken fors lager

Na een uur handelen, noteren Lyft en Uber diep in het rood. Lyft staat momenteel op een verlies van 14 procent en Uber moet 13,4 procent inboeten. Die koersdalingen zijn het gevolg van een wetsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. Dat voorstel moet het voor bedrijven moeilijker maken om werknemers als “onafhankelijke aannemers” te classificeren.

16.24 – Belgische tienjaarsrente rondt even kaap van 3 procent

De Belgische tienjaarsrente heeft omstreeks 16 uur even de kaap van 3 procent gerond. Dat is niet meer gebeurd sinds juli 2012. Op 4 oktober stond die rente nog op 2,5 procent.

16.06 – Japanse yen daalt tot laagste punt sinds 1998

Het gaat niet goed met de Japanse yen. Sinds begin dit jaar zit de koers van de munt in een neerwaartse spiraal. Momenteel is één yen 0,0069 dollar waard. Dat is het laagste punt sinds 1998. Analisten stellen zich vraag wanneer de Bank of Japan zal ingrijpen.

15.34 – Wall Street opent in het rood

De donkere wolken boven Wall Street trekken niet weg. Na een rode handelsdag gisteren, openen de Amerikaanse beurzen opnieuw in de min. Kort na luiden van de openingsbel noteert de Nasdaq 0,85 procent lager en staat de S&P500 op een verlies van 0,7 procent. De Dow Jones moet 0,25 procent prijsgeven.

15.23 – De Croo: “Als het stormt in Duitsland, regent het in België”

Premier Alexander De Croo ging in zijn State of the Union kort in op de IMF-prognoses. “Waar dit jaar volgens het IMF de groei van de Belgische economie nog uitkomt op 2,4 procent, zakt die volgend jaar naar 0,4 procent. Duitsland kijkt zelfs aan tegen een recessie. We staan voor een zware economische winter. Als het stormt in Duitsland, regent het in België.”

15.14 – IMF: “Het ergste moet nog komen”

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt in zijn jongste vooruitzichten dat “2023 voor velen als een recessie zal aanvoelen”. Dat komt omdat de drie grote motoren van de wereldeconomie – China, de Verenigde Staten en Europa – volgend jaar lage groei zullen laten zien. Voor landen als Duitsland en Italië verwacht het IMF zelfs een economische krimp.

14.37 – “Bekaert te goedkoop om te negeren”

KBC Securities heeft het advies voor staaldraadgroep Bekaert verhoogd van ‘Accumuleren’ naar ‘Kopen’, terwijl het koersdoel van 47,00 euro ongemoeid bleef. De analisten zijn van mening dat “het aandeel te goedkoop is om te negeren”, gezien de structurele verbetering van het bedrijf. Ook volgens sommige waarderingsmaatstaven is de prijs laag, zelfs in het huidige macro-economisch klimaat, betogen de analisten van KBC. Het aandeel daalde dit jaar al 35 procent.

Dankzij de sterke balans kan Bekaert ook een pak meer eigen aandelen inkopen, vindt het beurshuis. In plaats van de huidige 120 miljoen euro, ziet KBC ruimte om dit te verhogen naar 200 miljoen euro. En dat terwijl het dividend ook stijgt. Het aandeel Bekaert steeg vandaag 2,6 procent naar 27,40 euro.

13.54 – Duitse hypotheekrente blijft stijgen

De Duitse hypotheekrente blijft maar stijgen, waardoor veel bouwprojecten bij onze oosterburen worden stopgezet. De 10 jaars-hypotheekrente staat nu op 3,39 procent, het hoogste niveau sinds 2011. Dat meldt journalist Holger Zschaepitz.

13.35 – Solvay kent beroerde beursdag

De koers van het aandeel van chemiebedrijf Solvay staat op het moment van schrijven op een slordige 5 procent verlies. Solvay is daarmee het slechtst presterende aandeel in de Belgische sterindex. Nochtans was er eerder nog goed nieuws voor de multinational: zo raakte bekend dat Solvay gaat samenwerken met de Australische mijnbouwer Hastings voor de levering van zeldzame aardelementen.

13.29 – Verkoop bestelbussen Mercedes-Benz in de lift

Bron: Mercedes-Benz

De verkoop van bestelbussen van Mercedes-Benz is in de periode januari tot en met september van dit jaar gestegen, zo bericht ABM Financial News. In de eerste negen maanden van dit jaar verkocht de fabrikant 99.700 busjes, een toename met 4 procent op jaarbasis. Van de verkochte bestelbussen waren er 3.300 elektrisch aangedreven (zie bovenstaande foto), goed voor een stijging met een een derde op jaarbasis, stelt Mercedes.

