VN beweert te weten hoe Noord-Korea haar rakettesten financiert

Het Noord-Koreaans leger is de laatste weken zeer actief bezig met rakettesten. De vraag blijft waar het land, dat wereldwijd één van de zwakste economieën heeft, het geld vandaan haalt om die dure testen te financieren. De VN beweert in een rapport het antwoord gevonden te hebben: gestolen cryptomunten.

Het is algemeen bekend dat Noord-Korea een cryptodief is. Zo ontvreemde het in 2020 en 2021 meer dan 50 miljoen dollar aan crypto-valuta. Volgens de VN dan toch, want Chainalysis, een gegevensbureau voor cryptomunten en blockchains, beweert dat dit cijfer veel hoger ligt: maar liefst 1,5 miljard dollar zou Noord-Korea in de afgelopen vijf jaar van cryptowallets hebben gejat.

Rakettesten

Daarmee zou het land dus zijn rakettesten financieren, waarvan het aantal de afgelopen weken spectaculair de hoogte in ging. In januari werden minstens vier raketten de lucht in geschoten op twee weken tijd, een evolutie die ook de Amerikanen zorgen baart.

Het Amerikaans ministerie van Financiën maakte bekend dat het zes Noord-Koreanen, één Rus en een Russisch bedrijf, die allemaal goederen leverden voor de raketprogramma, hiervoor zou sanctioneren.

Zwakke economie

De diefstal van crypto is dus zo voor het land waar Kim Jong-un de plak zwaait een belangrijke bron van inkomsten, die niet meteen een impact heeft op de eigen economie. Die is trouwens bijzonder zwak.

Uit cijfers van het Internationaal Monetair Fonds van 2019 valt op te maken dat Noord-Korea een bbp per capita van 646 dollar kent. In de VS bedraagt dit meer dan honderd keer zoveel (66.302 dollar), in eigen land 47.460 dollar. Daarmee kan Noord-Korea wereldwijd tot één van de armste landen gerekend worden. Kim Il-sung gooide het geld door ramen en deuren, en gaf in 1989 meer dan een vierde van de totale begroting uit aan een eigen versie van de Olympische Spelen.

Toen de Sovjet-Unie uit elkaar viel, en daarmee ook de sponsoring van de grote communistische broer stokte, kreeg Noord-Korea het echt moeilijk. Toen volgde de vijf jaar durende Noord-Koreaanse hongersnood, die, samen met het beleid van de nieuwe leider Kim Jong-il, één tot drie miljoen Noord-Koreanen het leven kostte. Diens zoon Kim Jong-un lijkt dat juche-beleid, dat gebouwd is rond zelfbedruipendheid, gewoon voort te zetten, ten koste van de bevolking en de eigen economie. Dan is de influx van gestolen cryptomunten, om zo rakettesten te betalen, wel welkom.

(ns)

Meer