Noord-Korea staakt rakettests niet, Zuid-Korea en Japan melden raketlancering vanuit een luchthaven in Pyongyang

Noord-Korea heeft voor de vierde keer in twee weken tijd een rakettest uitgevoerd. Volgens Zuid-Korea en Japan heeft het communistische land twee ballistische raketten gelanceerd vanuit de luchthaven in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang.

De Noord-Koreaanse rakettesten lijken elkaar in een spoedtempo op te volgen. Volgens zowel Japan als Zuid-Korea heeft het communistische land voor de vierde keer sinds de start van 2022 een rakettest uitgevoerd. De lancering volgde daags na een andere rakettest afgelopen weekend. Toen werden er twee raketten afgevuurd vanuit een trein. Deze keer vond de test plaats op de luchthaven van Pyongyang. Ook deze keer ging het om twee ballistische raketten voor korte afstanden (SRBM’s). Dat meldt het persagentschap Reuters.

Kim Jong Un was aanwezig

Volgens een mededeling van Zuid-Korea was de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un aanwezig bij de test. “De maandag afgevuurde raketten legden ongeveer 380 kilometer af tot een maximale hoogte van 42 kilometer”, aldus het militaire adviesorgaan (Joint Chiefs of Staff ) van Zuid-Korea.

De Japanse minister van Defensie Nobuo Kishi zei dat de raketten volgens de eerste waarnemingen in de oceaan voor de oostkust van Noord-Korea zijn geland. “Het is duidelijk dat Noord-Korea de frequente lanceringen gebruikt om zijn rakettechnologie te verbeteren”, voegde hij eraan toe. “De herhaalde lancering van ballistische raketten door Noord-Korea is een ernstig probleem voor de internationale gemeenschap, met inbegrip van Japan.”

Volgens de Japanse minister zijn de Noord-Koreaanse rakettests een schending van de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die Noord-Korea verbieden ballistische raketten te ontwikkelen. Hirokazu Matsuno, kabinetssecretaris van Japan, veroordeelde maandag de lancering. Hij sprak van een bedreiging voor de vrede en veiligheid.

Ook China had een reactie klaar op de test. “Wij roepen de betrokken partijen op om de algemene vrede en stabiliteit op het schiereiland te bewaren”, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, tijdens een dagelijkse briefing in Peking.

Zuid-Koreaanse spoedvergadering

De nationale veiligheidsraad van Zuid-Korea hield na de test van maandag een spoedvergadering, waarbij de leden benadrukten dat het van essentieel belang was zo spoedig mogelijk een dialoog aan te gaan om te voorkomen dat de situatie nog meer onder druk zou komen te staan.

Het United States Indo-Pacific Command, een tak van het Amerikaanse leger, zei dat de lancering geen onmiddellijke bedreiging vormde voor de Verenigde Staten of hun bondgenoten, maar dat “deze raketlanceringen het destabiliserende effect van het onwettige (Noord-Koreaans) wapenprogramma duidelijk maken.”

Noord-Korea heeft zijn intercontinentale ballistische raketten (ICBM’s) met het grootste bereik of kernwapens sinds 2017 niet meer getest, maar nadat de besprekingen over een denuclearisatie in 2019 vastliepen, begon het land met het testen van een reeks nieuwe SRBM-ontwerpen.

De jongste twee lanceringen zijn er gekomen nadat de Verenigde Staten vorige woensdag aan Noord-Korea sancties hadden opgelegd wegens de eerdere rakettests. Noord-Korea sprak van een provocatie en waarschuwde voor een tegenreactie. “De VS willen met dergelijke sancties Noord-Korea isoleren en verstikken”, liet de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Son Gwon afgelopen vrijdag optekenen.

(mah)

Meer