13.25 – Portugal in 2023 niet langer paradijs voor cryptobeleggers

De Portugese overheid wil een belasting op cryptowinsten opnemen in haar begroting voor 2023. Wie zijn cryptomunten langer dan een jaar bijhoudt, zou daarvan vrijgesteld worden.

Portugal kende eerder geen belasting op cryptowinsten, wat in recente tijden een grote rol had in het aantrekken van investeerders en telewerkers.

Lees het volledige stuk hier.

12.55 – Europese beurzen lager rond middaguur

  • De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde rond het middaguur een verlies van 1,4 procent op 384,90 punten.
  • De Duitse DAX liet een daling zien van 1,1 procent naar 12.115,70 punten.
  • De Franse CAC 40 noteerde een min van eveneens 1,1 procent met een stand van 5.774,90 punten.
  • De Britse FTSE verloor 1,3 procent naar 6.871,69 punten.

“Aandelenbeurzen kunnen pas herstellen als de rentes stabiliseren of dalen en de winstgroei van bedrijven niet tegenvalt. Vooral de koersen van techaandelen staan vanmorgen onder druk”, zegt investment manager Simon Wiersma van ING.

12.11 – Pensioensparen is werk van lange adem

Wie vroeg genoeg start met pensioensparen kan tot 105.000 euro sparen, maar niet iedereen haalt zo’n mooi rendement. Lees deze nieuwe aflevering van ons Dossier Pensioenen.

11.24 – Obligatiezorgen maken ook aandelenbeleggers nerveus

De Brusselse beurs ging deze ochtend alweer omlaag, net als de omringende beurzen. Richting het einde van de voormiddag daalde de Bel20 0,6 procent tot 3.343,11 punten. Beleggers blijven de “wilde bewegingen op de Europese obligatiemarkten” volgen, aldus analist Naeem Aslam van AvaTrade. Ook blijven ze zich volgens Aslam zorgen maken over een mogelijke recessie.

“De stijging van het rendement op de tienjarige Duitse staatsobligatie gisteren heeft beleggers doen schrikken. Dit betekent dat Duitsland, dat ooit beschouwd werd als de veilig haven voor obligaties, niet langer de plek is waar beleggers zich op hun gemak voelen als ze naar de obligatiemarkt kijken.”

10.41 – Taiwanese chipgigant TSMC krijgt opdoffer

Hier gaan we dieper in op de onrust rond TSMC:

10.23 – Zakt de S&P de komende weken nog dieper weg?

De brede Amerikaanse index S&P is gezakt naar circa 3.600 punten, tegenover nog circa 4.800 punten begin dit jaar. Een daling met een slordige 25 procent, dus. Is daarmee het ergste achter de rug? Nee, zegt een puur technische analyse door de beursexperts van ING Nederland.

“Ondanks de forse daling sinds de januari-top is er nog genoeg neerwaartse ruimte voor de komende maanden. Het eerste doel ligt bij 3.400, maar een verdere daling tot onder de 3.000 blijft mogelijk. Dit zou tevens kunnen betekenen dat bijna de gehele opgaande beweging sinds begin 2020 ongedaan wordt gemaakt.”

09.32 – Weer onrust rond Brits staatspapier: Bank of England komt tussen

De Bank of England kondigde vanochtend aan dat zij haar ondersteunende aankooptransacties van Brits staatspapier, ook wel gilts genoemd, zal uitbreiden tot ook het aankopen van inflatiegelinkte obligaties. Dat moet “de orde op de markt en de financiële stabiliteit herstellen”, klinkt het.

09.14 – Brusselse beurs opent met verlies

De Belgische sterindex Bel20 is met een verlies geopend van 0,6 procent, tot 3.343 punten.

08.51 – Solvay heeft deal met Australische mijnbouwer over levering zeldzame aardmetalen

Solvay en Australische mijnbouwer Hastings hebben een intentieverklaring ondertekend voor de levering van zogeheten mixed rare earth carbonate (zeldzame aardmetalen) aan een Franse fabriek van Solvay. Dit liet het Belgische chemiebedrijf deze ochtend weten

Volgens de plannen zal een eerste 2.500 ton aardmetalen per jaar van het Yangibana-project van Hastings in West-Australië naar de fabriek van Solvay in het Franse La Rochelle worden verzonden.

