Hackers saboteren het treinverkeer van Wit-Rusland om troepentransport tegen te houden

Een groep Wit-Russische hackers heeft het landelijke treinverkeer in het land platgelegd. De hackers willen met hun aanval het Russische troepentransport richting Oekraïne ondermijnen en de druk op de Wit-Russische overheid vergroten.

De groep, bekend als de Belarusian Cyber Partisans, hebben met ransomware de controle over het nationale besturingssysteem overgenomen. Via hun Telegram-kanaal verspreidt de groep de beelden van hun operatie. Daarop is te zien dat de hackers toegang hebben tot het systeem en dat ze deze hebben versleuteld, waardoor niemand er meer toegang tot heeft.

Cruciale beveiligingssystemen die het treinverkeer regelen, zijn echter buiten schot gehouden, om ‘noodsituaties’ te voorkomen. Naast het vervoer van personen is ook het vrachtvervoer platgelegd.

Doel is een democratische staat

Via Twitter laat de groep weten dat ze met hun aanval het troepentransport van Rusland naar de grens met Oekraïne wil verstoren. Daarnaast eisen ze de vrijlating van 50 politieke gevangen, die vastzitten sinds de start van de politieke onrusten in 2020. “De overheid onderdrukt het vrijewoord van de Wit-Russen en zet onschuldige mensen gevangen. Ons voornaamst doel is het omverwerpen van het Lukashenko-regime en het bouwen aan een democratische staat”, aldus een vertegenwoordiger van de groep.

Aan de legitimiteit van de verkiezingsoverwinning van Lukashenko wordt sterkt getwijfeld binnen het land. Ook voormalig bondskanselier Angela Merkel drukte eerder al haar zorgen uit over de democratische toestand binnen het land. De staat treedt hard op tegen dissidenten, wat een levendige oppositie op de been heeft gebracht.

Terroristische organisatie

De Belarusian Cyber Partisans zijn gevormd in september 2020, als reactie op de omstreden verkiezingen van Lukashenko en bestaat uit een groep van zo’n 30 personen. Met verschillende aanvallen hebben ze bij overheidsinstanties en politiediensten gevoelige documenten gestolen en gelekt, waaronder informatie over politie-informanten, topambtenaren en spionnen.

Gevoelig was de onthulling van het ware aantal coronaslachtoffers, dat door het regime was verzwegen en een stuk hoger lag. In november vorig jaar werd de groep door het Wit-Russische gerechtshof aangeduid als terroristische organisatie.

De troepenconcentratie rondom Oekraïne is het afgelopen half jaar sterk toegenomen. Rusland zendt via haar eigen spoornet en dat van Wit-Rusland soldaten en materieel naar de grens met Oekraïne. Vorige week hielden de twee landen nog een gezamenlijke grootschalige militaire oefening aan de grens met Oekraïne. De twee landen hebben daarnaast ook plannen voor een integratie van de economieën van beide landen.

(jvdh)

Meer