Oekraïne legaliseert Bitcoin: crypto belangrijk in de financiering van het mogelijk toekomstige conflict met Rusland

Op donderdag heeft het Oekraïense parlement een wetsvoorstel aangenomen dat crypto, waaronder Bitcoin, legaliseert. Investeerders kunnen hierdoor hun activa beschermen tegen mogelijk misbruik of fraude. Het land hoopt dankzij de wet meer investeerders en bedrijven aan te trekken, waardoor het op termijn een bloeiende cryptomarkt kan opzetten. Oekraïne heeft zich sterk ontwikkeld in de cryptoindustrie, dat een belangrijke rol speelt in de financiering van militaire burgerbewegingen in het land.

Echter erkent het land crypto nog niet als wettig betaalmiddel, zoals in El Salvador wel het geval is. De wet dient voornamelijk als geruststelling voor bedrijven die voorheen werkzaam waren in een juridisch grijs gebied. Er is nu de mogelijkheid voor cryptohandelaars en -beurzen om zich te ontwikkelen in het land. Daarbij hoopt de overheid dat er meer buitenlandse investeringen worden aangetrokken in de snelgroeiende cryptomarkt. 

Oekraïne heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld als Europa’s leidend centrum van de cryptoindustrie. Het land staat wereldwijd op de vierde plaats in de adoptie van digitale valuta, achter Vietnam, India en Pakistan. Crypto-onderzoeksbureau Chainalysis onderzocht hiervoor het volume en de waarde van crypto in verschillende landen. Volgens de New York Times verwerkt het land dagelijks meer betalingen in crypto dan in zijn eigen valuta, de grivna.

Crypto financiert verzet tegen opstandelingen

Volgens onderzoek van Elliptic is het aantal betalingen van crypto aan militaire- en hackersgroepen in Oekraïne vorig jaar sterk toegenomen. In 2021 zou in totaal 550.000 dollar zijn gedoneerd aan militaire burgerbewegingen, een toename van 900 procent.

Oprichter van Elliptic – Tom Robinson – zegt tegen Wired dat er ongetwijfeld meer geld is opgehaald voor deze groepen via reguliere wegen dan via crypto. Echter de opkomst van Bitcoin en andere munten laat zien dat het gemakkelijk is om wereldwijde donaties te ontvangen, buiten de macht van overheden om. “Crypto is bestand tegen censuur, dus kan er geen geld in beslag worden genomen. Ook kunnen rekeningen niet worden bevroren, zoals met bijvoorbeeld PayPal”.

Door verwaarlozing en corruptie had het Oekraïense leger lange tijd veel moeite met het controleren van de Donbas-regio. Vrijwilligersgroepen moesten het nationale leger te hulp schieten. Ze leverden wapens, soldaten en medische voorraden. Deze groepen werden gefinancierd door particuliere donateurs en organisaties. Langzaam is Bitcoin hierin naar voren gekomen als belangrijk betaalmiddel, aangezien internationale donateurs financiële instellingen konden omzeilen.

Come Back Alive

Belangrijke donateur is de in 2014 opgerichte Come Back Alive-organisatie. De groep levert het Oekraïense leger militair materiaal en financierde de aanschaf van meerdere drones bedoeld voor verkenning. Sinds 2018 accepteert het donaties van Bitcoin. 

Een andere belangrijke speler is de Ukrainian Cyber Alliance, een hackerscollectief dat aanvallen uitvoert op Russische actoren. Om acties te financieren vertrouwen de hackers op donaties in Bitcoin, Ethereum en Litecoin. 

Controversieel is de groep Myrotvorets Center, die persoonlijke informatie publiceert van mogelijke collaborateurs. Met cryptodonaties financiert het daarnaast de ontwikkeling van gezichtsherkenningssoftware, waarmee het ‘verraders’ wilt ontmaskeren.

Bron: IDentigraf

Het doneren van crypto blijkt dus een robuuste manier te zijn om een conflict of verzetsbeweging te financieren. Het is gemakkelijk om internationaal donaties te versturen en het valt buiten de macht van een overheid. De verwachting is dat in de komende jaren meer groeperingen gefinancierd zullen worden via crypto.

(kg)

Meer