“We zijn verheugd om met Hastings samen te werken aan dit belangrijke project, dat een grote rol zal spelen in het mogelijk maken van een permanente magneetwaardeketen”, zegt Solvay-CEO Ilham Kadri in een toelichting. 

07.37 – JPMorgan-CEO: “VS moeten meer olie oppompen”

De Verenigde Staten moeten volgens bankenbons Jamie Dimon meer olie en gas oppompen om de wereldwijde energiecrisis te helpen verlichten. Hij beschouwt de situatie als een nationaal veiligheidsrisico van oorlogsniveau.

“Amerika moet een echte leidersrol spelen. Amerika is de belangrijkste producent (van olie, red.), niet Saoedi-Arabië. We hadden dat vanaf maart goed moeten aanpakken”, klonk het in een interview met CNBC.

Jamie Dimon — foto: Bloomberg/Getty

Dimon doelt duidelijk op het besluit van oliekartel OPEC+ om de olieproductie met 2 miljoen vaten per dag te verlagen. Die beslissing viel niet in goede aarde bij het Westen. De Amerikaanse regering, de enige grote producent die de olieprijzen onafhankelijk van de Arabische landen en hun bondgenoten kan beïnvloeden, is daarom van plan terug te slaan.

07.17 – Europese beurzen gaan rode opening tegemoet

De Europese beurzen gaan vandaag een rode opening tegemoet, zo schrijft ABM.

De marktanalisten van IG voorzien een openingsverlies van 70 punten voor de Duitse DAX en een min van 44 punten voor de Franse CAC 40. De Britse FTSE lijkt ook 44 punten lager te openen.

  • De Europese beurzen volgden het spoor van Azië, waar de indexen gisteren ook onder druk stonden, onder meer vanwege zwakke inkoopdata uit China die in het weekend verschenen.
  • Afgelopen weekend werd bekend dat de inkoopmanagersindex voor de Chinese dienstensector in september is gedaald van 55 naar 49,3 punten, wat duidt op krimp.
  • “We verwachten dan ook dat er meer stimuleringsmaatregelen in China zullen worden aangekondigd”, zo zegt investment manager Simon Wiersma van ING.

07.01 – “Belangrijkste bedrijf voor de wereldeconomie” zit in hoek waar klappen vallen

Taiwanese chipkeizer TSMC produceert ongeveer 80 procent van alle leading-edge halfgeleiders, chips die nodig zijn voor de iPhone of andere smartphones, voor datacenters, voor servers, voor PC’s. 

Het aandeel van het techbedrijf is op het moment van schrijven zo’n 8 procent in het rood gedoken op de Taiwanese beurs. De koers zit nu op het laagste niveau sinds augustus 2020. Dat betekent wellicht dat de chipsector ook vandaag in de hoek blijft waar de meeste klappen vallen.

Bron: Google

We hebben al vaak geschreven over ’s werelds onbetwiste chipkeizer. Voor geïnteresseerde beleggers: internationale vermogensbeheerder MainFirst focust met zijn ‘Megatrends Asia’-fonds op innovatieve techbedrijven afkomstig uit Azië; ook TSMC zit in het aandelenmandje.

06.02 – Wall Street in het rood; elektrische wagenfabrikant Rivian grote verliezer van maandag

Goedemorgen!

  • Gisteren sloot Wall Street weer in het rood. Zo verloor de Nasdaq maandag 1,05 procent en bereikte daarmee zijn laagste peil in twee jaar tijd. De S&P500 dook 0,75 procent lager. De Dow Jones kon het verlies beperken tot 0,3 procent.
    • Grote verliezer was de Amerikaanse EV-bouwer Rivian. Op een bepaald moment noteerde het aandeel 8,7 procent lager op Wall Street. De producent van elektrische wagens moest terrein prijsgeven nadat die bijna al zijn voertuigen – zo’n 13.000 in totaal – terugriep, waardoor de bezorgdheid van beleggers dat het bedrijf zijn productiedoelstelling voor 2023 niet zou kunnen halen, nog groter werd.
  • Ook de Europese beurzen doken overigens lager: de Eurostoxx50 heeft de handelsdag met een verlies van 0,4 procent afgesloten. De Belgische sterindex Bel20 kon het hoofd net niet boven water houden en eindigde 0,1 procent lager.

Wat brengt deze handelsdag? Stay tuned voor het beursnieuws van vandaag.

Meer