Noord-Korea stopt niet met rakettesten uit te voeren: het land vuurt opnieuw twee raketten af

Sinds de start van het nieuwe jaar is Noord-Korea volop bezig met rakettests uit te voeren. Deze keer vuurde het land twee raketten af vanuit een trein. Volgens het Noord-Koreaanse staatsmedium KCNA hebben de projectielen het doel in de Japanse Zee geraakt.

De Stafchefs van Zuid-Korea zeiden dat twee ballistische raketten voor korte afstanden (SRBM’s) ongeveer 430 km (267 mijl) hebben afgelegd tot een maximale hoogte van 36 km (22 mijl) na te zijn gelanceerd in oostelijke richting aan de noordwestkust van Noord-Korea.

Drie ballistische raketten

Volgens KCNA heeft de eenheid een goede wendbaarheid aangetoond en werd de precisie van de inslagen enorm gewaardeerd. Het nieuwsagentschap specificeerde niet de reikwijdte of de baan van de raketten. Noord-Korea heeft in september voor de eerste keer een test gedaan met een raket die vanuit een trein werd afgevoerd. Het land zei toen dat het zo’n test uitvoerde om voorbereid te zijn op “een aanval van dreigende troepen.”

Sinds nieuwjaarsdag heeft Noord-Korea drie ballistische raketten gelanceerd. Bij de vorige twee lanceringen ging het om wat de staatsmedia “hypersonische raketten” noemen, die na lancering hoge snelheden kunnen halen en kunnen manoeuvreren.

Sancties door de VS

De jongste test kwam er kort nadat Noord-Korea scherp reageerde op de sancties die de Verenigde Staten (VS) het land hadden opgelegd na de vorige rakettests. Noord-Korea sprak van een provocatie en waarschuwde voor een tegenreactie. De Amerikaanse regering heeft woensdag de eerste sancties tegen Pyongyang afgekondigd en de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen verscheidene Noord-Koreaanse personen en entiteiten op de zwarte lijst te plaatsen.

Noord-Korea verdedigt dan weer zijn “soevereine recht op zelfverdediging” en heeft de VS ervan beschuldigd de situatie opzettelijk te laten escaleren met nieuwe sancties.

Noord-Korea heeft zijn wapensystemen gestaag verder ontwikkeld, waardoor er meer op het spel staat bij de vastgelopen besprekingen over de ontmanteling van zijn nucleaire en ballistische-rakettenarsenaal in ruil voor verlichting van de Amerikaanse sancties.

Meer