Oekraïense cryptohandelaars vinden in Portugal een nieuwe veilige haven

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn veel Europese landen een veilige haven geworden voor oorlogsvluchtelingen. Portugal lijkt echter in trek bij een specifieke groep vluchtelingen: cyptowerkers en -handelaars weten het land steeds meer te vinden, omdat het geen belastingen heft op digitale valuta.

Voor de Russische invasie waren Oekraïners de op vier na grootste groep buitenlanders in Portugal. De afgelopen weken ontving het land meer dan 13.000 Oekraïense vluchtelingen, nadat het de toegang tot het land had versoepeld als reactie op de oorlog. Volgens de Portugese immigratiedienst is het aantal Oekraïense staatsburgers in Portugal gestegen tot ongeveer 40.000, waarmee het de op twee na grootste groep expats van het land is geworden. Nummer één zijn de Brazilianen, gevolgd door de Britten.

Gevlucht met enkel een rugzak en een laptop

Valentin Sotov is een softwareontwikkelaar uit de westelijk gelegen stad Mukachevo, waar hij werkte aan een op crypto gebaseerd metaverse-spel genaamd Amber. Met alleen een rugzak en een laptop is hij eind februari het land ontvlucht. Ondanks zijn gedwongen vertrek ziet de softwareontwikkelaar kansen voor zijn product, zo vertelt hij aan Fortune. “Alle mensen hier zijn heel open en het is één grote mengelmoes van nationaliteiten. We kunnen hierdoor met veel IT-mensen op één plek werken”.

Daarnaast zorgt het belastingvriendelijke klimaat van Portugal ervoor dat veel “digital crypto nomads” het land weten te vinden. “Ik ben onderdeel van een groep crypto-investeerders op Telegram met leden die afkomstig zijn uit alle werelddelen”, aldus Sotov. De Inkomsten uit digitale valuta zijn er namelijk vrijgesteld van belastingen, waardoor het land de interesse wekt bij cryptoliefhebbers van over de hele wereld. Daarnaast biedt Portugal een aangenaam klimaat met veel zonuren en betaalbare kosten van levensonderhoud. 

Ook verhuizen verschillende Oekraïense cryptobedrijven naar Portugal. Maria Yarotska, een Oekraïense softwareontwikkelaar die de oorlog in haar land is ontvlucht, zal in Portugal zelfs haar huidige baan kunnen behouden. Haar werkgever Near breidt zijn activiteiten uit naar het land en ondersteunt daarbij vluchtelingen zoals Maria.

Oekraïne legaliseerde Bitcoin

Begin februari nam het Oekraïense parlement een wetsvoorstel aan dat crypto legaliseerde. Investeerders konden daardoor hun activa beschermen tegen mogelijk misbruik of fraude. Het land heeft zich sterk ontwikkeld in de crypto-industrie, dat nu een belangrijk rol speelt in de financiering van militaire burgerbewegingen in het land.

Oekraïne heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als Europa’s leidend centrum van de crypto-industrie. Het land staat wereldwijd op de vierde plaats in de adoptie van digitale valuta, achter Vietnam, India en Pakistan.

(ns)

Meer
Markten
Mijn Volglijst
Markten
BEL20