Tweede presidentieel debat gaat virtueel, maar Trump weigert mee te doen

Het chaotische eerste debat tussen Joe Biden (links) en Donald Trump (rechts) met moderator Chris Wallace van Fox News – Isopix

De commissie die de drie presidentiële debatten tussen Donald Trump en Joe Biden in goede banen moet leiden, heeft donderdag laten weten dat het volgende debat op 15 oktober virtueel zal doorgaan. Dat valt niet in goede aarde bij president Trump. Die ‘wil er zijn tijd niet aan verspillen’, en zou in de plaats een campagnerally houden.

‘De twee kandidaten zullen deelnemen vanuit twee aparte locaties en vanop afstand’, aldus de commissie. De moderator en de uitverkoren Amerikanen die een vraag mogen stellen, zouden dat doen vanuit een studio in Miami, in de cruciale staat Florida. Het opzet van dit debat was immers een zogenaamde ‘Town Hall’. Daarbij mogen mensen uit het publiek hun – weliswaar vooraf gescreende – vraag rechtstreeks aan de kandidaten richten.

De Commission on Presidential Debates nam de beslissing om de veiligheid van de kandidaten in coronatijden te garanderen. Niet onbelangrijk, aangezien Trump afgelopen weekend doorbracht in het Walter Reed Medical Centre nadat hij positief testte.

Trump kon dat ziekenhuis maandag al verlaten en ging meteen weer aan de slag. Los van de discussie of Trump zich louter beter voelt dankzij zware medicatie, is er de kwestie dat de Amerikaanse president naar alle waarschijnlijkheid nog steeds besmettelijk is.

Maar Trump heeft daar allemaal geen boodschap aan, zo blijkt. ‘Nee, ik ga mijn tijd niet verspillen aan een virtueel debat’, zei hij meteen na de aankondiging in een telefonisch interview met nieuwszender Fox Business. ‘Je moet de confrontatie rechtstreeks aangaan, dat gaat niet via een computer’, vervolgde hij. De Amerikaans president poneerde ook dat ‘ze hiermee Biden proberen te beschermen’.

Dat Trump graag een uitgesproken confronterende debatstijl hanteert, werd pijnlijk duidelijk tijdens het eerste debat. Trump ging vol in de aanval, onderbrak zijn uitdager voortdurend en liet zich door niemand, ook niet door de moderator, aan banden leggen.

Het campagneteam van Joe Biden, daarentegen, liet in een perscommuniqué weten wel aan het debat te willen deelnemen. ‘Hij kijkt ernaar uit om zich rechtstreeks tot het Amerikaanse volk te wenden’, klinkt het.